Prečo je práca na skrátený úväzok problém?

17. júl 2023

Dobrý den, cez víkend som si rozposlala cv na rozne ponuky práce. Na cca 20 pozícii. Dnes už cely den zvonil telefón. Mala som par predbežných pohovorov. Nečakala som taký záujem. Problem je však ten že potrebujem skrátený úväzok a nikto o tom nechce ani pocut. Nerozumiem tomu prečo to je taký problem? Pracu viem vykonávať aj z domu. Potrebujem však dochádzať pre dceru do skolky. Zamestnávatelia nemajú problem vyhovieť mi platovo ale úväzok vyzera byt ze je neprekonateľný problém. Je toto bezne na SK?

elia9
17. júl 2023

Fúha, neviem ti povedať..momentálne som na tom podobne, ale teda nemala som najmenší problém dostať prácu na skrátený úväzok s tým, že som sa sľúbila, že ďalšie roky (okrem toho prvého) by som si mohla dovoliť možno aj celý úväzok 🤔

mogaa
18. júl 2023

Záleží od typu práce....skrátený úväzok je bežne v Kauflande, Lidli a podobných reťazcoch...ak však hľadáš prácu v administratíve, tam to bude problém....zamestnávateľ potrebuje človeka ktorý potrebnú prácu cez deň urobí, rovnako vie počas celej pracovnej doby komunikovať ak je nejaký problém alebo treba niečo vyriešiť.....nebude preto na1pozíciu hľadať 2 ľudí a tých zaúčať ale vezme 1človeka....

ovaaa
18. júl 2023

Tak potom prácu, kde zvyšok hodín môžeš dorobiť z domu prípadne upraviť pracovný čas začať skôr, škôlka je od 6.00 a končiť budeš o 14:30, škôlka je do 16:30 aspoň u nás v Pd. alebo flexibilný pracovný čas...odrobis 8,5h podľa svojej potreby..

katka0123
18. júl 2023

Mas pravdu. V zahranici je skrateny uvazok uplne bezny, najma pre matky, zvlast ak maju viac deti. Nerozumiem preco je to u nas problem. Matky su v praci efektivne, a najma po praci vychovavavju buducich produktivnych ludi... takze su pre stat vysoko prospesne. No nie? 🙂

kacena4
18. júl 2023

chces skrátený úväzok ci pracu z domu... to su 2 rozne veci vsak vezmi na cely a cast prace rob z domu

luccija
18. júl 2023

U nás to veľmi chyba.Urcite by bolo veľa žien čo by prijali nižší plat za kratší úväzok.Vela pracovných pozícií je takých, že musia spolupracovať s inými oddeleniami napr u môjho muža v práci nemôžu prísť ani skôr na 6-7 hod, ale klasika 8-16:30 , takže ak by si išla o 14 domov vyvolávali by Ti, lebo by kolega niečo potreboval.
Ale hľadaj ďalej z 20 ponúk nemôžeš čakať, že to vyjde

autor
18. júl 2023

@kacena4 ono problem je že firmy sú mi ochotne dať aj 3 dni HO ale nie počas rozličných dni. Proste od 8 - 16:30 je minimálna pracovná doba a škôlku mám do 16:00 takze to nestíham ani keby neviem co

lucia147852
18. júl 2023

Lebo svk je bohužiaľ stále 100 rokov za opicami. Tu bude stat radšej rozdávať nezmyselne príspevky, ako zmeniť zákonník prace a podmienky pre pracujúce matky. Pre tých zamestnávateľov je proste nevýhodne zamestnať 2 matky na pól úväzku na jedno miesto, preto je s tým taký problém. Úplne chápem tvoju situáciu a držím palce, aby sa dačo podarilo.

alex666
18. júl 2023

Ja robim na skrateny uvazok na 30 hodin (6 hodin denne), tiez z dovodu, ze mam male dieta. Pracujem na administrativnej pozicii a v nasej firme tak robi viacero zien. Ale je pravda, ze v tomto sme skor vynimka.

coco1
18. júl 2023

Tiez hladam na skrateny a ako bolo spomenute, prevazne len Lidl, Tesco aj Telecom som videla. Pritom mnohym by stacilo len o hodinku skratit.. nech stihnes vyzdvihnut deti. .presne - sme 100 rokov za opicami. Ja si myslim ze ked je matka takto motivovana ze vie cas stravit a detmi a venovat sa im tak si tu pracu aj zamestnavatela fakt vazi
. U mna osobne je prac.cas momentalne viac ako €

hetino
31. júl 2023

Zapojim sa do diskusie. Momentalne riesim, co po ocr. Po skonceni RD (jun), som cerpala dovolenku. Riesila som so zamestnavatelom neplatene volno. Do telefonu mi tvrdil, ze jasne, idu mi v ustrety. Po podani pisomnej ziadosti, mi tyzden pred nastupom oznamil, ze mi to zamietli. Dovod:ako to zoberu ostatne zeny(ostatne su tie, ktore maju uz dospele deti). Tak som vybrala staru dovolenku a od jula som na POCR. Nemam absolutne kam dat deti. Teraz riesim ziadost o skrateny uvazok. Chcem od 7.30 do 14.30 Viete mi prosim poradit ako to treba sformulovat a aky §mam pouzit v ziadosti?? Dakujem

kotatko123456789
7. sep 2024

Aj ja hladam prácu na skrátený úväzok .😭