Preplatí mi zamestnávateľ tohtoročnú dovolenku?

10. dec 2024

zdravim Vas

Mozno budete vediet.
Som od septembra na PN kvoli operacii az do konca roka
Mam 15 dni dovolenky tohtorocnej.
Myslite ze mi ich zamestnavatel preplati? ked mam tak dlho PN? nakolko dni narok mam vobec. celych 15 dni? Ci kvoli PN nemam narok vobec?

k 31.12 konci prevadzka. takze nam slubil, ze dovolenku preplati.

Moc dakuejm za rady.

sisa_s
10. dec 2024

Ak si bola na Pn viac ako 100dni, zamestnavatel ti moze kratit dovolenku, informuj sa v praci

melanta
10. dec 2024

Ku kráteniu sa už vyjadrila sisa. Preplatiť ti ju preplatí, ak ti končí pracovný pomer. Inak sa ti presunie do budúceho roka a môžeš ju čerpať v roku 2025.

andaluzia12
10. dec 2024

@melanta k 31.12 konči prevádzka, takže ju čerpať nemôže ….

autor
10. dec 2024

@sisa_s aha OK. opytam sa. Vdaka.

autor
10. dec 2024

@melanta necakali sme, ze zatvori, :/

melanta
10. dec 2024

@andaluzia12 unikla mi táto info.
Autorka - áno, nevyčerpanú dovolenku 2024 ti vyplatí v poslednej mzde. Musí.

autor
10. dec 2024

@melanta aha tak potom v decembrovej vyplate, v januari ze? dakujem

melanta
10. dec 2024

Áno, do konca januára musí vyplatiť poslednú mzdu a všetky záväzky. Napríklad odstupné.

autor
10. dec 2024

@melanta to nespominal vobec.

melanta
10. dec 2024

Ako dlho ti trvá pracovný pomer? Vrátane času, kedy si bola na materskej a rodičovskej, ak si bola a vrátane PN?

autor
10. dec 2024

@melanta 1,5roka

simca06022011
10. dec 2024

v pripade ukoncenia PP sa nevycerpana dovolenka preplati, ak treba tak prerataju narok na pocet dni samozrejme.

melanta
10. dec 2024

V tom prípade, ak dostávaš výpoveď s plynúcou výpovednou dobou, tak nárok na odstupné nemáš. Ale v tom prípade, ak končíš k 31.12., výpoveď ti musel doručiť pred koncom októbra.

Ak dáva dohody k 31.12., máš nárok na odstupné vo výške mesačnej priemernej mzdy. Trvaj v takom prípade na tom, že dohodu podpíšeš vtedy, ak toto v nej bude uvedené. Je to jeho povinnosť, ak končí firma.

tiika
10. dec 2024

@andaluzia12 konci prevadzka, avšak autorka nepíše či, ako a kedy jej konci i prac.pomer. Ten môže pokračovať.
@autorka Konci aj tvoj prac.pomer? Alebo vám ponúkol zamestnávateľ iné miesto alebo ako to vôbec rieši?

autor
10. dec 2024

@melanta som stale na PN, tak mi vravela, ze mozeme len rozviazat pracovny pomer tou DOhodou ci ako sa to vola. ze pocas PN mi nemoze vypovedou koncit PP

autor
10. dec 2024

@tiika konci PP

autor
10. dec 2024

@tiika resp. tak mi povedala ze ukoncuje kazdemu PP k 31.12

tiika
11. dec 2024

Áno, lenže aby mohol ukončiť k 31.12. da sa to len dohodou a s tou musite najskôr súhlasiť.

Výpoveď ti môžu dať aj počas PN pokial prevadzka konci.
Sice plati 1) Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to:
a) v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz…

No zároveň platia aj výnimky zo zákazu výpovede
(3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi:
a) z dôvodov ustanovených
1. v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode
a ďalšie

§ 63 ods. 1 písm. a) – zrušenie/premiestnenie zamestnávateľa alebo jeho časti

tiika
11. dec 2024

Hlavne, aby bolo pri dohode spomenuté odstupne či dôvod (paragraf) ukončenia

autor
11. dec 2024

@tiika ale je jedno ci podpisem vypoved co dohodu nie?

tiika
11. dec 2024

Nie je to jedno. S výpoveďou nepotrebuješ súhlasiť, plati od momentu doručenia, vyp.doba aj tvoj prac.pomer konci o dva mesiace, nemáš nárok na žiadne odstupne (v tvojom prípade).
S dohodou musíte súhlasiť obaja, končíš k dohodnutému dátumu, máš nárok na 1-mesačne odstupne, ak je dôvodom org.zmena, rušenie prevádzky atd.

autor
11. dec 2024

@tiika ale to musi uviest v tej dohode, ten paragraf 60 a 63 ze?

tiika
11. dec 2024

Áno, bolo to tu už viackrát písané predsa. Ak to v dohode nebude, skončíš iba k určitému dnu bez odstupného.

autor
11. dec 2024

@tiika dakujem,pekny vecer