Prečo ste odišli zo školstva?

1. sep 2022

sú tu nejaké bývalé učiteľky? čo vás napokon odradilo odísť z školstva? nepýtam sa teraz na plat, ale som aj ja na vážkach. či som sa dobre rozhodla pre toto zamestnanie, keď nevidím oporu ani v kolektíve a mám pocit, že už je málo motivovaných učiteľov. učím už 3 roky.

letfenixa
1. sep 2022

Nie som bývala učiteľka, som stále ešte učiteľka. My máme dobrý kolektív, tak aj to ma drží. Ale mňa práca baví veľmi.

veverickav
1. sep 2022

Ja som mlada ucitelka...ucila som po skole dokopy rok ( ani to nie) ..po kadejakych zaskokoch a hned som otehotnela. Teraz po materskej ale uz nejdem ucit, idem do administrativy. Je to kvoli platu a aj kvoli faktu, ze som to kvoli tetanii zdravotne nezvladala. Ucit ma vsak veľmi bavi, ja dufam, ze sa raz k tomu nejak este dostanem.

nelusiatko
1. sep 2022

Učila som 5 rokov, čo nie je veľa, no aj tak som sa cítila vyhorená. Nebola to práca pre mňa. Celý systém je zle nastavený. Stále nejaké problémy žiaci, rodičia...bola som permanentne v strese až v depresiách, takže mi to nerobilo dobre. Stále pracujem v školstve, ale už nie ako učiteľka. Mám pekný office a pokojnú prácu, minimálny stres.

gladys_07
1. sep 2022

1. Peniaze
2. Deti
3. Rodicia
4. Kolektiv a intrigy (same zeny, jeden starucky telocvikar ktory bol rad ze udrzi kriedu a moc)

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janage
2. sep 2022

Ja poznám babu, ktorá robila v zdravotníctve, dorobil si štátnicu z jazyka, pedagogické minimum tuším a odišla zo zdravotníctva učiť. Ona je v škole omnoho spokojnejšia.
Včera hovorili telke, že plat 1200. Ak je to pravda, na východe je to lepší plat pre ženu v administratíve.
Pred nejakými 3 rokmi som zažila, ako sa dievčatá čerstvé učiteľky nevedeli na východe zamestnať. Učiť chceli. Práce nebolo.
Za mňa riešenie jednoduché. Prideliť učiteľský byt s regulovaným nájomným na západe a ostatné náklady ako potraviny, cestovné, telefón, oblečenie, drogeria sú predsa všade rovnaké.

lenka_mat
2. sep 2022

Mňa to nebavilo, jeden z predmetov, čo som učila bola výchova..a tie sa neznamkuju, takže žiaci mali predmet na salame, aj keď som sa neviem ako snažila ich zaujať..a veeeelky problém sú rodičia, neskutočné čo všetko im vadí, za každú niekedy blbosť prídu do školy ( niekedy sa to netýka ani ich detí, len dačo počujú o druhom a chcú vedieť čo je pravda), prip. majú toľko požiadaviek na učiteľa..no bolo by to na sloh..rozhodne nebudem skákať ako iní pískajú, je to na psychiku a ešte ďalšia vec, vedenie školy..u nás kapitola sama o sebe, takže výpovede u nás idú aj kvôli nim..a ešte aj veľa papierovačiek, ..takže asi tak. Manžel ale ešte učí, už 15 rokov, ale takto aj on asi pôjde preč.. situácia sa zhoršuje..aspoň u nás rozhodne

kvetinka75
2. sep 2022

mám zopár kamarátiek učiteliek. Tie sú spokojné. Aj platovo, kolektív, no ako všade, kde sú ženy, A majú voľno cez prázdniny, čo ocenia hlavne kvôli deťom. Ani jedna neplánuje odísť. Všetky učia na stredných školách. Práca ich baví.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jajka257
2. sep 2022

@janage k tým 1200. Tie som nemala ani po 17 rokoch praxe. Je to priemerný plat v školstve, nie každý ich ma. Potom 1200 v hrubom, cca 940 v čistom. No v BA sa dá aj viac zarobiť.

nelusiatko
2. sep 2022

Presne tak, to je 1200 v hrubom. A to je akože veľa? Je to žalostne málo, veď učitelia majú VŠ vzdelanie a toľko zarobí s rôznymi odmenami aj pani za pokladňou v Lidli. Je to žalostné. Samozrejme, začínajúci učiteľ nemá ani toľko. Možno tak učiteľ s atestáciou a aspoň 5r praxou

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
basska_b
5. sep 2022

@stvura Hej, tie navstevy lekarov skrtaju rocnu odmenu aj u beznych zamestnancov, ale to neodradilo podaktorych od "celodenneho osetrenia", lebo ved maju "narok" 7 dni za rok a "treba vyuzit" 😄

janage
5. sep 2022

@stvura presne a tiež sa mnoho povolaní musí vzdelávať vo svojej oblasti mimo pracovný čas. Ono je to presne o tej skreslenej predstave, keď je tendencia vidieť na inej práci len plusy, ale už nie mínusy. Realita je potom dosť prekvapujúca.

kukuk29
5. sep 2022

@nelusiatko no neviem kde chodite na tie platy ale okolie NR a NZ zena s VS je stastna ked ma 1100€ brutto .Cize nie iba ucitelia s VS maju nizke platy aj ine odvetvia.Tak isto navsteva lekara iba na 4 hodiny lebo zvysok mas pohyblivu pracovnu dobu a prides este o odmeny...a tych 4 hod mozes mat tiez iba obmedzene mnozstvo a nie podla zakona ...cize vsade je nieco

skorpionik30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
5. sep 2022

Plat by nebol az taky problem, mna odradilo ostat v skolstve ubohe materialno-technicke zabezpecenie a celkove podmienky v statnych skolach.
Ak sa raz (mozno) do skolstve vratim, tak by som preferovala sukromnu skolu.

