Predĺžili mi zmluvu, ale zatiaľ mi ju nedali

11. apr 2024

Zmluvu som mala do konca marca 2024, zmluvu mi predĺžili na ďalšie dva roky, na dobu určitú. Zatiaľ zmluvu nemám, volala som personalistike, že už ju podľa po vedúcej, že sa nemám báť. Včera vedúca povedala, že mi ešte musí urobiť osobné ohodnotenie a dá mi to všetko budúci týždeň. Nemôžu ma nejak odžubať? De facto pracujem bez zmluvy momentálne.

tiika
11. apr 2024

Odzubat môžu samých seba.

(2) Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

petronellla87
11. apr 2024

Opravte ma ak to nie je pravda nie som personalistka, ale ak skončí zmluva a na druhý deň prídeš do práce a novú zmluvu nemáš, tak máš automaticky mať dobu neurčitú

alickapusinka
11. apr 2024

Pokiaľ nemáš podpísanu zmluvu a mala by si uraz tak TI nič nemusia preplatiť.

autor
11. apr 2024

@tiika Aj v prípade že nemám zmluvu ešte?

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tiika
11. apr 2024

keďže ste zatiaľ nepodpísali dodatok k zmluve, tak zamestnávateľ preberá to riziko, že ty s predĺžením zmluvy opäť na dobu určitú nemusíš súhlasiť.
Zatiaľ ste sa dohodli len ústne. A aj o tom by sa dalo polemizovať. Či to nebolo len jednostranne vyjadrenie predstav o plánoch a zmýšľaní firmy, avšak to ešte neznamena, že z tvojej strany s takýmto návrhom súhlasíš.
Teraz de facto tvoja zmluva plati nadalej, akurát sa z doby určitej zmenila na dobu neurčitú.
Zodpovednost je na strane zamestnávateľa, mal si veci pripraviť včas a podľa toho sa zariadiť. Nie to antidatovat a spoliehať sa, že niečo podpíšeš spätne alebo vôbec.

Teda záver, ak ti nič nedajú prip. ty nič nepodpises, pracuješ na pracovný pomer na dobu neurčitú.

autor
11. apr 2024

@tiika Mne predĺžili zmluvu na dobu určitú, na dva roky.

bluka2
11. apr 2024

Toto je nejaka seriozna firma?

autor
11. apr 2024

@bluka2 Nezisková organizácia.

simca06022011
11. apr 2024

ty mas zmluvu... ak ste nepodpisali dodatok na predlzenie, a si v praci, tak odzubali len seba, lebo ako pise @tiika zmluva sa meni na dobu neurcitu.
Kedte NEMAS zmluvu novu v ruke, tak nic ti nepredlzili predsa. proste to v termine nestihli. kazdy zamestnanec co je na placi musi mat platnu pracovnu zmluvu, cize neexisutje ze 11 dni v aprily presli a neriesili, mali zmeny riesit uz v marci ;)

autor
11. apr 2024

@simca06022011 Ja som mala zmluvu na dobu určitú, tá skončila na konci marca. Dohodli sme sa na predĺžení na dva roky, ale zatiaľ mi zmluvu nedali, do práce ale normálne chodím.

lili1313
11. apr 2024

@bluka2 poznám hneď bez rozmýšľania dve firmy, kde to takto flákajú. A to bolo na kvalifikované pozície, seriózne firmy s úzkou špecializáciou. Čiže asi sa to deje.

tiika
11. apr 2024

Predĺžiť zmluvu môžu iba dodatkom k zmluve. S dodatkom musia súhlasiť obe strany. Teda nie je niečo take, že ´oni sa rozhodli, oni to predlzili, tebe to len odovzdajú´
Tebe to donesú podpísať a ty vtedy vyjadris svoj suhlas. Vždy vtedy existuje aj druha možnosť - teda s niečim nesúhlasiť, nepodpisat. Týmto ta nechcem samozrejme na nič nahovárať. Píšem iba ako sa veci reálne majú.

bluka2
11. apr 2024

ou boze. Tiez som robila v neziskovke, uz chapem

autor
11. apr 2024

@tiika Ja tu ale chcem pracovať, len či ma nemôžu vyhodiť alebo tak. Ale to pochybujem, len neviem prečo im to tak trvá. A ešte že zmluvu dostanem až budúci týždeň.

