Ahojte, chcela som sa opýtať. Som učiteľka v MŠ a mám skrátený úväzok 70% čo by malo byť 5,15 h zhruba dúfam, že som dobre počítala. A tam sa moja práca končí. Od 6:30-11:45, a tu prichádza otázka. Zamestnávateľ je povinný poskytnúť prestávku ak zamestnanec pracuje viac ako 6 hodín, mladistvým zamestnancom ak pracujú viac ako 4,5 hod, alebo pri dvojzmennej pracovnej dobe. (Ak zle píšem opravte ma). Keďže ešte neviem či sa budem striedať na triede s kolegyňou tak ani neviem, či vôbec nárok na prestávku budem mať. (Doteraz sme boli doobeda dve. Ja ako učiteľka, kolegyňa pedagogický asistent a zostávala v práci 8 hodín) Ale v prípade ak áno, tak by som rada vedela či si ju musím čerpať na pracovisku vzhľadom k tomu, že prestávku mám pri deťoch, čiže nepreruším prácu. Podľa zákkoníka § 88 ak nepreruším prácu, tak sa mi prestávka ráta k pracovnému času. Ak teda zostanem v práci si čerpať prestávku tak ako som povedala ráta sa mi to ako nadčas? (ktoré nepotrebujem, a nepreplatia mi ich) Alebo si ju mám započítať do môjho pracovného času? Alebo si ju brať nemusím? (V mojom prípade je tá prestávka na konci smeny úplne zbytočná, zostávam v práci dlhšie, bez oddychu) Za názory a odpovede ďakujem.
@maranta_leuconeura Vlastne áno zle som pochopila tie smeny sa tiež rátajú len mladistvým. Ďakujem
@dominika1906 ale ty predsa dvojzmennu pracovnu dobu ani nemas
@maranta_leuconeura Riaditeľka mi vravela, že rieši so zamestnávateľom to aby som ju mala teda rannu a poobednú a aby sme sa striedali s kolegyňou. Mne išlo o to aby som sa vedela v takom prípade zariadiť. Ak by som mala teda takú pracovnú dobu.
Nárok nemáš lebo niesi mladistvý zamestnanec,nepracuješ 6 hodín a ani nemáš smeny a podľa zákonníka práce je poobedna smena od 14-22 takže to s tou poobednom neviem či im to prejde, každopádne napíš či prešlo
Nemáš nárok na prestávku. Píšeš, že zostávaš dlhšie v práci... Dohodni sa so zamestnávateľom, že budeš pracovať 8 hodín a budeš mať nárok na prestávku.
Zváž, či vydržíš 8 hod.
Nemas narok, ked neodpracujes aspon 6 hodin.