Ahojte, tie co tomu rozumiete mám otázku. Pracujeím u sukromnika normálne na 8 a pol hodiny. Hrubú mzdu mám danú pevne, nedostávam žiadne odmeny, príplatky. Proste každý mesiac rovnaká výplata, samozrejme okrem prípadu keď som PN. A teraz otázka, za január som mala 850, za február 841. Odpracovala som riadne celý mesiac, mala som deň dovolenky. Prečo mám skoro o 10 eur menej? Viem, že sa mám spýtať šéfky ale chcem sa najskôr na to pripraviť, a poradiť sa, či je to ok, takto hýbať s výškou výplaty. Vieme akí sú niektorí zamestnávatelia zdieraci, vyhováraju sa, tak budem rada za každú odbornú radu od vás.
ja mam zase skusenost, ze ked si cerpam dovolenku, tak mam v cistom vyssiu vyplatu za ten mesiac .....to sa pocita z nejakeho dovolenkoveho priemeru (to by mzdarky vedeli objasnit), takze ano, moze to mierne kolisat a je to OK
Tiež nemám každý mesiac presne rovnako, vplýva na to dovolenka, sviatok, počet pracovných dní v mesiaci
Sviatky, dlhy kratky mesiac, PN OCR neplatene volno dovolenka, priplatky za vikend, priplatky za nocne.Je toho tolko,co si len teraz zacala prvy raz pracovat ?
Máš výplatnú pásku? Niečo na nej ti nesedi? Pokial len ta konečná suma, povedala by som, že je to tou dovolenkou.
Ta je preplacana priemernou mzdou a na ten 1 deň dovolenky ti vyšla nižšia suma ako na ostatne dni v práci (počítané z mesačnej mzdy), spolu je to teda menej a 9€ je rozdiel.
Pokojne sa spýtaj mzdovej účtovnícky, ako otázku, že ta to zaujíma a chceš tomu rozumieť, nie ako výčitku, nevidím na tom nič zle.
Nemyslim si, žeby ti každý mesiac robili niečo s vyplatou. Ak si mesačne odmenovana, tak ti to ovplyvnuje lekár, dovolenka, sprievod k lekarovi atd..
porovnaj si pasky a zistiš rozdiel
Neviem o ktorych mesiacoch hovoris, ale este aj nedoplatok na dani to moze byt.
@tiika MT nemáme mzdovu účtovníčku, šéfka robí mzdy
My
Kedze si odmenovana mesacnou mzdou, sviatok je zahrnuty v mesacnej odmene - ten ti rozdiel nerobi. Ale cerpala si dovolenku - ta je platena priemerom a pre vyplaty za 01-03/2024 sa pouziva priemer 10-12/2023. Kazdy stvrtok sa pocita novy priemer Takze nemozes mat rovnaku vyplatu za januar ako za februar.
@autor ja si myslím, že to bude tou dovolenkou. Píšeš, že máš dohodnutú pevnú mzdu a za január máš o čosi nižšiu cca 10 € a mala si jeden deň dovolenky. Náhrada mzdy za hodiny, ktoré si čerpala dovolenku sa počítajú z priemerného hodinového zárobku zamestnanca za rozhodujúce obdobie. Rozhodujúce obdobie pre prvý štvrtok roka je predchádzajúci štvrťrok čiže mesiace október až december. A teraz prečo môžeš mať "dovolenkový priemer" nižší ako bežnú hodinovú mzdu: napríklad, pokiaľ ti v novembri zdvihli mzdu, tak tá "nižšia" októbrová ti "pokazila" priemer pre prvý štvrťrok 2024. Opačný príklad, v marci dostaneš mimoriadne odmeny a tvoj hodinový zárobok bude teda vyšší, táto skutočnosť ovplyvní zase tvoj priemerný zárobok pre výpočet náhrady mzdy smerom hore.
Ale keďže viac neviem, tak len takto všeobecne.
A okrem iného, nemáš tam zrazenú sumu za stravné? Tá je podľa počtu dní.
@ibrunova stravné platím na ruku
Mala si jeden deň dovolenky. Dovolenka sa počíta priemerom za predchádzajúci štvrtok, v ktorom si mohla byť PN, alebo dovolenku, očr. Preto ten rozdiel.
Ďakujem za vysvetlenie. Len upresním že nižšiu výplatu som mala za február nie január. V januári som mala deň dovolenky aj vo februári deň dovolenky a vždy iná výplata
Tiez sa priklanam,ze rozdiel je fond prac.casu .
@cukorfalat pokiaľ má pevnú mesačnú mzdu, tak je jedno aký je pracovný fond, proste ak je všetky pracovné dni v práci bude mať základ 850 aj v januári aj vo februári. Akurát jeden mesiac tú mzdu dostane (teraz príklad, nechce sa mi pozerať, koľko mali tie mesiace pracovných dní) za odpracovaných 20 dní a jeden za odpracovaných 22 dní. Jeden mesiac sa môže tešiť sama pre seba, že bol kratší. A v tej ďalší bude musieť pracovať možno o dva dni viac.
@cukorfalat Zajtra by mi mala dať výplatnú pásku
@cukorfalat ďakujem za vysvetlenie čiže aj dovolenka mi ovplyvňuje výplatu
Februar nema menej pracovnych dni z 29 a januar z 31? Nemala si viac odpracovanych dni v januari?
Samozrejme, dovolenka sa počíta z predchádzajúceho štvrťroka. Ak si bola 10,11,12 mesiac na PN, alebo mala tiež dovolenkuje, OČR to ti robí rozdiel
@cukorfalat píšem, že dovolenkový priemer sa počíta z predchádzajúceho štvrťroka a čo všetko na to vplýva, okrem dovolenky.
V januari bol sviatok cize upne rovnako si neodrobila