Ahojte, pred pár mesiacmi sme mali takú situáciu v rodine, co nikto nechce zažiť. Sestre po dlhodobom vzťahu s jedným ehm...chlapom, praskli nervy, vypila si a kričala že sa obesí, že tak nechce žiť. Bola som pri tom, žiadna dráma, viem ze to bolo v zúfalstve. On zavolal záchranku a tá ju zobrala na psychiatriu, kde ju poznajú, lebo tam už bola 2x kvôli depresiam. Doktorka okamžite ako ju uvidela poslala po sanitarov a násilne ju umiestnili na oddelenie, kde ju držali zatvorenu do rána a nepustili ani na WC. Počas toho jej pichli apaurin a priputali k posteli keď sa dožadovala telefonátu mne alebo mame. Len aby mali od nej pokoj. Je maličká, nema ano 50 kg, nie je agresivna, ani pod vplyvom, to som si istá. Príde mi to neľudské, ako sa k nej správali. Teraz ma oveľa väčšie psychické ťažkosti ako pred tou hospitalizáciou, na psychiatrii už bola a nehanbi sa za to, ale po tejto akútnej hospitalizácii zatĺka svoje ťažkosti aj keď všetci vidíme, že trpí. Mam chuť lekárku a personál niekde nahlásiť (otazka je kde?) ale nerada by som uvádzala meno, keďže ešte je možné, že sa s nimi v budúcnosti stretneme. Podľa slov sestry a toho co tam videla sa tak správajú bežne k pacientom. Príde mi to ako z filmu, kde psychiatria je niečo ako basa a nie miesto kde by ludom mali pomôcť. Kam s takým prístupom personálu?
@simca115 sú ale ona úplne normálne komunikovala so záchranármi a dobrovoľne išla lebo to podľa ich slov malo byt len na hodinku. Úplne pricetny človek, proste ten chlap len zneužil záchranné zložky ktoré si plnili povinnosti. Až personál v nemocnici reagoval neadekvátne. Zobrali jej mobil, nechceli ho vrátiť. Môžu to?
Samozrejme že môžu. Otec bol hospitalizovaný asi 6 razy tam. Od telefónu , po veci na ktorých by si mohli ublížiť. Čo sa týka postupov majú dané hlavne aby bol pacient v bezpečí a pod liekmi. Tak to je
Co ten chlap ako zneužil? Máš nejaké skreslené videnie,lebo sestra.. ale fakt je,že bola dva krát hospitalizovana na psychiatrii už pred tým kvôli depresiám,ked taky človek začne vyhlasovať, ze sa obesi, tak je zavolať záchranku a dat ho odviezť na mieste...
Ber to z druhej strany. Prídu záchranári a vidia že jedna žena vrieska že sa chce obesiť. No čo urobia? Jasne že ju pripútaju k posteli, hlavne keď už bola viackrát na hospitalizácii. A kebyže si nieco vyvedie a brali by ju ako ty chces tak by si ich obvinila že to celé nebrali vážne. Je mi ľúto, je to tvoja sestra ale nechaj nech robia svoju prácu. PS keby že na sestre uvidíš nejaké modriny a tak tak až vtedy by som to riešila vyssie
Ako môžeš napísať žiadna dráma keď vyhlasovala, že sa obesí? Chlap to zneužil? Klamal? Vyhrážanie sa samovraždou je na akútne umiestnenie na psychiatrii, to spravili správne. Teraz treba sestru dostať k psychiatrovi, ktorému bude dôverovať a musí sa liečiť aby sa to neopakovalo.
Je to bežný postup na akútnom oddelení zoberú všetko, utlmia.Velmi to zlahcujes.Ked sa chces sťažovať tak úrad nad zdr.starostlivistou, alebo riaditeľ psychiatrickej kliniky. Neviem ako sa chces sťažovať, keď neuvedies meno veď potrebujú vedieť kto, aké mal problémy atď...
