Preplatenie dovolenky

13. okt 2023

Mamičky, nikde sa neviem dočítať, či mám nárok na preplatenie dovolenky, ktorá sa mi nahromadila počas RD. RD mi končí v marci 2024, kamarátka tvrdí, že ona si nechala preplatiť celú dovolenku ešte počas RD. Že si mám kľudne u zamestnávateľa požiadať o preplatenie aj teraz. Je to možné? Alebo musím počkať pokiaľ mi skončí RD a potom začať čerpať? Mám 47 dní dovolenky. Nie som rozhodnutá, či sa do práce vrátim alebo nie.
Ďakujem za normálne odpovede.

lulu8491
13. okt 2023

Počas RD sa hromadí dovolenka? Nerataju sa len dní za MD?

simonah73
13. okt 2023

@lulu8491 vies problem je v tom, ze vela matie akosi ani nerozlisuje MD a RD, ale inak mas pravdu.

autor
13. okt 2023

@lulu8491 myslela som počas MD, samozrejme, a mala som ešte nejakú z predchádzajúceho roka, čo som bola zamestnaná.

autor
13. okt 2023

@simonah73 myslela som počas MD. Ale nejde o to, pýtam sa, či sa to dá preplatiť aj počas RD alebo musím počkať pokiaľ mi RD skončí

simonah73
13. okt 2023

@autorka a presne o tomto som pisala, pritom su to dve uplne rozdielne veci, dokonca platene inou instituciou. a co sa tyka preplatenia, samozrejme to je mozne, ale neviem ci je to podchytene aj v zakone tak, ze by to bolo povinne. takze najlepsie ti odpovie priamo tvoj zamestnavatel.

autor
13. okt 2023

@simonah73
Áno, áno, viem, že to platia 2 rôzne inštitúcie, v tom mám jasno, len som sa zmýlila. Ďakujem, tak teda skúsim so zamestnávateľom, ak s ním reč bude 🙄

draik
14. okt 2023

Nemožno dovolenku preplatiť len tak bez ničoho počas trvania PP.

natalienka12
14. okt 2023

Dovolenka sa musi cerpat, na preplatenie je narok len pri skonceni PP.

autor
14. okt 2023

@draik Ďakujem pekne.

autor
14. okt 2023

@natalienka12 Áno, to som napr. vedela aj som sa dočítala tak neviem, čo mi kamoška vravela, že ona si to dala preplatiť ešte počas RD a trvania PP. Ďakujem pekne.

natalienka12
14. okt 2023

Ak sa nezmeni legislativa, tak si dovolenku nechaj a moze ti po skonceni RD vyjst maximalna podpora.

autor
14. okt 2023

@natalienka12 Tak ja sa v tomto vôbec nevyznám 🙄 ale ďakujem pekne za radu, idem si niečo o tom naštudovať.

palicka
15. okt 2023

Pokial viem, zákonník prqce umoznuje preplatenie pri skonceni PP a v pripade prevadzkove a organizacne dovody neumoznili vycerpat dovolenku napr. v roku 2023 za rok 2022 (tzv. stara dovolenka), tak moze zamestnavatel preplatiť pri ukonceni roka. Ale 100%ista si nie som

eeffka
16. okt 2023

Kamaratka to urobila tak ze akoze nastupila naspat do prace, cerpala dovolenku a hned po jej vycerpani sa vratila na RD, o rodicovsky prispevok nepride ani pracujuca matka.
Ak sa neplanujes do prace vratit a vykryvat nahromadeniu dovolenkou ocrky, pockaj a potom ti vyjde vyssia podpora.