Priepustka s celodenným ošetrením

nastasja25
27. jún 2017

baby,prosím vás,potrebujem zajtra súrne zostať s malým doma ,čiže potrebujem priepustku s celodenným ošetrením...moja pracovná doba je od 9.00 do 20.00 a zamestnávatel mi tvrdí,že potrebuje na ten den 2 priepustky...nerozumiem tomu,ešte som takto nebola doma,tak ak máte niekto skúsenosti,či fakt musím doniesť 2 alebo stačí 1 s celoden.ošetrením..dakujem

nufiatko
27. jún 2017

Nie priepustky ale peciatky , lebo jedna je kvazi na 4 hodiny . Ja donesiem vzdy len jednu , ospravedlnia , ale nezaplatia cely den . Mas na to zo zakona narok ..

sissy27
27. jún 2017

@nastasja25 https://www.etrend.sk/podnikanie/volno-na-osetr...
presne tvoj prípad... ak zamestnávateľovi postačia dve pečiatky, tak si myslím, že je to ešte celkom ok...

lucinddas
27. jún 2017

ospravedlnený a zaplatený máš mať len čas, ktorý pripadá na ošetrenie. Je predpoklad, že si nesedela v ordinácii od 09.00 -20.00 hod. Tieto veci by ste mali mať upravené v internom predpise vydanom zamestnávateľom - každý zamestnávateľ si môže schvaľovanie priepustiek upraviť inak (všeobecné pravidlo neexistuje). To či ti priepustku zamestnávateľ uzná a na aký čas je len na jeho zvážení.

dominika6
27. jún 2017

@nastasja25 áno priepustka sa ráta na nutné ošetrenie člena rodiny čas u lekára,príp cestu..je to max 4h čiže sa ráta na celý deň že obeháš aspon 2 lekárov

nastasja25
autor
27. jún 2017

@nufiatko
@sissy27
@lucinddas oki,baby,len kedže je to s dieťaťom a doktor napíše na priepustku celodenné ošetrenie ,tak to musí akceptovať,nie??ved kde máš dať dieťa akože...
ja nemám problém mať aj 5 razítok,ale príde mi to sprostosť

dominika6
27. jún 2017

@nastasja25 a ked ..už tak péčko v práci..

tak jedine na nete..ked ťa nik nevidí

nastasja25
autor
27. jún 2017

@dominika6 ja viem ,uvedomila som si to hned ako som pridala 🙂
možno sa ale viac ludí ozve

dominika6
27. jún 2017

@nastasja25 ak sa ti dá zohnať tak ešte jenu priepustku na 4h a môžeš byť doma celý deň..akebo pol dňa dovolenka

meissa
27. jún 2017

Je rozdiel ci chces priepustku alebo paragraf. Paragraf je na cely den. Aspon u nas v praci. A priepustka na max 4 hodiny.

lucinddas
27. jún 2017

@nastasja25 celodenne osetrenie keď doktor napíše je to hlúposť. Neošetruje to dieta predsa celý deň. Ak ho ošetruješ ty, je to OČR (ošetrovanie clena rodiny). Ako som napísala, zamestnávatel to ma mat upravene v internom predpise.... je to cisto na jeho zvazeni.

novana
27. jún 2017

Kde chodíte na tie 4 hodiny? Zovšeobecňujete. U nás platí priepustka - či už LV alebo OČR - na celý deň.

lucinddas
27. jún 2017

@novana ano u Vásho zamestnavatela može platit priepustka k lekarovi, resp. na spravadzanie na cely den, ale len preto, že sa tak Vas zamestnavatel rozhodol. Ak sa iny zamstnavatel rozhodne, ze navstevu obvodneho lekara v pripade, ze mate napr. poobednu zmenu neuzna vobec, kludne to moze spravit. Musi to tak mat vsak upravene v internom predpise. Precitajte si clanok co pridala sissy27 vyssie - je to tak celkom dobre vysvetlene. Alebo si precitajte zakonnik prace.

novana
27. jún 2017

@lucinddas, 😲 😀 prečo to adresuješ mne?

lucinddas
27. jún 2017

@novana lebo vy ste napisali, ze u Vas prali priepustka na cely den.

