Prečo je výška výplaty niekedy odlišná?

7. mar 2024

Ahojte, tie co tomu rozumiete mám otázku. Pracujeím u sukromnika normálne na 8 a pol hodiny. Hrubú mzdu mám danú pevne, nedostávam žiadne odmeny, príplatky. Proste každý mesiac rovnaká výplata, samozrejme okrem prípadu keď som PN. A teraz otázka, za január som mala 850, za február 841. Odpracovala som riadne celý mesiac, mala som deň dovolenky. Prečo mám skoro o 10 eur menej? Viem, že sa mám spýtať šéfky ale chcem sa najskôr na to pripraviť, a poradiť sa, či je to ok, takto hýbať s výškou výplaty. Vieme akí sú niektorí zamestnávatelia zdieraci, vyhováraju sa, tak budem rada za každú odbornú radu od vás.

lenkakoc444
7. mar 2024

V januari bol sviatok cize upne rovnako si neodrobila

marci77
7. mar 2024

ja mam zase skusenost, ze ked si cerpam dovolenku, tak mam v cistom vyssiu vyplatu za ten mesiac .....to sa pocita z nejakeho dovolenkoveho priemeru (to by mzdarky vedeli objasnit), takze ano, moze to mierne kolisat a je to OK

lisymbia
7. mar 2024

Tiež nemám každý mesiac presne rovnako, vplýva na to dovolenka, sviatok, počet pracovných dní v mesiaci

zuzlaka
7. mar 2024

Sviatky, dlhy kratky mesiac, PN OCR neplatene volno dovolenka, priplatky za vikend, priplatky za nocne.Je toho tolko,co si len teraz zacala prvy raz pracovat ?

tiika
7. mar 2024

Máš výplatnú pásku? Niečo na nej ti nesedi? Pokial len ta konečná suma, povedala by som, že je to tou dovolenkou.
Ta je preplacana priemernou mzdou a na ten 1 deň dovolenky ti vyšla nižšia suma ako na ostatne dni v práci (počítané z mesačnej mzdy), spolu je to teda menej a 9€ je rozdiel.
Pokojne sa spýtaj mzdovej účtovnícky, ako otázku, že ta to zaujíma a chceš tomu rozumieť, nie ako výčitku, nevidím na tom nič zle.

bellaa3007
7. mar 2024

Nemyslim si, žeby ti každý mesiac robili niečo s vyplatou. Ak si mesačne odmenovana, tak ti to ovplyvnuje lekár, dovolenka, sprievod k lekarovi atd..
porovnaj si pasky a zistiš rozdiel

brezza
7. mar 2024

Neviem o ktorych mesiacoch hovoris, ale este aj nedoplatok na dani to moze byt.

autor
7. mar 2024

@tiika MT nemáme mzdovu účtovníčku, šéfka robí mzdy

autor
7. mar 2024

My

katarinaba
7. mar 2024

Kedze si odmenovana mesacnou mzdou, sviatok je zahrnuty v mesacnej odmene - ten ti rozdiel nerobi. Ale cerpala si dovolenku - ta je platena priemerom a pre vyplaty za 01-03/2024 sa pouziva priemer 10-12/2023. Kazdy stvrtok sa pocita novy priemer Takze nemozes mat rovnaku vyplatu za januar ako za februar.

zuzabr
7. mar 2024

@autor ja si myslím, že to bude tou dovolenkou. Píšeš, že máš dohodnutú pevnú mzdu a za január máš o čosi nižšiu cca 10 € a mala si jeden deň dovolenky. Náhrada mzdy za hodiny, ktoré si čerpala dovolenku sa počítajú z priemerného hodinového zárobku zamestnanca za rozhodujúce obdobie. Rozhodujúce obdobie pre prvý štvrtok roka je predchádzajúci štvrťrok čiže mesiace október až december. A teraz prečo môžeš mať "dovolenkový priemer" nižší ako bežnú hodinovú mzdu: napríklad, pokiaľ ti v novembri zdvihli mzdu, tak tá "nižšia" októbrová ti "pokazila" priemer pre prvý štvrťrok 2024. Opačný príklad, v marci dostaneš mimoriadne odmeny a tvoj hodinový zárobok bude teda vyšší, táto skutočnosť ovplyvní zase tvoj priemerný zárobok pre výpočet náhrady mzdy smerom hore.
Ale keďže viac neviem, tak len takto všeobecne.

ibrunova
7. mar 2024

A okrem iného, nemáš tam zrazenú sumu za stravné? Tá je podľa počtu dní.

autor
7. mar 2024

@ibrunova stravné platím na ruku

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martul
7. mar 2024

Mala si jeden deň dovolenky. Dovolenka sa počíta priemerom za predchádzajúci štvrtok, v ktorom si mohla byť PN, alebo dovolenku, očr. Preto ten rozdiel.

martul
7. mar 2024

@zuzabr presne tak, to isté jej píšem aj ja. Stačí že bola na Vianoce medzi sviatkami doma a už jej to pokazilo priemer za 4.Q podľa ktorého sa počíta ten jeden deň dovolenky v januári.

autor
7. mar 2024

Ďakujem za vysvetlenie. Len upresním že nižšiu výplatu som mala za február nie január. V januári som mala deň dovolenky aj vo februári deň dovolenky a vždy iná výplata

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
20erika07
7. mar 2024

Tiez sa priklanam,ze rozdiel je fond prac.casu .

zuzabr
7. mar 2024

@cukorfalat pokiaľ má pevnú mesačnú mzdu, tak je jedno aký je pracovný fond, proste ak je všetky pracovné dni v práci bude mať základ 850 aj v januári aj vo februári. Akurát jeden mesiac tú mzdu dostane (teraz príklad, nechce sa mi pozerať, koľko mali tie mesiace pracovných dní) za odpracovaných 20 dní a jeden za odpracovaných 22 dní. Jeden mesiac sa môže tešiť sama pre seba, že bol kratší. A v tej ďalší bude musieť pracovať možno o dva dni viac.

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. mar 2024

@cukorfalat Zajtra by mi mala dať výplatnú pásku

autor
7. mar 2024

@cukorfalat ďakujem za vysvetlenie čiže aj dovolenka mi ovplyvňuje výplatu

karolinakr
8. mar 2024

Februar nema menej pracovnych dni z 29 a januar z 31? Nemala si viac odpracovanych dni v januari?

martul
8. mar 2024

Samozrejme, dovolenka sa počíta z predchádzajúceho štvrťroka. Ak si bola 10,11,12 mesiac na PN, alebo mala tiež dovolenkuje, OČR to ti robí rozdiel

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martul
8. mar 2024

@cukorfalat píšem, že dovolenkový priemer sa počíta z predchádzajúceho štvrťroka a čo všetko na to vplýva, okrem dovolenky.

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz