Preradenie zamestnanca na inú prácu

10. dec 2024

Dobry den,muz pracuje v jednej firme uz 14r,ma istu funkciu(da sa povedat veduci,ma podriadenych pod sebou).V ramci setrenia sa vedenie rozhodlo,ze budu prepustat a preradzovat ich na ine funkcie.Jeho chcu preradit na nizsiu funkciu,ako mal doteraz,avsak mzdove podmienky by boli rovnake.Mozu ho svojvolne preradit?Ak by sa nedohodli,ma narok po tych 14r na odstupne,z dovodu ze odmieta preradenie?Celych 14r nebol na PN,nemal jeden paragraf,proste poctivy pracant.Setrit sa ide len na nich samozrejme,tí "z vrchu" uz maju povymyslane nove funkcie,aby sa mali stale rovnako dobre🙄

motolica
10. dec 2024

Ak ide o organizačnú zmenu u zamestnávateľa tak vtedy má zamestnávateľ ponukovú povinnosť ,to znamená,že musí zamestnancovi ponúknuť inú vhodnú prácu a ak takú nemá tak hocičo a ak ani to,tak by mu to mal dať písomne ,že skrátka inú prácu nemá. Je na zamestnancovi, či príjme alebo nie , nárok na odstupné má.

rozculena
10. dec 2024

avsak mzdove podmienky by boli rovnake

tak kde je problém? Bude mať menej náročnú prácu za rovnaké peniaze.

cukroska
10. dec 2024

Samozrejme,že môžu v ramci organizačných a šetriacich zmien.Vzdy lepšie alo zo dňa na deň prepustiť. Čo samozrejme robia tiež. V čase veľkých kríz.U mas v bývalej firne to bolo rovnako.

melanta
11. dec 2024

Môžu, ale s jeho súhlasom. Nie je to jednostranný úkon, musí súhlasiť aj on a zmenu podpísať.

melanta
11. dec 2024

@rozculena nižšia pozícia nemusí znamenať menej náročnú prácu, väčšia pravdepodobnosť je skôr naopak.

autor
11. dec 2024

@melanta a ak nepodpise,ma prosim Ta narok na odstupne?ano,mal by nizsiu poziciu,ale raz tolko prace.a nepriamo mu bolo este naznacene,ze v podstate bude robit este aj tu svoju robotu,co ma teraz,ak bude treba,kedze bude menej ludi🙄

mojemenonikto
11. dec 2024

Samozrejme nemusí podpísať a potom bude na zamestnávateľovi ako sa rozhodne. Ak ho prepustí z organizačných dôvodov, tak je tam 3 mesačná výpovedná lehota a 2 mesačné odstupné. Dovolenka sa buď vyčerpe v rámci výpovednej lehoty, alebo je zamestnávateľ povinný vyplatiť ju k poslednej mzde.

melanta
11. dec 2024

Ak nepodpíše, zamestnávateľ mu pozíciu buď nechá, alebo s ním ukončí pracovný pomer. A to výpoveďou alebo dohodou. Pri výpovedi je výpovedná doba 3 mesiace a odstupné vo výške 3 násobku priemernej mesačnej mzdy (čiže v komentári vyššie je zle uvedený 2 násobok). Pri dohode 4 násobku. Pri dohode odporúčam trvať na tom, aby v nej bola uvedená výška odstupného.

dancingqueen321
11. dec 2024

Aj u nas to robili, dokonca ak odmietli ponuknutu pracu, tak nedostali odstupne, resp to nezakonne urcite nie

melanta
12. dec 2024

@dancingqueen321 čo je nezákonné odstupné?

autor
12. dec 2024

@melanta dakujem pekne za rady,mame este par dni na zvazenie,co urobit.pretoze v dnesnej dobe prist o pracu je na figu(mame aj ztp dieta),ale zas nechat sa odrbavat donekonecna sa neda.vcera im akurat prisli vianocne "premie",na zaplakanie.Sef sa vozi v aute za viac ako 100000,davno tam skoncili dobre casy,pobrali im vsetky benefity,co mali,no proste uz nemaju nic,len "pravo" pracovat.pred 14r tam bolo aj ine vedenie,teraz chodi muz s nechutou do prace🤷‍♀️

dancingqueen321
15. dec 2024

@melanta to, co nie su povinni nad ramec zakona zatiahnut.