Preradenie na inú pozíciu

20. júl 2024

Pracujem v podniku 20 rokov a teraz došlo k odpredaju časti firmy aj so zamestnancami medzi ktorých patrím aj ja.Prevod som podpísala ako operátor balenia a teraz ma chcú preradiť na úplne inú prácu ,chcem sa spýtať ked odmietnem možu ma prinútiť zobrať ju alebo prepustiť bez odstupného.Je tu niekto kto si takým niečím prešiel ?

egonsk
20. júl 2024

myslim, ze prepustit bez odstupneho nemozu, uz si ich zamestnancom. Ak su tam aj odbory, vztahuju sa na teba aj vyjednane dalsie benefity.

mojemenonikto
20. júl 2024

Bez odstupného ťa prepustiť nemôžu. Zamestnávateľ ťa môže dočasne preradiť na iné pracovné miesto ak si to okolnosti vyžadujú a ktoré zodpovedá tvojim schopnostiam a kvalifikácii. Ak odmietneš, tak ťa samozrejme môžu prepustiť, ale s odstupným a výpovednou lehotou. A tiež ti musia umožniť dočerpať dovolenku, na ktorú máš nárok do dňa ukončenia pracovného pomeru. Alebo ti ju musia preplatiť.

melanta
22. júl 2024

Podpísala si prevod? Čo je to prevod? Pokračuje ti pôvodná pracovná zmluva, alebo si dostala novú pracovnú zmluvu? Toto je veľmi podstatné čo sa týka odstupného. Pretože ak si podpísala novú pracovnú zmluvu, si nový zamestnanec, pokiaľ ti dajú výpoveď, nebudeš mať nárok na odstupné.
Čo sa týka práce - ostala ti pôvodná pracovná pozícia a pracovná náplň? Ak áno, na inú prácu ťa môžu preradiť iba s tvojim súhlasom. Ak súhlasiť nebudeš, buď ťa nechajú robiť tvoju pôvodnú prácu, alebo ti dajú výpoveď (ak pôvodné pracovné miesto zrušia).