Chcela by som sa opytat,ci nemate skusenosti s takouto vecou.Vybavujem si predlzenu rodicovsku dovolenku,pretize stn na znizenu imunitu a v skolke vzdy nieco chyti a je casto chory a mam moznost na par hodin aj pracovat,s tym ze syn by bol na 4 hodky v skolke alebo u babky,pokym by bol zdravy.kym nie,bude so mnou doma.je to takto mozne?alebo musim s nim byt doma stale?vdaka za vase rady
Pokial budes mat RD predĺženú zo zdravotnych dôvodov dieťaťa tak ty mozes kľudne pracovať to je jedno ci na TPP alebo skrátený úväzok. Takisto tvoje dieta pokial nebude mat v lekárskom posudku vyslovene napísane ze nemá chodiť do kolektívu tak môže normálne chodiť do skolky kľudne aj na 8 hodin. Ak to v posudku bude tak bude dieta doma a ak ho mas pri kom nechať ty kľudne mozes chodiť do práce.
Obmedzenia sú iba pri neplatenej rodičovskej tam môže chodiť dieta do skolky iba na 4 hodiny a nemohla by si pracovať
@mystery217 tiež som bola na predĺženom RD a starala sa o choré dieťa...suseda mala tiež predĺžený RD, dieťa na 4 hod. v mŠ a susedka v práci....takže asi tak to chodí...niekto si to odmaká pri decku, iné mamky chodia do práce myslím že na 4 hod. , decko majú v škôlke a ešte dostanú e aj od štátu...😉
štát v štáte...
A neboj je to tak ako píšem. Predĺžená RD mi po 2 rokoch skončila pred rokom a celé dva roky bol syn normálne v škôlke a ja som pracovala.
Pre baby ktoré si myslia ze je to postavené na hlavu tak upresnim ze sú prípady ako napr.moj:
Syn mal silnú formu atopickeho ekzemu ktorý vyžadoval denne 20x kremovat a ošetrovať ( samozrejme lieky a krémy niesu zadarmo) ale okrem toho bol zdravý tak prečo by mal sedieť doma mimo kamarátov. Tak isto ja, prácu mam vedľa skolky tak s tym nieje problém. Platená RD nám velmi pomohla
to že na zniženu imunitu ti priznaju predlženu rodičovsku dovolenku sa všetko sa bude odvijať od posúdku od pľúcnej, imunologičky, musiš mať papiere aj od detskej lekárky to sa zosumarizuje a potom vás predvolaju na SP no neviem kamáratka ma malu dcérku onkologicku pacientku a ledva prešla na komisii v sociálnej poisťovni nepočula som ešte o tom že ked je znižena imunita tu čo som v tabuľkách našla sa nepiše zaleži to od komisie a od percent ale musi sa podľa toho čo pišu zo sociálnej poisťovňe liečiť aspoň raz mesačne byť doma a pracovať môžeš tiež len podľa stupňa odkazanosti to nieje len tak teraz to sprisnili ja mám postihnutu dcérku 97 percent ja som už na opatrovateľskom ale do 6 rokov som bola doma lebo mala nepriaznivy zdravotný stav viem že to teraz sprisnili ved skús uvidiš ale predlžena rodičovska je že máš s nim byť doma a nie chodiť do práce ty prijem mať budeš z predlženej materskej stupeň choroby 1,2, pracovať môžeš už pri 3 je obmedzene na počet hodin a 4,5, stupeň odkazanosti to vôbec absolutne neviem ale myslim si že na imunitu nedavaju PR zo zdravotných dôvodov neviem nehadám sa chcela som ti len poradiť ved zato že skúsiš nič nedaš vieš tu teraz zaleži od lekárov čo dostane do správy od pľúcnej a imunologičky a veľa zavaži aj čo napiše detský lekár držim palce.
Inak presne ako piše
@dilino tiež nepoznám nikoho komu by s oslabenou imunitou schválili RD. Pred mesiacom zamietli švagrinej a tej malá mala výrazne zníženú imunitu + k tomu gastro problémy a problémy s klbami. Držím teda palce urcite to treba aspoň skusit
@drobcek26l závisi od lekára ktorí to schvaľuje...ja poznám prípad, keď maminka dostala platenú predlž. RD lebo dieťa malo oslabenú imunitu.... ona pracovala a dieťa chodilo do MŠ...
@drobcek26l čo je to dieťa krémovať 20 krát denne....to si ešte necvičila s vrieskajúcim deckom vojtovku 4 krát denne...o Mš nemôže byť ani reč, o práci tak isto...😉
@deti95060810 vpohode, veď ja tu nikomu nic nevyčítam, ja viem ze ja mam este "zdravé" dieta.
@drobcek26l ❤❤❤
maminka požiadaj - uvidíš...možno schvália , možno nie....veď vidíš že tu je štát v štáte...😉
@evittam ved posudok musi mať pôjde zo synom k lekárom bude mať papier a detska lekárka to pošle na SP kde ich za 14 dni predvolaju odkiaľ a ako by prešla ved to nerozhoduje o tom detska lekárka že jej napiše že stav je nepriaznivy ved preto piše že sa boji či prejde lebo to nerozhoduje 1 človek ale traja preto musi isť na SP a dalej jej ked sa predlži zo zdravotných dôvodov RP tak musi byť evidovana nakoľko by jej vznikol dlh na poistnom a tak isto na zdravotnej poisťovni.
