Problém s kolegyňou

7. apr 2024

Som v skúšobnej dobe. Má ma jedna žena zaučiť. Tú prácu nechce mi odovzdať. Je to práca jej bývalej kolegyne na ktorú ma má zaučiť. Svoju bývalú kolegyňu ohovára ako bola neschopná a sprostá. Ona je vševedko. Šéfka je sprostá podľa nej tiež. Vo firme ju nemajú radi. Nikto, ľudia nikto nebol jej gratulovať v zasadačke k jej narodeninám. Priniesla zákusky a brala si ich naspäť domov. Viem, lebo sa sťažovala … Aká je?
Nuž pozerá sa do PC a pýtam sa jej, že prečo sa mračí, hnevá sa? Ona mi odpovie, že po prvé sa nemračí a po druhé, že čo ma je do toho, že sa mračí?! Celé dni, má slúchatká na ušiach. Keď sa jej opýtam, že či potrebuje pomôcť s niečim, odpoveď je odporným tónom, že nie. Čo chcem vraj pomôcť?!
Šéfka, vidí aká je. Vraví mi, že treba byť trpezlivý k nej, že ona je taká. Potom je majiteľ firmy, ale ten je iba na papieri . On má totiž veľa firiem, nestará sa. V tejto firme už nebol 2 roky vraj.
Neberiem jej správanie osobne, nakoľko chcela tam svojho syna s učňovským vzdelaním dosadiť. Nuž, žiaľ z murára neurobila šéfka účtovníka. Tak asi to jej vadí. Lebo ona v tej firme robí 20 rokov a hádam si môže vybrať, že s kým chce robiť( jej slová).
Akoby ste sa chovali, zachovali k nej? Akoby ste pristupovali k tejto situácii?
Ďakujem za všetky odpovede.

sevrin
7. apr 2024

Toto je taká dosť ošemetná situácia, proste ono je to už tak trochu tradíciou, že vo firme sa vždy nájde aspoň jedna osoba, ktorá ti začne robiť nervy hneď prvý deň. Ja mám za sebou niekoľko zamestnaní a takmer v každom som zažil niečo podobné (aj keď ja priamo som nemusel byť "obeťou"). Dosť závisí aj od toho, prečo je tá kolegyňa taká aká je. Ja pracujem vo firme, kde je nás asi tucet, a ja tiež nie ku každému kolegovi dokážem byť vždy milý - hlavne vtedy keď sa niekto fláka alebo nepracuje dostatočne dobre. Ale to sa vždy dá napraviť a keď všetko funguje ako má, problém nie je s nikým a nikde. Som proste taký mierny workoholik a perfekcionista.
Preto sa tak trochu dokážem na toto pozerať z uhlu tvojej kolegyne. Tu však je iný problém. Na jednej strane sa zdá, teda ak tam má odpracovaných tých 20 rokov, že skutočne sa vo svojom fachu vyzná a akosi to moc berie na seba, že ona vie všetko a vy ostatní nič. Z tohto jej pohľadu jej asi prišlo.... povedzme že logické, aby tam dosadila niekoho, napr. toho syna, ktorému by svoje 20 ročné skúsenosti odovzdala - keď môže jemu, načo by to odovzdala inej osobe. Nuž ale plány jej nevyšli, má z toho mindráky, preto sa tak správa. Vzhľadom na to, že ani so zvyškom kolektívu nevychádza dobre, silne pochybujem, že z jej strany by došlo k nejakej pozitívnej zmene. Ona je voči celému kolektívu v silnej opozícii a to sa už asi ani nezmení za súčasných podmienok aké vládnu vo firme. Ak sa nedokážeš dostatočne silne emočne obrniť voči jej nedostupnej povahe, tak zmena zamestnania bude asi vhodnejšie riešenie.

vilma7
7. apr 2024

Bavila by som sa s ňou len ohľadom práce, pokiaľ by som si myslela že ma nezaúča dostatočne, tak by som sa obrátila na iných kolegov, šéfovi.
Neviem o akú prácu sa jedna, či ju potom budeš vykonávať samostatne alebo budeš odkázaná na jej spoluprácu.
Lebo pmaj od toho by záležalo, či tam vôbec ostanem.

majka36912
7. apr 2024

Ja by som sa k nej snazila mat asi neutralny postoj. Clovek v praci stravi drvivu vacsinu dna, ak aj nie su tie vztahy vrele, je aj ta vlazna rovina znesitelna. Mate spolu kancel len vy dve, ci je vas tam viaco v miestnosti? Neda sa s nadriadenou porozpravat, ze by ta zaucil niekto iny? Predpokladam, ze si po jej byvalej kolegyni zdedila agendu, ktoru mas na starosti a potrebujes do toho trochu zasvatit. Dolezite je, ze sama uz vies, ze ludia vo firme vedia, aka je to povaha a tym padom chapu, ze si v nelahkej situacii, ak s nou mas vychadzat. Ak by bola moznost, ze ta zauci niekto iny a vase prace nie su nejako velmi prepojene, ze by ste museli denne vo velkej miere spolupracovat a zvysok ludi, plat a prostredie je fajn, asi by som to skusla, pripadne sa dohodla, ze vacsinu casu budem homeoffice.

lukbe
7. apr 2024

A čo tu vlastne chceš riešiť? Ak ťa má niečo zaucit a nechce to, na to je šéfka, za ktorou by som išla s problémom . Ale riešiť jej povahu, správanie, mracenie, náladu a syna ty vôbec nemusíš a nemáš.