K pacientim sa spravaju tak ako si to vyzaduje aktualny zdr.stav pacienta. Ty ani len netusis co vsetko takito ludia mozu sposobit, takze by som velmi nekrizovala. Ak mas pochybnosti tak podaj staznost.
Môj kolega mal mamu zle s ak nej správali. Zavolal média TY to rozmazávali tak že teraz ak tam jeho mama ide tak ani krivé slovo jej nepovedia. Boja sa ja by som to dala na medializáciu .Ak má problém rieši to z riaditeľom zariadenia. Povedal vždy ak budete mať problém aby za ním išiel a vyriešime to.
môžeš sa sťažovať vedeniu nemocnice. PÍSOMNE.
Aby to malo váhu doporučujem aby to napísal právnik. ak sa toho niektorí "chytí"
popr. ešte sa zvykne písať niekomu do parlamentu - vyber si stranu a napíš niektorej členke strany....
do novín - Denník N, Čas a pod. - daj si "Čas" a vpravo hore máš kontakt na TIP do vás...
do niekotrej relácie - Občan za dverami...
Len osobne si myslím že nevybaviš nič... na psych. sú kamery - vedenie si to pozrie a len ti odpíše že všetko bolo v súlade s ich predpismi...
Ja sa len opýtam.. S tým mužom už nie je ze?
1. Sestra ak je svojpravna tak nech sa sťažuje a bojuje za seba sama
2 neviem ako si to predstavujete riešiť anonymne.lebo však možno ich ešte budete potrebovať..aha ..
No.mame slobodnú voľbu lekára.sestra sa môže ísť liečiť aj na druhý koniec republiky
3.ty si tam s ňou nebola a ona pod vplyvom svojho stavu aj liekov nemusí vnímať veci reálne a adekvátne
4. A medializovat toto? Len sa strapnis.nemyslim.ze personál niečo porušil
Asi uz sestru poznajú...na psychiatrii vedia čo maju robit....a este sa može stať, že da poistovňa preplatiť liečbu ak sestra priviezli pod vplyvom alkoholu.
Inak autorka bola si tam? Nebola. Takze netusis ako sa spravala sestra.conrobila. ty si si iba ista ze nieke taka. Ale tonzial nemusi byt pravda.
@janinah ja len zasnem co dokazu robit niektori ludia.
Najviac sestre pomôžeš tak, že uznáš, že sestra má problém, že nie je v poriadku a budeš sa ju snažiť podporiť v tom, aby sa liečila. Bagatelizovaním jej nepomôžeš nijak, skôr naopak.
@dettilv ona to nepovedala pred nimi a ďalšia vec, psychické týranie dokážeme ako? Máme len 1 zaznam z polície kedy ju fyzicky napadol ale bolo to viackrát
Prepáčte ale verím jej lebo jej partner je psychický tyran, nemala žiadne problémy, kým sa nezaplietla s ním a tiež vidím ich domácnosť. Kamera v každej izbe, senzory na dverách aby nemohla bez pozorovania odísť, izolacia, nemôže sa stretnúť s priateľmi, nemôže robiť nič sama, ale na všetko máme len naše tvrdenia proti nemu. Na spomínanom psychiatrickom odd.ma kamaráta on a napriek jej vypovediam nič neurobili lebo on nekonal ako mal, aj keď bol jej lekárom. Sme úplne v pasci a keďže tam figuruje aj ich dcérka tak nemôže nič len ostať doma a ďalej trpieť.
Ja to beriem ale určite to ľudia počuli a povedali záchranárom. Bohužiaľ neviem podrobnosti ani že odkiaľ ste ale psychiatria v hronovciach je na veľmi dobrej úrovni. Keby bývate niekde blízko tak by ste mohli porozmýšľať dať sestru tam.
Je to asi bezna prax, psychiatri na samovrazedne reci reaguju velmi razne. Ja som bola v Pezinku na psychosomatickom a tam na to davali velmi velky pozor. Akonahle sa niekto len zmienil v tom duchu, brali ho na akutne a tam to vyzeralo zhruba takto. Dokonca raz sme mali.muzikoterapiu a mali sme nechat volne bezat myslienky. Jedna spolupacientka mala taku predstavu, ze sa vznasa nad svojim telom a citi sa taka lahka, konecne nie unavena. Okamzite bola predvolana k lekarkam pre podozrenie na samovrazedne myslienky.
