Predčasný dôchodok a práca

vivuska666
28. apr 2015

Ahojte mamičky, píšem ohľadom mojej svokry. V júni má nárok ísť do predčasného dôchodku. Premýšľa, že pôjde. Po nástupe do dôchodku by chcela začať pomáhať ako upratovačka u jej syna v reštaurácii. S tým, že syn by jej dával nejakú výplatu. Oficiálne by ju zamestnal aj by platil odvody za ňu. Chcela by som sa spýtať, či jej tento príjem popri dôchodku môže nejak pomôcť pri zvýšení príjmu, keď už prejde na normálny dôchodok. Alebo je výhodnejšie jej dávať peniaze len na ruku? Alebo či radšej nech ostane ešte tie dva roky v práci a potom nech mu pomáha? Ďakujem za info 😉

mamulienka30
28. apr 2015

@vivuska666 pokial viem, tak sa to vylucuje. Pracovat moze az na riadnom dochodku, pri predcasnom nie. Ak ma moznost jej to dat na ruku, nech to spravi, tie dva roky riadnej prace jej uz ten dochodok teraz boh vie ako nenavysia, meni sa ten zakon teraz a ak pojde na dochodok az o dva roky, prijde o dost penazi.

ivetlo
28. apr 2015

To sa teraz už nedá. Pokiaľ pôjde do predčasného dôchodku, tak nemôže súčasne poberať dôchodok a aj plat. Sa to vzájomne vylučuje, buď jedno alebo druhé. Keby bola starobná dôchodkyňa alebo invalidný dôchodca tak môže.

vivuska666
autor
28. apr 2015

Dakujem dievčence. A pýta sa že ešte či viete len tak povedať kolko jej asi vyrátaju keď hrubý príjem má 500 eur.

mamulienka30
28. apr 2015

@vivuska666 to sa rata zo vsetkych poslednych rokov, ked bola doma s detmi su tam nejake percenta (body), z niecoho stahuju solidarny na ciganov (nepytaj sa ma, co to je, mama to riesila vsetko nedavno 😀 😀 😀 ), podla mna jej vyjde minimalny dochodok okolo 246-340e podla odrobenych rokov :(

ivetlo
28. apr 2015

@vivuska666 Teraz sa neoplatí ísť do predčasného, lebo príde o nejakých 12% a to je už dosť, a nakoniec ak zarábala menej tak jej nemusí ani výsť dôchodok. Nech si ho ide dať predbežne vypočítať na soc poisťovňu, ale asi bude sklamaná.

vivuska666
autor
28. apr 2015

Dakujem dievcence ;)