Preplatenie dovolenky

ondrejovn
19. aug 2024

Dobrý deň. Chcela by som sa poradiť, možno niekto má či mal podobnú skúsenosť🙂 Pracovala som pre jednu firmu 4 roky, teraz som dostala zaujímavú ponuku a rozhodla som sa zmeniť zamestnanie. Keď som sa pýtala zamestnávateľa na preplatenie dovolenky za 4 roky, povedal mi že nemám nárok keďže som mala na pracovnej zmluve polovičný úväzok. Jasné že som fyzický tu dovolenku mala ale fungovalo to tak, že keď som nahlásila dovolenku tak sa to bralo ako neplatené voľno. Nenašla som nič podobné na nete, čo sa týka preplatenia dovolenky pri polovičnom úväzku, budem vďačná za každú rádu

stanulienkat
19. aug 2024

@ondrejovn skus inspektorat prace. Dufam, ze ti budu vediet baby poradit, lebo to je dobre svinstvo. Preco si suhlasila s neplatenym volnom? To si si potom platila odvody do zdravotky a socialky za tie dni? Skus sa popytat v socialnej, ci za teba vobec platili odvody.

sibrez
19. aug 2024

Ja pracujem na skrátený úvazok a na dovolenku mám narok .Pracujem každý pracovný deň 4 hodiny.

matullienka
19. aug 2024

@ondrejovn na čerpanie dovolenky máte 2 roky, a pri skončení pracovného pomeru ti preplatí zostatok dovolenky aký máš na páske. Určite nie za 4 roky. Tvoja hlúposť, že si súhlasila s neplatným voľnom. To si mala na páske ako uvedené, že si čerpala dovolenku? Ak si mala neplatené voľno kto platil za teba odvody do zdravotnej poisťovne?

majamat
19. aug 2024

ziadne neplatene volno. mas narok na dovolenku aj na 1/2 uvazok, no aky je uvazok, taka je aj dovolenka.
ak mam robit denne 8hod, tak mama zaplatenu dovolenku 8hd, ak 5hod, tak mi zaplatia len 5hod.
cize dovolenka je, no zodpoveda uvazku.

doriiis
19. aug 2024

1.Dobre ste sa nechávali odzubavat.NV miesto dovolenky? Ste sa sami seba ako zamestnanci oberali o peniaze.Gratulujem
2. 4 roky stará dovolenka?😂 Určite nie.Mozes mať starú dovolenku max 2 roky späť.Takze minuloročnú a možno pár predtým ročnú.Aj to je tak na hrane už.Ostatne už dávno malo byť preplatene,alebo vycerpane

cacianka
19. aug 2024

@doriiis doplním - iba zvyšok z minulého roku a alikvotnu časť z tohto roku.
Ja tiež nechápem kto princezny toto urobí. Odrb jak mraky z oboch strán

matullienka
19. aug 2024

@cacianka zamestnávateľ rád ušetrí finančné prostriedky, mňa by zaujímalo čo človeka drží v takej robote. Kde čerpaš 2 týždne dovolenky a dostaneš polovicu výplaty a ešte si máš zaplatiť za tie dni sám zdravotné poistenie. By mi muselo riadne hrabať tam vôbec pracovať

eleanor2510
19. aug 2024

@ondrejovn preco si si neprecitala Zakonnik prace? Mala by to byt psia povinnost kazdeho jedného zamestnanca este pred nastupom do prace. Za 4 roky ti ani raz nenapadlo sa na to opytat, nechala si sa takto odzubavat? Ja z duse neznasam zamestnavatelov, ktori su vychcani a chcu cloveka len ojebabrat, ale na druhej strane, dari sa im to dobre aj preto, lebo ludia su natolko lenivi alebo lahostajni alebo ako to uz nazvať, ze nevedia spravit dva kliky na webe, stiahnut si zakonnik a precitat si ho. Mas poucenie, teraz uz mozes len plakať nad rozliatym mliekom

cacianka
19. aug 2024

@matullienka presne. Nechápem čo učia na SŠ, vš, čo učí rodina, ako si radia kolegovia, kamaráti, priatelia
@eleanor2510 presne - prečítať aspoň základné kapitoly a potom priebežne čítať tie aktuálne pri nejakých drobných zmenách a nepodpísať skôr zmluvy.
A hlavne sa pýtať, pátrať hneď , nie po rokoch, najlepšie v penzií.

simca06022011
19. aug 2024

nerozumiem celkom tomu ako si pracovala... mas pracovat tak ako je uvedene v zmluve.
Ale k otazke: 4rocna dovolenka ti preplatena nebude urcite, rok stara dovolenka sa musi vycerpat v nasledujucom roku. Stav dovolenky mas na vyplatnej paske uvedeny aj ked ju "cerpas" vidis ju, tak si skontroluj.
Druha cerpanie dovolenky nie je nahradne volno = teoreticky by si sa so zavretymi ocami k tomu dalo dopracovat. Keby si TIE HODINY neodpracovala. Lebo ak mas v zmluve pol uvazku a pracujes pol uvazku - nadcas na cerpanie nemas, ak pracujes viac ako mas v zmluve = tak mas narok, ale tiez sa to da iba do urciteho poctu hodin a tie hodiny nevycerpane nahradnym volnom ti maju byt zaplatene. Proste nadcasy sa platia...
Ale to len tak strucne utrzky pisem, naozaj by som na riadne zhodnotenie musela vidiet dochadzky a tie mzdy, ak vas takto odubavali a dv ste necerpali, tak je to trosku aj chyba zamestnancov (alebo jedneho, neviem kolko vas takto pracuje), ze si to nechate = treba si nutne precitat zakonnik prace. A veci riesit hned anie po 4 rokoch.

