Ahojte baby.. Som na začiatku tehu a mam zlu prácu tak dr mi kázala si vybrať dovolenku a ze potom mi dá PN, lebo ze mi dovolenka prepadne kým budem na MD... Ale chcem sa spýtať ze keby som v práci povedala, myslite ze by mi zamestnávateľ preplatil dovolenku? Neviem ako to chodí.. Mali ste niektorá skúsenosť. Ďakujem
Inak moja skúsenosť je ze moja pnka je iba o 50 eur nižšia ako normálna mzda, čiže čerpať dovolenku sa mi vôbec neoplatí, preto si ju dávam preplatiť. Záleží aký máš výmer.
ak budeš na PN nemá ti ju prečo preplácať - veď buď si PN alebo čerpáš dovolenku....preplatiť ti ju musí len keď ju nemôžeš čerpať...čo nie je tvoj prípad....záleží vyslovene od tvojho zamestnávateľa, ale jeho povinnosť to nie je
Neviem nie som expert ale dovolenka sa preplaca v pripade vypovede nie? Ci? Mne sa dovolenka v roku kedy som isla na MD a bola na RD presunula do roka kedy som nastupila po RD, bolo to nejakych 9 dni
Dovolenka ti urcite nemoze prepadnut ked budes na md a potom na rd,len je kratena,za kazdy rok mas 10/12,5 dna dovolenky podla toho kolko mas rokov....
dovolenka ti neprepadne tvoja doktorka ma uplne zle informacie a zamestnavatel ti nemusi umoznit cerpat dovolenku pred PN to je hlupost cerpanie dovolenky je len so suhlasom zamestnavatela
to je ale strašná blbosť s prepáčením, čo ti povedala doktorka, dovolenka ti prepadnúť nemôže, kým ti trvá pracovný pomer, buď si ju dočerpáš po návrate do práce, alebo ti ju pri skončení PP preplatia
Zabudla som dodať že nemyslela som ze hneď teraz preplatiť keď pôjdem na PN.. Ale potom pred pôrodom keď pôjdem na MD.... Ale tak teda zájdem za zamestnávateľom a popýtam sa ze co ako.
a samozrejme ani ti ju nepreplati to sa robi len ak ju cerpas alebo sa ukoncil pracovny pomer
preplatiť ti ju môže až pri skončení pracovného pomeru, inak musíš čerpať (ale kľudne až po skončení rodičovskej dovolenky keď bude mať dieťa 3 roky)
Bol by sám proti sebe, keby ti ju pred pôrodom preplácal, teda bez riadneho čerpania😉
Okí ďakujem baby.
Dievcata ja sa tu pripnem ak mozem, viete mi prosim poradit kolko dni dovolenky a ci vobec mi vzniklo - odrobila som prve tri mesiace a v aprili som nastupila na rizikovu pn a v decembri na MD. Stihla som pocas tych prvych 3 mesiacov vybrat 3 dni dovolenky a mam viac ako 33 rokov.
Dakujem
@miroslava21 Ak si v tomto kalendarnom roku odpracovala minimalne 60 dni (pracovnych dni) vznikol ti narok na celorocnu dovolenku, tj 25 dni, avsak tato sa ti krati za prvych 100dni PN o 1/12 a za kazdych 21 dni tiez vzdy 1/12. Pocas materskej dovolenky ti vznika narok na dovolenku, ako keby si pracovala, pocas rodicovskej dovolenky narok nevznika.
@andula78 jedna sa o rok 2017. Tento rok koncim rodicovsku dovolenku v decembri a zamestnavatel uz so mnou nepocita, tak chcem vediet s kolkymi dni ratat. Prosim ta mozes mi napisat presne cislo, ja vobec neviem.ako sa to pocita s tym kratenim. Odrobila som viac ako 60 prac dni
@miroslava21 prosim, napis mi do IP, datum od do kedy si v r.2017 bola PN, odkedy si bola na materskej dovolenke.
Musíš o to požiadať. Ak si ju nemôžeš vyčerpať mal by ti ju preplatiť. Pozor ak budeš na PN viac Ako 100 dní môže ti dovolenku krátiť.