Právnik verzus účtovník

23. dec 2021

Ahojte, doma sme mali diskusiu ohľadom uplatnení týchto dvoch povolaní na trhu práce. Bola rozoberaný pomer cena vs výkon ako sa hovorí. Čiže koľko trvá štúdium, uplatnenia absolventa po VŠ, koľko treba stráviť v práci priemerne času, platové ohodnotenia a následné vzdelávanie. Aký máte na tieto dve povolania názor ? Resp. kto má lepší pomer "cena a výkon"

PS: účtovníctvo je voľná živnosť a môže ho robiť hocikto ale v tomto prípade porovnávajme len vyštudovaného účtovníka s VŠ odbor účtovníctvo čo sa týka štúdia a uplatnenia absolventa po VŠ tohto smeru

zuzanka.zuzu
23. dec 2021

keby mozem vratit cas tak idem so strednou robit uctovnicku a ako bezdetna by som popri tom po veceroch drvila nemcinu... s touto kombinaciou by som si relativne mlada zila ako prasa v zite. naco VS? (mam ich 2 a fakt by som isla zo SS robit ucto do korporatu s neminou)

dencii
23. dec 2021

Všetko záleží od osobnostných kvalít, nedá sa pausalizovat. Ja ako právnik som sa uplatnila na vrchole toho, po čom som tuzila, moja mama ako účtovníčka sa tiež nesťažuje. Pre mňa je ale účtovníctvo španielska dedina, pre ňu naopak práca s textom tiež (každý jeden "úradný" dokument jej píšem ja). Neviem ci sa rozhodujes na akú VŠ ísť alebo aká je pointa tohto príspevku, ale určite by som hľadela na svoje schopnosti a co ta baví, jedine v tom môže byť človek dobrý. A ak je dobrý aj ohodnotenie sa dostaví (myslím ze v oboch povolaniach sa dá zarobiť velmi slušne a nie sú to školy len pre "titul", nedá sa ale pausalizovat kto ma lepší pomer cena-výkon, záleží od mnohých faktorov - pracuješ v štátnej správe, advokácii, na súde, máš podchytenych svojich klientov alebo pracuješ pre jednu firmu a pod.. ). Rovnako pri oboch povolaniach to nekončí školou ale treba sa vzdelávať celoživotne, preto sa to podľa mňa ani nedá robiť nasilu a podla nejakého kalkulu

21oktober
23. dec 2021

byť účtovníkom je drina a často málo zaplatená . Ak už tak kombinácia účtovník- daňový poradca alebo auditor . Najlepšia kombinácia je podľa mňa advokát -daňový poradca.

arielin19
24. dec 2021

@21oktober účtovník nemôže byt daňový poradca a naopak poradca nemôže byť účtovník je na to zákon

21oktober
24. dec 2021

@arielin19 na toto zákon neexistuje. Daňovým poradcom je buď advokát alebo VŠ s ekonomickým zameraním . Mnoho mojich kolegýň daňových poradkýň má účtovné firmy a aj účtujú .Účtovník je daňovým poradcom ak zloží skušky daňového poradcu , naďalej však môže účtovať.

mamaselu
24. dec 2021

Akoze som pravnik a aj uctovnik, tak jednoznacne uctovnictvo. Zarobis viacej. Maloktory pravnik sa dopracuje tak daleko aby extremne dobre zarabal a ak hej, trva to hlavne velmi dlho. Navyse ak ma zarobit, tak musi robit v sukromnej sfere, teda advokat, exekutor (nie nejaky cakatel prokuratury ci vyssi sudny uradnik!) A to aby buduci pravnik mohol vykonavat, potrebuje robit napr.koncipientsku prax 5rokov.., cize studium skola 5rokov + koncipientska prax a koncip.skusky dalsich 5rokov. Ale pozor, na to aby mohol robit napr.notara, exekutora, musi nejaky iny zomriet alebo prestahovat mimo okres kancelariu, lebo je to regulovane sudom, kolko ich v danom obvode moze robit/na pocet obyvatelov. A stavy su vzdy nabite. Ja to tu opisujem velmi narychlo a vseobecne. Ale asi takto. Kdezto sikovny uctovnik nemusi mat ani viazanu, ale staci mu mat volnu zivnost, pripadne potom s.r.ocku a nemusi mat ani vzdelanie a vrazat tak vela do studia ako napr.pravnik a nemusi ani tak dlho cakat. Ale musi byt sikovny.

tncka
24. dec 2021

@21oktober ja nepoznam uctovnika ktory ma malo zaplatene. Clovek co ma v hlave ma aj na ucte. Myslim ozajstneho uctovnika s dlhorocnou praxou nie nejaku unudenu maminu po MD s kurzom.

21oktober
25. dec 2021

@tncka ja takých poznám dosť, je to nedocenená práca. Podnikateľ si myslí že to je "však to len" a nevedia doceniť kvalitného účtovníka, berú ho ako nutné zlo čo musí byť, často krát si myslia že ho šikanuje a čo je hlavné je to voľná živnosť a tak to aj potom vyzerá . Potom to vyzerá asi tak : ale kamarát platí xy , vy ste drahí , a kamarátovi nikdy nevypočíta dane a ja mám vždy.

21oktober
25. dec 2021

@mamaselu ja som právnik ( advokát ) +daňový poradca a aj vediem účtovnú sekciu v našej firme. Mám opačný názor ako ty, byť účtovníkom znamená zničené oči , poškodená chrbtica a dievča pre všetko, teda klienti očakávajú že im robíš kompletný servis, cez právny až po daňový samozrejme najlepšie zadarmo lebo však to len . V mojom kraji sa hodina DP a právnika pohybuje v rozpätí 60-120 eur . Účtovníctvo ovládam na veľmi slušnej úrovni , ale radšej riešim daňové kauzy , robím stanoviská a pôsobím ako advokát. Trocha vlievam nádej do digitalizácie čo príde od 1.1.2022 a doručovanie do elektronických schránok .

tncka
25. dec 2021

@21oktober no,klientov si treba vybrat. Ak je ucotvnik dobry,nema nudzu a moze si to dovolit. A hlavne takychto nebrat takychto malych "vymyslacov",vacsie s.r.o. su naj🤭

arielin19
3. jan 2022

@21oktober možno veľa takých šikovných ziskuchtivých tiet poznáte ale ja poznám zákony
https://www.podnikatelskyklub.sk/ak-vam-od-01-0...

21oktober
3. jan 2022

@arielin19 no nepoznáš zákony.
Účtovník nesmie poskytovať daňové poradenstvo , nič nové pod slnkom , to už bolo zakotvené v zákone o daňových poradcoch a za výkon takejto činnosti hrozila vysoká pokuta. Nie, že nemôže byť daňovým poradcom ako si napísala, môže ak zloží skúšky daňového poradcu a získa licenciu. Každý daňový poradca môže byť účtovník , každý jeden , stačí si len otvoriť živnosť, ktorá je voľná a neviazaná .

mamaselu
5. okt 2022

@21oktober juj ved odpis pod svojim nickom nie pod rychlo zalozenym a potom vymazanym.