majkakvet
7. apr 2024

Ja tiez som cele dni v sluchatkach lebo v kancli hucia ludia a radio. Mozno chce mat svath pokoj.

autor
7. apr 2024

@majka36912 Ona sa s tou bývalou kolegyňou zastupovali navzájom. A v kancelárii sme my dve. Šéfka, ju bude riešiť, lebo už kvôli nej odišli ľudia. V tej kancelárii boli 4. A už zostala len ona a prijali mňa.

maranco
7. apr 2024

Môže sa cítiť ohrozená tak každého vyštve a teba nenaučí čo treba aby bola "nenahraditeľná".

autor
7. apr 2024

@majkakvet Tak, keď je hluk a rádio je hlasné, to sa dá pochopiť. A keď robíš si len svoju robotu, nemusíš nikoho zaúčať, to je v poriadku. Toto je iný prípad.

autor
7. apr 2024

@maranco Tak toto mi hovorili kolegyne z iného oddelenia. Presne toto!

autor
7. apr 2024

@vilma7 Účtovníctvo. Odkázaná budem na ňu len v rámci zastupovania .

autor
7. apr 2024

@sevrin Tak, keď je majiteľkou firmy, nech sa páči, ale domýšľať si, že syna murára tam dosadí na pozíciu Účtovníka je dosť nelogické.

maria1989
7. apr 2024

Ak tam planujes zostat aj po skusobnej dobe, bud neutralna, bez komentarov o jej mraceni, narodeninach a hlavne o synovi.

sevrin
7. apr 2024

Ale tak zas, prečo by nemohol aj murár robiť účtovníka... Ako sa zvykne hovoriť, "Nu, i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále."

januska12323
7. apr 2024

Prečo sa do nej staráš keď vidíš aká je? Vy dve kamošky nikdy nebudete tak do nej neryp zbytočne. Keď ťa má zaúčať a nerobí to rieš so šéfkou.

zltalienka
7. apr 2024

Ak tam boli 4 ľudia a teraz tá kolegyňa zvláda robiť sama za všetky 4, tak zrejme nepotrebujú ďalšiu... hľadala by som si iné pracovné miesto.

autor
7. apr 2024

@maria1989 Už nekomentujem, riešim len pracovné veci.

gribka1
7. apr 2024

Ak sa vypracovala viacmenej sama, bez pomoci, takýto ľudia neradi odovzdávajú svoje vedomosti. A si konkurencia, ono si ide svoje a ty rob ako vieš. Nemusíte sa kamarátiť, sú aj horšie osoby.

autor
7. apr 2024

@januska12323 Pozri, ona zvykla sa tak pozerať a komentovať, keď prišla reklamácia, alebo niečo iné. Myslela som si, že to bude/bolo pracovne čosi. Keď sa pozerá do telefónu, nepýtam sa, neriešim. No a po tomto jej výroku vôbec nie. Nepýtam sa už odvtedy na jej emócie, reakcie a opäť ani neodpovedám a nevysvetľujem moje emócie, keď sa ona vyzvedá.

autor
7. apr 2024

@januska12323 Čiže ona nastavila hranice a to je v poriadku. Lenže už asi pochopila, že tie hranice budú platiť aj naopak.

autor
7. apr 2024

@gribka1 Ona nastúpila na miesto kolegyne, ktorá ju zaučila. Toto viem od šéfky. A ďalej bude asi tak ako píšeš.

gribka1
7. apr 2024

Veď sa na ňu vykašli, sú aj zatrpknutí ľudia, možno aj nešťastní, a to potom tak vyzerá ako táto tu. človeku chýba v pohode kolegyňa, kolega, veď do práce nechodíme trpieť. Ale tak asi s ňou preber len to čo musíš.

alex49
7. apr 2024

v robote rieš len robotu a nie kto si zjedol nezjedol koláče. Ak ťa nezauča ako má, tak to rieš zo šéfkou.

majka36912
7. apr 2024

Hmm, tak potom je otazne, kedy ju chce ta sefka riesit a ako bude postupovat. Dotycna pani bud svoju pracu robi na fakt vysokej urovni, alebo potom nerozumiem, preco ju tam este drzi. Kedysi som mala pod sebou 18 ludi, riesila som s nimi hocjake pracovne vztahy, od sikany na pracovisku az po to, ak sa niekto flakal a ostatni museli dorabat za neho, obcas som si musela poradit aj s o 30rokov starsimi zamestnancami, co bola narocna vyzva, ale este dodnes mi ludia z byvalej prace volavaju, ci sa nechcem vratit nazad, lebo vzdy som s nimi ludsky porobila poriadok, v krajnom pripade lietali vypovede, ak sa s niekym nedalo rozumne. Snad si s nou teda tvoja nadriadena sadne a da jej priamy pokyn, nech ta zauci, minimalne na to, na co zaucena mas byt, lebo ono to zaucenie nie je uplne len jej vlastna dobra vola, ale povinnost, aby veci v office fungovali ako maju. Inak odporucam vlazne vztahy. Ty neries ju, ona nech neriesi teba a hotovo. Takeho cloveka nie je dobre pustat si blizsie k telu.

zaba21
7. apr 2024

Keď ti môžem poradiť odíď. Účtovníctvo je práca, kde je treba vedieť spolupracovať a táto tvoja kolegyňa spolupracovať nechce. A podľa môjho názoru je veľmi divná, ak chcela zamestnať syna na prácu, na ktorú nie je kvalifikovaný. Radšej si nájdi prácu v normálnej firme.