Prečo ľudia, ktorí majú obmedzenia nechcú ísť do roboty?

blog_betka
23. okt 2022

Majú invalidný dôchodok tak ma firma úľavy a nemusí platiť odvody za toho daného človeka

bessie12
23. okt 2022

@blog_betka ...lebo mozno zdravotny stav im to nedovoluje ?? Nie vzdy sa to da aj keby chceli. Zalezi od diagnozy.

zara0201
23. okt 2022

My zamestnávame plno znevýhodnených. Dokonca aj takých čo sú na hrane kvôli chorbobe vykonávať prácu prípadne aj takých čo sa čudujeme na čo ten invalidný majú. Takže u nás áno 👍👍

blog_betka
autor
23. okt 2022

@bessie12 ja napr. Mám problémy s očami ale zase nieje to také zlé ze vy som nemohla robiť

bessie12
23. okt 2022

@blog_betka tak to je dobre, ze aj s takym problemom mozes pracovat, ale zial je dost takych co nemozu. Samozrejme, ze sa najdu aj taki co maju len same vyhovorky preco "nemozu" chodit do prace.

babababka
23. okt 2022

Ako už bolo spomenuté,nie každý invalid môže pracovať.Preto je inval.dôch.lebo má určité zdrav.komplikácie,ktoré mu znemožňujú odviesť plnohodnotnú prácu.Aj ja som na invalid.dôchodku.Mám veľmi malý dôchodok,rada by som pracovala,ale jednoducho nemôžem a nesmiem.

liljana
23. okt 2022

Dnes sa zdravym nechce pracovat, tak ti s miernym obmedzenim si to aspon lepsie zdovodnia.

loginexistuje
23. okt 2022

normalne mozes pracovat ID ani ZTp nie je obmedzenim kludne mozes pracovat na plny uvazok

mikadooo
23. okt 2022

@blog_betka závisíb od druhu postihnutia, či vôbec chcú ísť do roboty a či by tú prácu reálne zvládli. My sme mali vo firme štyroch telesne postihnutých, pracujú tam doteraz a obojstranná spokojnosť... Teraz v novej firme neviem, niekedy to postihnutie nemusí byť vôbec viditeľné. Takže možno aj zamestnávame, nemám na to gule to preverovať. Ak však príde záujemca o zamestnanie k zamestnávateľovi a je pre neho atraktívny (vedomosťami, skúsenosťami), pochybujem, že zamestnávateľ ho nepríjme, preto, že je na ID 🤷. Jedine, ak by tam bola reálna prekážka, typu vozičkár a schody...

lamara55
23. okt 2022

@blog_betka veľa by chcelo, ale nemôže. Ja som pracovala 7 rokov ako živnostník, lebo inak by som si nenašla prácu (nikto by ma v takom zdravotnom stave nezamestnal). Potom sa mi ustálil zdravotný stav, tak som 3 roky pracovala. Znovu sa mi vrátila choroba tak, že som musela dať výpoveď. Teraz po ročnej pnke si hľadám prácu znovu a nedarí sa mi nájsť si prácu, pretože veľa vecí robiť nemôžem skrz zdravotný stav. Dôchodok mám 220€ a hypotéku na krku. Nehádžte všetkých invalidov do jedného vreca 😉

zara0201
23. okt 2022

@blog_betka my zamestnávame Ing. čo má kvôli očiam invalidný. Robí upratovačku. Je spokojná.

simca06022011
23. okt 2022

Záleží kam sa ludia hlasia, mne na miesto skladnika sa hlasil pan o barliach ledva chodiaci, raz som mala psychicky chorého chalana, žil uplne mimo... V prvom rade záleží na druhu prace a druhu postihnutia. V dnešnej spoločnosti kde nesmieš sa opytat na zdravotný stav, cize nevie presne ochorenie a dopad na cloveka, co moze ocakavat a zamestnavstel vacsinou nezamestnava viac ludi na jednu pozicou, cize je za tym rozhodnutim aj obava. Jednak problemov s castym chybanim, ale aj vykonom. Napr na prevadzke mam 2 ludi, jeden vypadne, zastupia sa. keby som Napr na mieste predajcu mala chalana ma vozicku, nezastupil by druheho, kt. ma na starosti sklad a vydaj. A to nepíšem o tom zr na.jednu pozíciu mi za den pridu desatky cv. Cize vyberať je z čoho.

bloger
23. okt 2022

@blog_betka Niektoré nemajú problém vziať aj znevýhodneného človeka. Bohu žiaľ nie všade to tak majú. Väčšinou ich považujú za menej produktívnych.