simca06022011
19. aug 2024

a inak s polovicnym uvazkom to nema nic spolocne

bosorkabb
19. aug 2024

Ja mam polovičný úväzok a normálne dovolenku čerpám.
Nechala si sa oklamať.

plushika
19. aug 2024

nuz pristupila si na tieto jeho spekulacie a tak to dopadlo. narok na dovolenku mas, to uz zaznelo a bola chyba, ze si to nechala tak, ze sa to bralo ako neplatene volno. bohuzial dovolenka spred 4 rokov sa uz neriesi, mozes akurat tak minulorocnu.

zuzanaete
19. aug 2024

Ako si mavala uvedene dni dovolenky na vyplatnej paske? Lebo narok ti vznikal. Na vyplatnej paske byva uvedeny narok, cerpanie, zostatok. Ak si skutocne mala neplatene volno, tak si si platila zdravotne poistenie? Alebo na vyplatnej paske bola zapisana cerpana dovolenka, ale vyplata bola na ruku a zamestnavatel si robil svoje prepocty a vyplatil len cast za odpracovane dni? Dolezite je porovnat, co bolo papierovo urobene a co bolo realne urobene. Lepsie by sa radilo.

ondrejovn
autor
20. aug 2024

Ďakujem všetkým za radu. Ja chápem že som si sama na víne ale trošku to rozsirim aby bolo jasnejsie . Je to gastroprevadzka, sme tam 6 a všetky ostatné sú živnostníci iba mňa zobrali na zmluvu a to iba kvôli tomu, že mám školu a robila som tam prevadzkarku. Polovičný úväzok som mala iba na zmluve. Suhlasila som s tým lebo som súrne potrebovala prácu a, nuž čo budem klamať, dobre platili. Všetky odvody zamestnávateľ platil aj keď som mala NV aj keď som bola PN aj nadcasu som mala preplatenie, ale vyplatené pásky iba na vyziadanie. Nerozišli sme sa v dobrom, vlastne kvôli tomu, že mi nechcú aj po 4 rokoch dať normálnu zmluvu odchádzam, a keď som spomenula preplatenie dovolenky tak sa začal cirkus 🙂 Možno pre niekoho to bude " šokom" ale z vlastnej skúsenosti viem- gastre je to bežná vec, myslím polovičné úväzky . Som si plne vedomá o čo všetko som sa ukrátila tým súhlasom o pol.uväzok ale v tej dobe som nemala veľmi na výber. Nikdy som nebola na úrade práci, stále som si sama našla prácu, odvody boli riadne platené, do dôchodku mám ešte veľmi ďaleko, hypouvery neberiem tak keď som toto všetko porovnala z reálnym platom, zmluva na polovičný úväzok mi absolútne nevadila.
Inšpektorát práci vôbec neprichádza do úvahy, nie som zákerný človek a veľmi by som uškodila kolegom lebo viem ako to tam chodí. Hmmmm, až teraz keď som toto všetko napísala 🙂 sa mi vidí že zbytočne to riešim . Treba sa na to asi vykašľať a ísť ďalej. Ešte raz ďakujem za rady a pekný deň vsetkym

martul
20. aug 2024

@ondrejovn stále sa strácam v tom, čo to znamená, že za teba platili odvody aj keď si mala neplatené voľno. To sa ako dá? Lebo raz keď ti zamestnávateľ vykáže NV ako môže zaplatiť odvody za teba? Alebo ti ich dal na ruku a ty si si ich bola zaplatiť v SP a ZP?
Lebo ja keď raz zadam do programu NV tak ma to proste nepustí.

simca06022011
20. aug 2024

Viditelne nemas šajnu o tom ako sa čo za zamestnanca plati a na co mas aj pri polovicno uvazku pravo (a pocas pn plati odvody štát mimochodom, a aj ostatne prodla teba "benefity" , nimi vobec nie su ). Tak áno, nechaj to tak.
Áno v gastro su bezne polovičné uvazky (aj z nich sa čerpá dovolenka, aj pri nich mas nárok na pn a ostatne veci ale ja mam skúsenosť, ze sa vedie druhá evidencia a strážia si aj zamestnanci v svojom záujme určite veci... hodiny, dovolenky a nakoniec aj vyplatenu mzdu. Čiže sa nestane ze sú tam 4roky nepreplatenj dv - co ani nie je možné, keďže stara nevycerpana dv proste prepadne)

tiika
20. aug 2024

Áno, normálne by si pri skončení PP mala nárok na preplatenie nevycerpanej dovolenky (minuloročnej a pomerovo tohtoročnej). No ty si ako počas dovolenky mavala NV? Či už boli alebo neboli platené odvody do ZP, no ak chápem správne, plat si za tie dni nedostala. Teraz by si ho naopak chcela? Z akého dôvodu? Čiže sa na to asi vykasli ako píšeš. To by si musela poprieť všetko s cim si doteraz spätne súhlasila a vyhovovalo ti.