Ahojte, chcem sa poradiť alebo prosím o usmernenie. Takže v skratke, pracujem v jednej firme už 11 rokov na dobu neurčitú a v práci to vyzerá všelijak. V zmluve mám konkrétne napísanú pozíciu, že fakturantka. A chcem sa spýtať, že zamestnávateľ ma nemôže bez môjho súhlasu preradiť na iné miesto ( do výroby) a povedať, že ked to neprijmem, tak rozviaže pracovný pomer bez odstupného. Mám pravdu? Ďakujem za pripomienky.
@katica2011 zmena pracovnych podmienok je mozna len po dohode .. nemusis s tym suhlasit ... zamestnavatel je povinny prihliadat aj na schopnosti a kvalifikaciu zamestnanca ... ak sa tvoje miesto rusi, mala by si dostat vypoved podla §63 ods. 1 a mas vtedy narok na odstupne a vypovednu dobu ... alebo vypoved dohodou, ale kde ziadaj uviest dovod §63 ods. 1 a vtedy mas narok na odstupne o 1 plat vyssie bez vypovednej doby ...
@katica2011 prečo ťa chce preradiť? ruší sa tvoje miesto, t.j. si nadbytočná? v tom prípade máš nárok na odstupné, par. 63 odst.1
@tajomna21 a ked sa zatial neruší, len mi to nevyplní 8 hodín pracovného času a chcu ma poslať do výroby, môžu, ak s tym nesuhlasím?
@tajomna21 vtedy som bola zasrana neskusena zaba...myslela som si ze ked mi davaju moznost ineho miesta tak nemam narok na odstupne...ty sa vyznas v tychto veciach?vedela by si mi poradit ajo postupivat v mojej zalezitosti...bude to sice az v aprily ale aby som vedela na co sa pripravit
@katica2011 nazov pozicie nie je dolezity (dve fakturantky v dvoch firmach mozu realne vykonavat rozdielnu cinnost), dolezity je druh prace ktory mas uvedeny v pracovnej zmluve lebo len taku pracu ti zamestnavatel moze dat (druh prace moze byt definovany napr. ako vystavovanie faktur, zuctovavanie danovych dokladov a pod.)...inu pracu ako tu ktoru mas v pracovnej zmluve ti zamestnavatel moze pridelit len ak podpisate zmenu pracovnej zmluvy (a s tym mozes a nemusis suhlasit)...ak by si nesuhlasila a chcela by ta prepustit, tvoje mieto moze zrusit a dat ti vypoved ale vtedy mas narok na odstupne
@rakywanda nechcú ma preradiť, len moja práca vyplna len cca 5-6 hodím z 8..., tak ma chcú poslať do výroby akože vypomáhať.
No bude zavisiet od toho ci sa tvoje pracovna pozicia bude rusit...moja pozicia sa rusila,dali mi na vyber dve moznosti ktore vobec neboli o mojej pracovnej naplni...a bud to prijmem alebo vypoved bez odstupneho...ale to bolo v roku 2004...teraz sa to mozno zmenilo...ja to budem riesit buduci rok nakolko mi konci RD a predpokladam ze mi neumoznia smeny do 16,00 tak som zvedava ako to dopadne...