Ahojte rada by som sa vás opýtala. Som zamestnaná od novembra minulého roka do konca októbra tohto roka momentálne som v 5 mesiaci tehotenstva a chodím ako každá do poradne....nárok má zamestnanec na 7 Pečok na rok. A tak by som sa chcela opýtať či mám nárok na všetkých 7 pečok aj keď som zamestnaná len do konca októbra alebo sa mi ráta len alikvotná čiastka tým pádom nejakých 5? Mám v tom dilemu lebo naša mzdová účtovníčka tvrdí že by som mala mať nárok na všetkých sedem ale riaditeľka tvrdí že len na 5. Môžte mi niekto poradiť. Ďakujem
Ak si tehotná podľa zákona máš nárok na neobmedzený počet priepustiek potrebných k vyšetreniu, treba však zamestnavateľovi oznámiť písomne že si tehu + prefotená tehu knižka s nástupom na MD. vlastná skúsenosť ja som mala tých pripustiek neúrekom a všetky som mala zaplatené, pozdravuj pani riaditeľku aby si prečítala ZP
posielam kúsok :
Zamestnávateľ má zo zákona (§141 ods. 2, bod. 3 Zákonníka práce)odo dňa oznámenia o tehotenstve povinnosť poskytnúť zamestnankyni pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
zakonník prace, paragraf 141: (2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v
tomto rozsahu:
a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac
na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať
mimo pracovného času,
2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas,
ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na
preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie
nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
z toho vyplýva, ze na vysetrenie v suvislosti s tehotenstvom mozes cerpat tolko, kolko len potrebujes - tam to vobec nie je obmedzené len na 7 dní. Pozor, za tehotnú sa u zamestnavatela povazujes len v pripade, ak si to zamestnavatelovi pisomne oznamila.
prehliadky suvisiace s tehotenstvom - neobmedzene. inak 7 dni/kalendarny rok, u kazdeho zamestnavatela. keby si bola kazdy mesiac inde, vsade mas narok na 7
@13katinka máš nárok na 7 dní v kalendárnom roku, ked ich minieš, tak do konca kalendárneho roka už nemáš nárok na toto platené volno. T.j. môžeš ich minúť aj v prvom kalendárnom mesiaci, ale do konca roka si musíš návštevy lekára riešiť už buď neplateným volnom alebo dovolenkou.
Z toho vyplýva a pozdravujem riaditelku, že áno, máš nárok na 7 dní aj ked si u nich do oktobra, či konca oktobra.