@evittam posúdok mať musi bez toho sa nepohne ved preto piše že sa boji či prejde ved keby to rozhodovali o tom detský lekári to každa matka by si dokazala vybaviť preto to sprisnili viem že stupňe odkazanosti sú tam teraz a podľa percent to je ved pôjde uvidi viem že to je tak nakoľko ja po úradoch chodim skrátka len SP môže vydať posúdok bez toho to neide to zaleži od toho čo mu je ako často býva chorý či bol na nejakých liečeniach v kúpeľoch ono to neni len tak všetko je na posúdkových lekároch detska lekárka o tom nerozhoduje pošle ich na SP a za tým si stojim tak SP vybavuje nielen strarobne dôchodky ale aj ID a rôzne ine veci ked sú chorý ľudia tak to ma spoločne ona nemôže len tak prisť a poevdať čo jej jej synovi to musi mať všetko papiere od odbornikov.
@dilino akurát ze predĺženie RD sa absolútne netýka Sociálnej Poistovne. Vsetko sa rieši na UPSVaRe...!!!
@drobcek26l áno ale posudok bude mať odkiaľ UPSVR áno cez to s ato vybavuje ale percenta určuje SP ale podanie sa týka na SP ho treba isť ukazať ako uradnička na UPSVR urči stupeň postihnutia či si vycuca s prsta o tom rozhoduje komisia na SP a nie na UPSVR bola som toho roku v máji tak asi viem kde som bola a žiadný UPSVR nerozhodoval o tom ale boli sme ju našu dcérku ukazať na SP.
@mystery217 este som nic nepodpisovala, len zistujem moznosti.
@dilino ja som to vybavovala 2x a ani raz som na SP nebola. Momentálne vybavuje švagriná a detto kukala po mne ze ja co by išla na SP ked som sa jej pýtala. UPSVaR ma svojho posudkového lekára teda aspoň u nas v PB
@miruska1903 popri platenej rodičovskej dovolenke môžeš, od januára 2011, byť normálne zamestnaná aj na trvalý pracovný pomer.
@drobcek26l prosím ťa a nevieš ci môžem počas tejto predĺženej rodičovskej aj zmeniť trvalý pracovný pomer?
@domka3_3_3 Áno môžeš.
@domka3_3_3 jasné že môžeš
@drobcek26l ahoj. Presne toto riešim teraz aj ja malý zdravý, nebýva ani chorý len ekzém niekedy vyžaduje doma byť aj 3tyzdne. A robota sa rysuje no asi by ma skôr vyhodili tak žiadam aspoň o predlžený rodičovský. Môžem mať pri nom, ak by mu ho po nekonečných kontrolách uznali a ze trebárs 2mesiace bude okí, môžem pracovať aj 8hodin, porad prosím? Je tu však veľa neprajnicok ktoré takúto situáciu nechápu. Ďakujem vopred za odpoveď 🙂
@suzuki411 ahoj, áno pokiaľ ti rodicovsky uznajú môžeš pracovať koľko len chces, žiadne obmedzenie tam nieje. Ja som mala predĺžený RD dva roky a robila som aj na dohodu aj na TPP.
@drobcek26l ďakujem ti, aj to vždy treba nahlásiť úradu prace?
@suzuki411 nie úradu nemusíš nahlasovať vôbec nič. Pre nich si jednoducho RD ich nič viac nezaujíma.
Kedysi sa nahlasovalo iba na sociálnu ani to už nemusíš už je to automaticky. Nahlasujes iba keby si prestala pracovať a bola iba RD tak na sociálnu dôchodkové poistenie
@drobcek26l ahoj. Tato debata tu bola uz dost davno ale chcela som sa spytat, nevies ako dlho prvom zamietavom rozhodnuti ( cize ked nepriznsli platenu predlzenu rodicovsku dobolenku) mozno podat dalsi navrh? Teda sanozrejme po doplneni sprav od odbornych lekarov alebo objavenia sa novych diagnoz? Je mozne priznat platenu rodicovsku dobolenku napr. V 4 rokoch dieta aj ked uz mamina po 3 rokoch normalne nastupila do prace? Dakujem velmi pekne vopred ak by si mi vedela poradit
Ahoj
@lubako aj ti prišlo zamietnutie to fakt neviem kedy môžeš znova požiadať ale myslím že sa môžeš odvolať a doplniť nové správy aj hneď.
A čo sa týka toho že už pracuješ, to nevadí. Do 6 rokov dieťaťa mám žrď žiadať hocikedy. A pracovať môžeš stále. Aj ja som robila
@miruska1903 ved si podpisovala na zdravotnej tlacivo ..kde je uvedene ze sa budes starat o maleho a nebudes mat príjem ..nepamätam presne..ja som tiez na predlzenej