Je to asi velmi neprijemne, na druhej strane si myslim, ze mnohym to uz aj zachranilo zivot. Ja som mala kamarata, ktory po nahlej smrti manzelky upadol.do depresie a skocil nakoniec z okna. Ostala po nom mala dcerka, z ktorej sa stala sirota. Chodil aj k psychiatrovi a praveze sa cudujem, ze ten nezasiahol. Unho si myslim, ze naozaj ho v tom kritickom case mali zavriet na psychiatriu pod dozor, casom by to podla mna dal, hlavne ked tu mal malu.
a preco teda nepomozes sestre odist od neho? a riesis uplne standardny postup lekarov namiesto toho?
@dettilv pokiaľ ja viem hronovce sú príšerne. Sme blízko. Dokonca sestra mala spolupacientku ktorá tam pracovala a sama sa tam nenechala hospitalizovať lebo to tam bolo hrozné
@mamina7070 ona nechce lebo príde o dcérku :( mam ju nútiť odísť a prísť o jediné čo ju ešte drží pri živote?
dieta si moze vziat so sebou ale samourejme musi byt stabilizovana
@marianarem ona bola aj v Pezinku a nemala žiadne terapie len sa utapala v problémoch až odišla:(
Vy ako sestrina rodina by ste mali riešiť niečo úplne iné ako sťažnosť na personál psychiatrie.
Asi si zaujatá...každý čo ide na psychiatriu má terapie individuálne, skupinové ...tvoja sestra tamozno nechce byť a tebe povie niečo iné, keď je psychicky týraná sledovaná prečo s ňou nejdeš na políciu podať TO na muza?prečo ju nezoberies s dieťaťom k sebe domov, prečo nejdete po každom útoku na políciu, keď píšeš, že to bolo viac x a len raz to oznámila?treba začať veci riešiť ešte sú aj azylove domy, právnici psychológovia zadarmo.
Máte úplne iné problémy ako riešiť či ju pripútali
Ries jej partnera, ktorý jej to spôsobuje dieťa jej nikto nezoberie prečo by mali?
Ja nechápem prečo odpovedáte keď neviete odpovedať na OTÁZKU. mimochodom žiadne terapie tam nie sú. Len lieky a zatvoriť.
Ty tiež máš posunutý prah čo je asi normálne a čo nie, keď napíšeš, že iba jej rupli nervy žiadna dráma opila sa a povedala, že sa obesi psychiatrický pacient.... veď už ako to má byť, keď to je zle?napísali sme Ti kde sa môžeš sťažovať.Neviem koľko tam tvoja sestra vydržala či deň, dva, ale sú tam prioritne terapie, cvičenie, ručné práce režim dňa.Na akútnom po privedení sanitkou tak ako opisujes priviazať, lieky, všetko zobrať.Samozrejme nie každého privazujú.Tak sa mi zdá, že pravdu, že máte riešiť iné veci a nie pobyt na psychiatrii nechceš počuť.Niekedy sa zamysli v akom prostredí vyrastá neter.Ved, keď vidíš, že je ešte v horšom stave načo čakáte?
Keby ju dali na normálnu izbu bez liekov a priviazania a do rána by sa obesila, tak potom by to bola koho vina? Žiadny lekár si u opakovane hospitalizovanej osoby na psychiatrii toto nevezme na svedomie...
Potom by si tu písala, kde sa máš sťažovať, lebo na ňu nedohliadli a siahla si na život 🤦🏼♀️
Presne ako píšu vyššie, toto je ten najmenší problém v jej živote
Viete , sú také postupy keď si pacient chce siahnuť na život. Je to neľudské ale oni nemôžu si zobrať na svedomie keby sa niečo stalo. Ale keby sa vám nezdal postup tak treba kontaktovať dohľad nad lekárskou starostlivosťou