sissy27
27. jún 2017

@nastasja25 ak potrebuješ zostať s dieťaťom doma, tak to predsa nie je ošetrenie u lekára... je milé, ak to zamestnávateľ akceptuje, ale zo zákona je povinný akceptovať len čas nevyhnutný na ošetrenie u lekára a cestu od lekára do práce. Ak je nutné zostať doma, tak potom očr, pn, dovolenka a iné možnosti...
@novana ak zamestnávateľ uzná aj dva dni, je to jeho rozhodnutie, ale zo zákona je povinný uznať len nevyhnutný čas.

sissy27
27. jún 2017

@dominika6 😂😂😂 no ja som na túto variantu ani nepomyslela, ale pravdu máš 😂

novana
27. jún 2017

@lucinddas, a? Veď platí. U nás na celý deň, u susedov na dve hodiny... 😉

novana
27. jún 2017

@sissy27, kde píšem opak?

sissy27
27. jún 2017

@novana písala si, že zovšeobecňujeme... a prepáč, ale je dosť bezpredmetné, ako je to u vás v práci, s týmto nikto druhý u svojho zamestnávateľa argumentovať nemôže 🙂 my sme nezovšeobecňovali, my sme napísali, ako je to zo zákona, čo je tak nejak relevantnejšia info než "u nás to platí aj na celý deň" ...

novana
27. jún 2017

@sissy27 , ja som môj prvý príspevok predsa neadresovala tebe, ale tým, ktoré tvrdili, že priepustka v práci je na 4 hodiny. 😉 Neviem, či píšem nezrozumiteľne alebo niekomu robí problém čítanie s porozumením.

lorela
27. jún 2017

@nastasja25 Nejako som sa pri čítaní aj odpovedí, aj článku domotala, ale myslím, že "P" - čiže paragraf ti môže dať lekár a znamená celodenné ošetrenie dieťaťa. Čiže zamestnávateľ by to takto mal prijať. To nie je priepustka, ale "celodenné ošetrenie". Príklad - dieťa s pokazeným žalúdkom - lekár odporučí celodenné ošetrenie dieťaťa v domácom prostredí.

A ešte v priloženom linku na článok sa spomína, že zo zákona má zamestnanec právo na 7 dní v roku, kedy priepustka potvrdená lekárom platí na celý deň. Pri bežnom pracovnom čase - tým sa zrejme myslí 8 hodinový. Pri tom tvojom dlhšom pracovnom čase asi zamestnávateľ vyžaduje 2 návštevy lekára.

ervenka
27. jún 2017

@dominika6 @nastasja25 no ja som si myslela, ze pecko= previtin.

hettinka
27. jún 2017

my máme tak. že máme za rok nárok na 7 dní, kedy a ako si to vyčerpáme, zamestnávatela nezaujíma. Ja to tiež tak beriem, že je to čas nutného ošetrenia a nejdem na celý den, bud ideme ráno a ešte prídem do práce, alebo odrobím 2-3 hodiny a idem potom. V takom prípade mi nestiahnu celý deň, ale len pomernú časť.

Ale mám klasika pracovný čas, takže keby to bolo ako v tvojom prípade, že ťaháš 11 hodín, je možné, že ti to zaráta akoby 2 dni a preto chce 2 pečiatky. Lekári robia predsa len ráno, takže popoludní by si čisto teoreticky mohla do práce ... ale samozrejme, ak ma dieťa vracačku, alebo je po očkovaní, tak sa to nie vždy dá a pokial to neznyužívaš, je to jednorázovo, tak by to mali pochopiť.

grandzero9
27. jún 2017

malo by to byt na cely den, je dobre sa o tom porozpravat ako je to v nejakych internych predpisoch, ze ako to vo firme je. Mamina napriklad robila na smeny a tam to mali tak, ze ked isla rano do prace a ze si vzala paragraf, tak jej platil cely den 8hodin, ale na poobednej jej taketo nieco neakceptovali

andra77
27. jún 2017

@nastasja25 manžel robí v štátnom podniku klasika pracovný čas 7 30-15 30h ma 7 pečiek pre seba plus 7 pečiek pre ošetrujúceho člena rodiny, zámestnaveteľa nezaujíma či je u lekára hodku alebo 3 hodky...vačšinou lekár vždy napíše celý deň....ako to je u vás ...ťažko posúdiť...)