Ahojte, chcela som by sa poradiť, ako je to s výpoveďou. V pracovnej zmluve výpovednú lehotu uvedenú nemám. U zamestnávateľa pracujem 8 mesiacov. Naskytla sa mi lepšia príležitosť. Chcem sa opýtať, či ma zamestnávateľ môže nútiť zostať, prípadne moju výpoveď neakceptovať a dať mi výpovednú lehotu. Prípadne hrozí mi niečo, ak podám výpoveď a do práce už neprídem?
@mirkakor výpovedná doba je 1mesaic(nakoľko tam robíš menej ako rok), začína plynúť od.1.dňa nasledujúceho mesiaca v ktorom dáš výpoveď....Ak nenastúpiš, zamestnávateľ má právo na náhradu vo výške 1platu, ak máš v zmluve uvedené aj že ak odídeš skôr tak musíš uhradiť školenia- tak aj to(musí to byť ale uvedené v zmluve), prípadne ak ide o špecifickú pozíciu tak zamestnávateľ môže súdne žiadať preplatenie škody ktorú si mu spôsobila(týka sa to špecifických pozícií kde je treba dlho zaúčať človeka)
Najskôr sa snim skús dohodnúť, možno pristúpi na dohodu, teda by si mohla skončiť hneď. Ak súhlasiť nebude, tak jedine ako písali baby vyššie, podať výpoveď a máš mesiac výpovednú dobu. Teda ak to stihneš máji tak odrobis ešte celý jún.
Ak tam nemáš uvedenú výpovednú lehotu, tak by mala platiť mesačná zo zakona, ale jednoducho neprísť by som neriskovala. Myslím ze nemajú dôvod neakceptovat tvoju výpoveď..