Mamičky, nikde sa neviem dočítať, či mám nárok na preplatenie dovolenky, ktorá sa mi nahromadila počas RD. RD mi končí v marci 2024, kamarátka tvrdí, že ona si nechala preplatiť celú dovolenku ešte počas RD. Že si mám kľudne u zamestnávateľa požiadať o preplatenie aj teraz. Je to možné? Alebo musím počkať pokiaľ mi skončí RD a potom začať čerpať? Mám 47 dní dovolenky. Nie som rozhodnutá, či sa do práce vrátim alebo nie.
Ďakujem za normálne odpovede.
@lulu8491 myslela som počas MD, samozrejme, a mala som ešte nejakú z predchádzajúceho roka, čo som bola zamestnaná.
@simonah73 myslela som počas MD. Ale nejde o to, pýtam sa, či sa to dá preplatiť aj počas RD alebo musím počkať pokiaľ mi RD skončí
@autorka a presne o tomto som pisala, pritom su to dve uplne rozdielne veci, dokonca platene inou instituciou. a co sa tyka preplatenia, samozrejme to je mozne, ale neviem ci je to podchytene aj v zakone tak, ze by to bolo povinne. takze najlepsie ti odpovie priamo tvoj zamestnavatel.
@simonah73
Áno, áno, viem, že to platia 2 rôzne inštitúcie, v tom mám jasno, len som sa zmýlila. Ďakujem, tak teda skúsim so zamestnávateľom, ak s ním reč bude 🙄
Nemožno dovolenku preplatiť len tak bez ničoho počas trvania PP.
Dovolenka sa musi cerpat, na preplatenie je narok len pri skonceni PP.
@draik Ďakujem pekne.
@natalienka12 Áno, to som napr. vedela aj som sa dočítala tak neviem, čo mi kamoška vravela, že ona si to dala preplatiť ešte počas RD a trvania PP. Ďakujem pekne.
Ak sa nezmeni legislativa, tak si dovolenku nechaj a moze ti po skonceni RD vyjst maximalna podpora.
@natalienka12 Tak ja sa v tomto vôbec nevyznám 🙄 ale ďakujem pekne za radu, idem si niečo o tom naštudovať.
Pokial viem, zákonník prqce umoznuje preplatenie pri skonceni PP a v pripade prevadzkove a organizacne dovody neumoznili vycerpat dovolenku napr. v roku 2023 za rok 2022 (tzv. stara dovolenka), tak moze zamestnavatel preplatiť pri ukonceni roka. Ale 100%ista si nie som
Kamaratka to urobila tak ze akoze nastupila naspat do prace, cerpala dovolenku a hned po jej vycerpani sa vratila na RD, o rodicovsky prispevok nepride ani pracujuca matka.
Ak sa neplanujes do prace vratit a vykryvat nahromadeniu dovolenkou ocrky, pockaj a potom ti vyjde vyssia podpora.
Počas RD sa hromadí dovolenka? Nerataju sa len dní za MD?