akvi
5. sep 2022

Odisla som preto, lebo mi postupne doslo, ze dnesne skoly su chore a ja nechcem byt toho sucastou. Najprv som si myslela, ze cesta su rozne alternativne skoly, alebo aspon prvky, ako ITV, Montessori a pod. Ale zistila som, ze to tak nie je, ze proste cely system je postaveny na zlom zaklade, ze deti su nutene 10 rokov robit nieco, co nechcu, ze vlastne nemaju na vyber, ze respekt je len iluzia, pretoze darmo ja budem respektujuci ucitel, ked to dieta tam byt nechce a to nik nerespektuje. Proste som sa pomaly ale isto dostala k slobodnym skolam a unschoolingu a v tomto momente by som nie ze ja nesla ucit, ale ani moje dieta by som do klasickej skoly viac nedala..

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
akvi
5. sep 2022

@stvura no ak nie si stotoznena s filozofiou dnesnych skol, tak ani neuvazuj ist do skolstva. Zomelie ta to, ci chces, ci nie. Je uplne jedno, ake je vedenie a pod. , nase skoly musia dodrziavat tie iste zakony, ten isty SVP a to proste nejde dokopy s nicim inym len s tym, co sa aktualne robi, cize deti sa nutia ucit nieco, co nechcu a ty ucitel si tam na to, aby si ich donutila. Je uplne jedno, ci to budes robit laskavo alebo direktivne. Ciel je dany pre vsetkych rovnako a ty budes robit "dozor" nad tym, aby vsetci ten ciel dosiahli alebo sa k nemu aspon priblizili. Je uplne jedno, ci budes vymyslat zaujimave hodiny, ci sa budes chciet rozdat, proste nie je sanca, aby 30 deti v tej jednej chvili zaujimalo to nieco, co tam ty prinasas... Mozno este na nejakej SS, kde ti to moze byt jedno, kde tie deti uz aspon trochu mozu rozhodnut o tom, ci tam vobec chcu byt. Ale na ZS, kde je povinna dochadzka a na vyber nie je... to je masaker. A obzvlast chore mi to pride na 1.stupni, ja som ucitelka 1.stupna a mne bolo niekedy az fyzicky zle z toho, ze preco preboha ja mam nutit decko pisat, ked ono to pisanie jednak neznasa, jednak mu to nejde, pravdepodobne nie je ani zrele na to a chce radsej behat, hrat sa a pod. a ja mu beriem detstvo.. V slobodnych skolach sa deti naucia vsetko, co potrebuju aj bez toho tlaku a vtedy, ked su na to pripravene. Ked maju vnutornu motivaciu, nie pod hrozbou zlych znamok, strachu z rodicov, ci ucitelov, alebo strachu z toho, ze ich vysmeju rovesnici, ze nieco nevedia..

nafka0483
5. sep 2022

@stvura Akoze kde som a aka volna sfera? Robim v IT a som spokojna, momentalne som na RD.
A aby riaditel tlacil na ucitelov aby boli nove koberce a pod? Tak toto nie je veru pre mna, taketo veci maju byt zabezpecene inak.

anavi0944
15. aug 2023

@nelusiatko dobrý deň, takisto som učiteľka, momentálne na MD, rada by som ostala v školstve ale na inej pozícii ako triedny učiteľ, napíšete mi prosím?

kvetinka75
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
scorpionflower1
15. aug 2023

Ja som odišla a zase sa vraciam, mňa to baví, robila som aj inú robotu, ale táto ma bavila najviac....mám 36 a za sebou 6 rokov praxe...

carmenuska
15. aug 2023

To si ozaj myslíte,že 1200€? To má učiteľka s dvomi atestaciami a príplatkom za inovačné štúdiá. Mladé baby učiteľky nemajú šancu vyžiť ,pretože taký plat zďaleka nemajú, atestácie sa dajú urobiť až po pár odrobených rokoch a chce to veľa driny a ďalšieho štúdia.A to hovorím o plate,ktorý bude teraz po dvoch zvýšeniach. Mám sestru učiteľku a aj kolegyňu ,ktoré sú slobodné ,mladé. Maju tak 850€ v čistom. Jedna si platí podnájom+ ostatné veci ako mobil,obedy v škole, poistka atď... a dva týždne pred výplatou už čaká na ňu. Ďalšia nie je schopná sa tiež osamostatniť od rodičov ,nič by si neusetrila od budúcna. Tretia býva stále s mamou. Kolega je rozvedený , má rok praxe a plat ani 900€ v čistom. Tiež zaplatí podnájom, benzín do roboty a obedy , alimenty a nemá nič....Tabuľky sú verejne dostupné ,čiže treba si pozrieť.

anavi0944
17. aug 2023

@nelusiatko dobrý deň, na aku pozíciu ste prosím prešli? Mám vyštudovaný 1. stupeň aj etopediu, robíte špeciálneho pedagóga? Budem rada ak mi napíšete v správe, ďakujem

nelusiatko
17. aug 2023

@anavi0944 nerobím špeciálneho pedagoga, robím v štátnej správe. Už mi prosím nepíšte, dakujem

anavi0944
31. okt 2023

@nelusiatko načo sa potom k témam vyjadrujete keď máte problém odpísať konkrétnejšie? Hruza