loginexistuje
23. okt 2022

ono treba dost odlisovat aj to ci ma dany clovek prax vzdelanie atd ci ma fyzicke alebo dusevne ochorenie a na aku pracu sa hlasi

hylary
23. okt 2022

@loginexistuje všade chcú prax. Milujem to slovo. A ako mám mať prax keď vsade chcú s praxou? Kde ju mám získať?

simca06022011
23. okt 2022

@hylary su aj miesta pre absolventov bez praxe ale tam sa treba o tu pozíciu pobiť s celou kopou uchádzačov.

blog_betka
autor
23. okt 2022

@loginexistuje keď ma duševné ochutenie môže robiť?

blog_betka
autor
23. okt 2022

@simca06022011 no sú aj chránené dielne len tam by som na nešla

loginexistuje
23. okt 2022

@hylary neviem aka je tvoja situacia ja som pracovala v odbore nez mi priznali ID a ZTPS cca 20 rokov (robila som aj pocas VS na RD + MD som bola 18 mesiacov ) treba proste niekde zacat mozno aj za menej atd ale vypracovat sa

@blog_betka jasne ze moze aj pri dusevnom ochoreni ak je to vhodna praca pre daneho cloveka terapia pracou je pi dusevnych ochoreniach dolezita skusila by som mozno aj chranene dielne alebo nezabudku atd

hylary
23. okt 2022

@loginexistuje
@simca06022011 ja nemám žiadne postihnutie len som chcela reagovať na slovo prax. Už dávno nie som absolvent. Mám 36 rokov a chcem sa zamestnat v inom odbore ako som vyštudovala ale je to nereálne. Všade na mňa pozerajú cez prsty že nemám prax a že mám iné vzdelanie.

simca06022011
23. okt 2022

@blog_betka chránených dielni zase tolko nie je 😉
A teda k otázke preco nechcú Id pracovať.. Nie všetci mozu, ja som od júla pn a som zvedavá ako to dopadne so mnou. Nevydržím za pc dlhsie ako 2h denne, co je dost problem a ked si predstavím ludi okolo seba, s diagnózami ked nevedia kedy sa im stav zhorší/ zlepší... Nuz ani to uz neskusaju. Nečudujem sa.

blog_betka
autor
23. okt 2022

@babababka no mne sa tiež nedá pracovať úplne všade napr. V kancelárii vy som chcela aj mohla ale furt si niečo nájdu

simca06022011
23. okt 2022

@hylary no bohužiaľ tak to je. Ak je inzerát prw absolventa, neznamena to ze je vykucne pre mladého, ale ze tam.nevyžadujú prax. V dnešnej dobe málokto a málokde bude niekoho niečo učiť od zaciatku, hlavne zase tu plati to, ze ak maju 200 uchádzačov, z toho polovica ma.prax, tak výberu z nich...

simca06022011
23. okt 2022

@blog_betka a co si nájdu? 🙂

blog_betka
autor
23. okt 2022

@simca06022011 ja neviem prečo to tak je človek skončí školu a potom ho nechcú nikde vziať iba ba úrad práce a z toho nemám absolútne nič

hylary
23. okt 2022

@simca06022011 to máš pravdu. Ja som učiteľka a chcem robiť administratívu, čiže žiadna jadrová fyzika. A i tak ma nikde nechcú zobrat

marsmykkok
23. okt 2022

@blog_betka Ja napríklad mám problémy s chrbticou. Robím z domu na dohody pre rôzne firmy kancelárske veci, ale nebaví ma tá neistota príjmu a žiadna dovolenka. Ale u nás v meste administratíva len po známosti. A voľné len výroba a potraviny. A to ja s chrbticou nevydržím robiť 8-12 hodín jeden pohyb alebo ťahať ťažké potraviny na dokladanie. Už teraz mám väčšinu roka z chrbtice problémy napríklad z rukou, že mi padajú veci alebo sa mi noha podlamuje a to nerobím nič ťažké. Mám starších rodičov, potrebujem byť blízko nich, takže musím nejako vydržať a uskromniť sa a neskôr ked nebudú tu záväzky jedine niekde do BA alebo Prahy a tam si nájsť prácu, ktorú zvládnem.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
loginexistuje
23. okt 2022

@hylary a ucit preco nechces ved stale pisu ze je nedostatok ucitelov pre zenu matku su tam fajn benefity (casove myslim)

drzaopica
23. okt 2022

@simca06022011 mas problemy s chrbticou?

simca06022011
23. okt 2022

@drzaopica aj, ale kombinovane s neurologickymi vecami, očami a tak. Komplikovane.