Predaj použitých starých predmetov bez dokladov

diskuter
30. jún 2023

Zdravim všetkých, mal by som dotaz. Mám živnosť, uplatňujem si vždy paušálne výdavky a popritom chcem predávať (eshop) isté staršie predmety ktoré by som bežne zohnal na blšákoch, inzerátoch, burzách, ,,smetiskách” a podobné. Teda nemal by som žiadne doklady o kúpe vzhľadom na to že by som to kupoval od bežných ľudí. Je to takto legálne predávať bez dokladov o nadobudnutí predmetov popri paušálnych výdavkoch kde nepotrebujem riešiť doklady o kúpe? Nenašiel som na to vôbec nikde odpoveď.

janagem
1. júl 2023

Ak používaš paušálne výdavky, tak tie sa nekontrolujú. Len príjmy. Takže na tebou "kúpené" veci doklad mať nemusíš.

diskuter
autor
1. júl 2023

@janagem takže to platí všeobecne za hociaký predaj tovaru, pri paušálnych je jedno že nemám doklad o pôvode tovaru ano? Ja len aby sa prípadná daňová kontrola neopýtala na doklad a pod.

janagem
1. júl 2023

@diskuter no ak ťa niekto neuda, že si niečo ukradol nemá prečo. Určite napríklad nejaké potraviny musia mať nejaký certifikát o povode, alebo taký betón by si mal mať s certifikátom ale z toho čo hovoríš mi príde, že ty riešiš iné tovary. Takže ak predas obraz napríklad tak nikto nerieši či si ho kúpil alebo ti bol darovaný - tvoje výdavky sú paušálne, takže štát ráta a s tým, že ty ani žiadne výdavky reálne mať nemusíš.

diskuter
autor
1. júl 2023

@janagem tak. Skôr staré predmety starožitnosti a podobné zameranie.