Problémy so zamestnávateľom - nepreplatený sviatok

lentilka78
18. jún 2021

Ahojte, ako mám postupovať keď mám odpracované oba sviatky v máji, s tým ze bolo pri sľúbené preplatenie so 100 % príplatkov podľa zákonníka práce a predvčerom prišla výplatna páska a nadčasové hodiny za tie dva dni, sú započítané len ako klasický nadčas počas pracovného týždna... Oplatí sa to riešiť cez inšpektorát práce?

petamich
18. jún 2021

@lentilka78 ak ti zapocital plny pocet dni vratane tych dvoch a separe este nadcasy tak vo vysledku to nie je to iste? neviem ako vam to realne vyzera v paske 🙂 niekto ma separe riadok 100% priplatok x hodin, niekto ma len nadcas, podstatne je ci to tam mas akoby 2x (1x pocet dni/hodin xy a 2x nadcas)

kazdopadne ak ti to nie je jasne - nech ti to vysvetli mzdarka, ze "nerozumies" a kde to mas a ked mzdarka nepomoze, ries so sefom

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lentilka78
autor
18. jún 2021

@petamich no praveze to mame započítané ako klasický nadčas počas týždňa, čiže žiadny príplatok za sviatok 100% ako by malo byt... Čiže v podstate nás obtiahli o peniaze a účtovníctvo nám robí externá firma kde sa nedá dovolat

petamich
18. jún 2021

@lentilka78 no tak si sprav obrazok tej sekcie z pasky a posli to niekomu u vas na mzdove/personalne alebo priamemu nadriadenemu, ze ti to nesedi a rada by si si nechala vysvetlit, akym sposobom tam je zohladneny ten 100% priplatok

aj ked logicky ak ti jeden den zapocitali 2x tak to je predsa 100% priplatok nie - mas to tam aj v standardnom fonde aj v nadcasoch, to je prva dolezita otazka alebo len v nadcasoch - a ak v oboch akou hodnotou tam mas vycislene tie nadcasy? ak si sumu vydelis poctom opracovanych dni/hodin vyjde ti orientacne sadzba na den/hodinu a ked to potom porovnas s tymi nadcasovymi - aky je tam rozdiel v sume na hodinu/den?

anicka182
18. jún 2021

@petamich nemyslim ze to ma zohladnene v štandardnom fonde,kedze sviatky boli v sobotu a pravovny fond rata len pracovné dni, ale mozem sa mylit.

amanta5
18. jún 2021

@lentilka78 čo je to 'klasický nadčas počas týždňa' ? Taký pojem neexistuje.
Ak si pracovala vo sviatok, tak ti okrem mzdy za tieto odpracované hodiny patrí i príplatok za sviatok za všetky hodiny, ktoré si odpracovala. Ak to bola zároveň aj sobota, patrí ti i príplatok za sobotu. Tieto parametre bývajú na výplatnej páske uvedené zvlášť.
U nadčasov to nie je také jednoduché. Neznamená, že keď pracuješ vo sviatok, máš za ten deň automaticky i nadčas. Vypočítanie nadčasov funguje nasledovne: Ak máš 37,5hod FPD, tak za máj si mala odpracovať dokopy 157,5hodiny. Pri vypočítavaní nadčasov je jedno, či išlo o prácu v pondelok, nedeľu alebo sviatok. Zrátajú sa dokopy všetky reálne odpracované hodiny, a všetko čo je nad 157,5 hodiny, je zarátané do nadčasu.

petamich
18. jún 2021

@anicka182 ano je to mozne - ze nema - v tom pripade to urcite treba riesit, ja by som sa zahrala na "hlupu", ze tomu nerozumiem a ci mi niekto moze vysvetlit, ktora polozka je ten 100% priplatok 🙈 neuvedomila som si priznam sa, ze to boli dokonca soboty

luccija
18. jún 2021

Normalne by som nadriadenemu povedala, ze to nesedi a chces nech to skontroluje uvctovnicka.Neobchadzala by som to a hned IP.
Uvidis podla odpovedi a tam argumentuj, ale slubene bolo....

amanta5
18. jún 2021

FPD sa vypočítava ako úväzok krát počet pracovných dní v mesiaci. Ak pani/slečna pracuje na úväzok 37,5hod, tak za máj mala odpracovať 157,5 hodiny. Teda 7,5*21=157,5. To jej FPD.
Do reálne odpracovanej doby sa započítavajú všetky reálne odpracované hodiny za máj, bez ohľadu na to v aký deň ich odpracovala. Všetko nad 157,5 hodiny je nadčas.
Konkrétne dni, ktoré odpracovala sú dôležité z pohľadu príplatkov a mzdových zvýhodnení. Podľa odpracovaných hodín vo sviatok sa vypočítava priplatok vo sviatok. Podľa odpracovaných hodín v nedeľu sa vypočíta priplatok za nedeľu, atď
Samozrejme do výpočtu mzdy vstúpujú nočné smeny, prekážky v práci, resp. dovolenky a PN/OČR. Ale to sa netýka otázky autorky.

lenkakravcova
18. jún 2021

@lentilka78 Zamaz si údaje. Daj tu fotku výplatnej pásky. Nejaká ekonómka sa ti na to možno pozrie.

lentilka78
autor
18. jún 2021

@petamich len ja to nemám v štandardnom fonde, mam to započítané ako nadčas klasický, cez týždeň s príplatkom za nadcas 25% ako cez týždeň, nie ako odpracovaný sviatok... Aj keď reálne by to malo byt zaplatené inak... Len pravdepodobne nám to v dochádzke upravili a hodiny rozhodli v priebehu pracovných dní ako nadcas, to už sa veľakrát predtým stalo

lentilka78
autor
18. jún 2021

@amanta5 klasickým nadčasov som myslela nadčas ktorý máme podľa zákonníka práce určený, 8 hodín počas týždňa... Ku ktorému prislucha tuším 25 % príplatok

amanta5
18. jún 2021

@lentilka78 to čo píšeš tak nefunguje. Ja s tým reálne robím. Prečítaj si ešte raz moje príspevky, tam je vysvetlené ako vzniká nadčas.
Nadčas je len jeden, neexistuje bežný nadčas a 'sviatkový' nadčas.Nadčas je len jeden. Dostaneš zaňho svoju priemernú mzdu, plus príplatok vo výške 25% tvojej priemernej hrubej mzdy.
Aký fpd máš dohodnutý v zmluve? Robíš 7,5h, 7,75h alebo 8h denne podľa zmluvy?

amanta5
18. jún 2021

@lentilka78 skúsim sa opýtať inak: Pracovala si v máji každý jeden pracovný deň po 8 hodín a okrem toho si robila ešte aj v soboty 1.5. a 8.5, obe po 8 hodín? Ak áno, tak v tom prípade musíš mať na výplatnej páske hodiny za obe soboty v nadčasoch, aj v kolonke sviatok aj v kolonke sobota.
Ak bola tvoja odpoveď nie, tak sa to vypočítava tak, ako som ti písala v príspevkoch vyššie.

lentilka78
autor
19. jún 2021

@amanta5 áno pracovala som každý pracovný deň počas mája plus k tomu som okrem iného aj oba sviatky, a na výplatnej páske to mam napísané ako nadčas ale bez príplatku za sviatok a za sobotu, len príplatok za nadcas 25%