U nas v praci budu prepustat. V praci som spokojna. A vobec som nemyslela, ze aj u nas v praci k tomu dojde. Som z toho smutna. Ak budem ja ktoru prepustia, ako sa s tym zmierit 😕. A, kde sa da najst teraz praca, ked na tolkych miestach prepustaju 😕. A este som nikdy nebola prepustena z prace. Uplne mam strach, ze ma zavola veduca, a povie mi, ze mam vypoved. No a po takom vyhadzove, tam este 2 mesiace (mam 2 mesacnu vypovednu lehotu) budem musiet s usmevom chodit, a hladat si novu pracu, ach...
No je to situácia, ktorá viac menej nikoho nepoteší. Ale ani nie je riešenie stresovať sa teraz niečím, čo síce môže ale aj nemusí prísť. Píšeš anonymne, čiže neviem z akej lokality si. V niektorých lokalitách nie je ani teraz extrémne náročné nájsť prácu. Viac ako stres ti poslúži pozerať sa na to, aké máš možnosti mimo tohto zamestnania, možno hľadať priestor na nejaké dovzdelanie prípadne premýšlať nad prácou, ktorá by ťa viac bavila. Proste viac ako plač hľadaj radšej možnosti, ako by si mohla tú situáciu vyriešiť. A na riešenie budeš mať čas. Výpovedná, odstupné, podpora, takže zase nie si hneď ďalší mesiac v keli. A hlavne netráp sa tým, že si nikdy nebola prepustená. Ak k tomu príde, nebude to predsa tvoja chyba, že si si nerobila poriadne svoju prácu.
A že ako sa s tým zmieriť... ja som pri prepúšťaní v rámci krízy v roku 2009 prepustila muža, ktorý plakal keď som mu dávala výpoveď, že čo bude robiť, že ho to baví, že doma má tehotnú ženu. Po 3 mesiacoch som ho stretla a povedal, že to bolo to najlepšie, čo pre neho nejaký šéf urobil. Pretože si za mesiac našiel výrazne lepšie platenú prácu, ktorá ho bavila oveľa viac. Takže nie vždy to musí byť tragédia. A keď budeš chcieť, zvládneš to aj ty. 😉
možno sa prepúšťanie teba vôbec nebude týkať a keď áno, budeš mať dva mesiace, plus pol roka, čo môžeš poberať podporu na to, aby si si hľadala prácu. Ale zároveň môžeš tento čas využiť na zdokonalenie sa napr. v jazyku, v PC zručnostiach, porobiť si nejaké kurzy a pod.
ešte nie si prepustena,co tak zacat si hladat pracu teraz? a nie potom stresovať...
Baby a ta podpora v nezamestnanosti sa pocita 50 % z cistej, alebo z hrubej mzdy? 😕
Toto ma hrozne mrzí . Momentálne som skoro týždeň bez práce . Celú koronu som robila. 😏Bola to práca celkom som rada chodila aj kolektív .no zamestnávateľ veru veľmi milý nebol. Ja som si myslela že sa to nemôže stať veď nemusel zavret prevádzky (to ich má niekoľko). Bez slov akurat mi mali predĺžiť na neurčito po 2 rokoch .bez slov konec. Keďže som robila aj predtým mám nárok na podporu síce ju nechcem vybrať..doma sa zbláznim. 🤦Ale asi to tak malo byť ja už neviem
Z hrubej
To ci a kde sa teraz najde praca zalezi na tom kde pracujes teraz, ake mas dalsie pracovne skusenosti, co vies robit - kvalifikacia, skusenosti, zrucnosti, jazyky.
Su odvetvia kde sa da najst praca skoro stale a rychlo, su take, kde je to tazsie a kriza ich zasiahne najviac.
Co mam skusenost, tak vacsinou sa najprv zrusia zmluvy agenturnym zamestnancom, brigadnikom, part-timerom, nepredlzia sa zmluvy tym, co maju na dobu urcitu a ak to stale nestaci, tak az potom idu zamestnanci s riadnymi zmluvami dobu neurcitu. Tam zas zalezi bud na vykone, s tym ake si mala vyrocne hodnotenie, ci su tam od teba lepsi, skusenejsi, alebo ak je to rovnako, tak zvyknu ist podla toho kto je tam najkratsie, kto prisiel posledny. Takze nerob paniku dopredu, nevies ci sa prepustanie naozaj bude tykat aj teba.
Ak by predsalen ano, tak mas 2 mesiace pocas vypovendej na najdenie novej pace a to bez straty prijmu a ak sa nepodari, tak vycerpas podporu. Neboj sa, vsetko sa da zvladnut 🙂