Predpoklad ukončenia pracovného pomeru

veronika010
4. nov 2013

ahojte chcela by som Vás poprosit o radu....predpokladam ukoncenie PP (v januari 2014) k marcu 2014. Momentalne mam dobu neurcitu. Vzhladom k tomu, že uz je cas ist aj na matersku dovolenku, chcela by som sa opýtat nasledovne: ak by som v januari podpisala ukoncenie PP dohodou k 3/2014 a medzitym by som otehotnela....platilo by to ukoncenie PP? alebo by sa to zrusilo?
ĎAKUJEM pekne za odpovede 🙂

majusqa77
4. nov 2013

@veronika010 podla mna platilo

veronika010
autor
4. nov 2013

myslite si, že ochranna lehota v tomto pripade neplati?

majusqa77
4. nov 2013

podla mna sa ochranna lehota tyka iba pri vypovedi zo strany zamestnavatela, nie pri dohode

veronika010
autor
4. nov 2013

hmmm to praveze netusim ☹

klincek
4. nov 2013

@veronika010 platilo by
tehotenstvo je dovodom len pre zakaz VYPOVEDE (zo strany zamestnavatela).
ak sa tomu chces vyhnut, musela by si otehotniet este pred planovanym podpisom dohody-ktoru by si uz potom nepodpisala, ale by si namiesto toho priniesla do prace potvrdenie o tehotenstve 😉 😅

havana_frost
4. nov 2013

@veronika010 Zase trošku spletené pojmy. Ak by si ukončovala PP dohodou, neplynie výpovedná doba, proste sa dohodnete a obe strany súhlasíte, že PP skončí dohodnutým dňom, napríklad 31.3.2014. Výpovedná doba by plynula, keby si dala výpoveď. Pokiaľ dáš výpoveď ty, tak tam nie je inštitút "zákaz výpovede", o ktorý sa asi opieraš ako o "ochrannú lehotu" (to je termín sociálneho práva, nie pracovného). Čiže ak ty dáš výpoveď, plynie výpovedná doba 2 mesiace a počas nej zistíš, že si tehotná: výpovedná doba plynie ďalej a PP skončí uplynutím výpovednej doby, o nič sa nepredlžuje. Výpoveď by si mohla vziať späť iba so súhlasom druhej strany.

veronika010
autor
4. nov 2013

ahaa, tak presne to som si myslela, ze v tom je hacik.... musim to premysliet. Chcela by som este poprosit o radu ci existuje nejake dobrovolne pripoistenie v tomto case (ked este pracujem), ktoré by mi potom zabezpecilo vyssiu matersku dovolenku...?
DAKUJEM krasne

veronika010
autor
4. nov 2013

@havana_frost ja nedavam vypoved, ja momentalne predpokladam ze mne ju daju v 1/2014 s vypovednou lehotou 2mesiace, t.j. do 3/2014....

havana_frost
4. nov 2013

@veronika010 Aha tak to je úplne iná situácia! Ak by si dostala výpoveď od zamestnávateľa ty, platí zákaz výpovede. Čiže ak oznámiš tehotenstvo skôr, ako zamestnávateľ výpoveď, nemôže ti ju ani dať. Ak oznámiš tehotenstvo počas plynutia výpovednej doby a tá by mala uplynúť v ochrannej dobe (keď si tehotná, na materskej alebo rodičovskej), tak pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej lehoty okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.
Ale ani to neplatí, ak je dôvodom výpovede, že sa zrušuje zamestnávateľ alebo jeho časť, ak si z vlastnej viny stratila predpoklad na vykonávanie zamestnania alebo ak ide o dôvod, pre ktorý môžeš dostať okamžité skončenie prac. pomeru. Vtedy možno dať výpoveď aj tehotnej a ani sa prac. pomer nepredlžuje o ochrannú dobu.
Samozrejme, zákaz výpovede sa nevzťahuje ani na ukončenie prac. pomeru dohodou.

veronika010
autor
5. nov 2013

@havana_frost praveze predpokladam ze daju dohodou....takze sa to vztahovat nebude. Dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

majusqa77
5. nov 2013

@veronika010 tak dohodu nepodpis a trvaj na vypovedi 🙂

eeffka
5. nov 2013

@veronika010 vypoved dohodou neexistuje,bud sa dohodnete alebo dostanes vypoved.pokial nemas novu pracu jam chces ist na dohodu neprostupuj.oberies sa o vyp.lehotu ak odstupne.

veronika010
autor
5. nov 2013

@eeffka ahaa tak aj to je moznost ako vravis. Este mi napadlo ist teraz v decembri na PNku a potom otehotniet...Co myslite??

havana_frost
6. nov 2013

@veronika010 "dajú dohodu"... to by ste museli súhlasiť obe strany, žiadnu dohodu podpísať nemusíš. Ak je ti výhodnejšia výpoveď, s dohodou nesúhlas. "Výpoveď dohodou" neexistuje, je to logický nezmysel, buď jedno alebo druhé.
Ak budeš na PN a potom tehotná, výpoveď dostať nemôžeš, ale ako píšem vyššie, záleží z akého dôvodu, pri niektorých dôvodoch môže dostať výpoveď aj tehotná,aj maród.

kikuleenka
6. nov 2013

@veronika010 v ochrannej lehote si, ked si PN aj ked pisomne oznamis tehotenstvo, vtedy Ti vypoved dat nemozu, cize ak vies, ze v januari ju zrejme dostanes a dovtedy neotehotnies, tak sa treba dat na PN ,pocas PN oznamit tehotenstvo (treba dolozit lekarskym potvrdenim - staci aj dodatocne po pisomnom oznameni o tehotenstve) ,no a potom pripadne PN ukoncit a uz po oznameni tehotnosti sa vratit a pracovat az do materskej.