bluka2
11. apr 2024

@tiika Presne to je pointa. Potrebuju jej podpis

autor
11. apr 2024

Ja som teda stále zamestnanec alebo ako to je?

simca06022011
11. apr 2024

podpisala si nejaky papier ze sa predlzuje zmluva? nie... cize nie ofcialne nic neplati.
Samozrejme, ak dodaju pisomnu zmenu/zmluvu o dva tyzdne a suhlasis a podpises to so spatnym datumom je to na tebe. To som pisala prispevok kvoli tomu, ze si sa pytala, ci ta nemozu"odzubat". Nemozu ak sa nedas. Lebo tym ze si nastupila po ukonceni povodnej zmluvy do prace a pracovala, automaticky sa PP zmenil na dobu neurcitu.
PRACUJES= si zamestnanec. Ak si od 1.4. doma a nepracujes = nie si zamestnanec.

autor
11. apr 2024

@simca06022011 Normálne chodím do práce celý čas. Len zmluvu ešte nemám.

tiika
11. apr 2024

Nie nemôžu ta vyhodiť. Ako som spomenula tvoja zmluva je plátna nadalej, pracuješ na tuto pracovnú zmluvu, ktorú si mala uzatvorenú. Podľa zákona sa iba dĺžka trvania zmenila na dobu neurčitú.

bluka2
11. apr 2024

Len si odloz nejake dokozy o tom, ze pracujes, poslane emaily z pracovneho konta alebo tak, keby sa chceli hadat. Kedze v neziskovkach casto je trvanie PP podla dlzky projektu, mozno sa im to nebude pacit

autor
11. apr 2024

@bluka2 Ja sa vždy zapisujem do knihy a tiež v počítači.

autor
11. apr 2024

A bola som aj na dvoch kurzoch v rámci práce.

bluka2
11. apr 2024

Dobre a mas to v rukach, keby ta jeden den nepustili dnu? Sprav si foto, kopiu. Aha, kurzy, tak este lepsie

autor
11. apr 2024

@bluka2 To by si nemohli dovoliť nejak falšovať tú knihu, to nejde. A bola som teraz v rámci práce na kurzoch, akurát teraz v apríli.

tiika
11. apr 2024

@lili1313 tak tie firmy zrejme chcú, aby zamestnanci zostali pracovať na dobu neurčitú. Akurát im nedali dodatok. To by mali. Myslím, že kontrola to môže zametnavatelovi vytknúť.

nivea777
11. apr 2024

1.Zmluvu možno dohodnúť najdlhšie na 2 roky( pokiaľ nejde vyslovene o zastup počas MD a tak). Z toho vyplýva, že ak si predtým mala zmluvu na rok,pol roka tak ti určite nemôžu dať na 2 roky predĺženie.

2.Tým, že ti pridelili prácu na ďalší deň po skončení dohodnutej doby určitej, tvoj PP sa automaticky "preklopí " na dobu neurčitú. Takže žiadny dodatok netreba podpisovať. Si zamestnaná už na neurčito

melanta
11. apr 2024

Prosím ťa autorka, ignoruj všetky dohady, ktoré tu odzenli, niektoré aj zbytočne zavádzajúce. Platí to, čo písala @nivea777 a už to spomenula vyššie jedna. Je úplne jedno, že oni ti plánujú dať zmluvu na dobu určitú. To mali urobiť pred koncom pôvodnej doby určitej. Keďže ti ju nedali, automaticky od 1.4. máš dobu neurčitú. Takže už nič nepodpisuj, žiadnu dobu určitú na ďalšie obdobie. Ak ti ju nedali podpísať do 31.3. a 1.4. si prišla s ich vedomím do práce, podľa zákona už pracuješ na dobu neurčitú. To rovno môžeš napísať personalistke, že nech sa neunúva s predĺžením doby určitej, keďže ty už pracuješ na dobu neurčitú. Nie je potrebná žiadna zmluva, dodatok ani nič. Takto hovorí zákon. Ak o tom nevedia, môžu si to naštudovať v zákonníku práce.

rozculena
11. apr 2024

@alickapusinka to nie je pravda,ona už má automaticky PP na neurčitú dobu

rozculena
11. apr 2024

ale veď ti tu už napísali,že automaticky sa tvoj PP zmenil na dobu NEURČITÚ.