Pracujúce matky na rodičovskej a zákon od 1.1. 2013

kubuliatko
5. jan 2013

ahojte. Zaujima ma ci ste po uzakoneni noveho zakona prestali s pracou na dohodu od zaciatku tohto roku alebo ci aj nadalej pracujete na dohodu. moja otazka je adresovana hlavne zenam ktore si privyrobia cca. do 250 €, co pocitam ako fakt len prilepsenie ku rodicaku. Pre zeny ktore si zarobia ovela viac je asi tento novy zakon vyhodnejsi. Takze ma zaujima ci ste sa vzdali tohto privyrobenia si pri zratani vsetkych vyhod a nevyhod alebo pokracujete dalej v praci.

damiko
5. jan 2013

@kubuliatko no mna by to tiez zaujimalo,neviem ci mam nadalej pracovat,ci sa nam to oplati,alebo radsej ostat doma pri detoch,tie nove zakony to moc pomotali...

julka21
5. jan 2013

V stredu som bola na úrade práce lebo mi 30. decembra skončila materská a 31. decembra mi začala rodičovská, mi pracovníčka povedala, že môžem aj pracovať a dostanem celý rodičovský príspevok, že oni to neskúmajú či pracujem alebo nie.

lucula73
5. jan 2013

@kubuliatko ja som bola včera na personálnom u nás v práci,lebo mne 10.1. končí rodičovská a vraciam sa do práce,som to spomenula,že som si dala žiadosť aj o predlženú rd,lebo som nevedela,či ma vezmú naspať do práce a mi povedali,že možem aj pracovať aj poberať RD,že sa nič nezmenilo 😉

evita68
5. jan 2013

pracovať môžete aj popri RP, ale ak budete robiť na dohodu s malým zárobkom, tak si to treba premyslieť, lebo vám to môže pokaziť prípadnú podporu, dalšiu materskú atď

kubuliatko
autor
6. jan 2013

ano. prave preto ze nam nase privyrobenie moze poskodit do buducna mam dilemu ci pokracovat alebo nie lebo moje privyrobenie je v rozsahu 100 -- 150 €. a chystam sa na 2. matersku tak neviem co mam robit a najviac co ma zarazilo je to ze pracovnicky socialnej poistovne maju skolenie na tuto temu az vo february. a mam sa v marci spytat ako to vlastne bude s mamickami ktore si privyrabaju. Chapete to???? A akoze teraz zeny co maju pracu nemaju do marca pracovat a cakat kedy sa cely personal zaskoli???

sivema
6. jan 2013

Ahojte.Ja som plne zamestnaná a rodič.príspevok mám ešte do septembra.Je nejaká hranica koľko môžem zarobiť?Alebo môžem pracovať aj poberať RP?Ďakujem za odpoveď šikulky 🙂

kubuliatko
autor
6. jan 2013

@sivema toto by aj mna zaujimalo.

danculik
2. júl 2013

Ahojte chcem sa opytat, pobram RP...ale aj zaroven pracujem normalne na zmluvu na zastupovanie kolegyne ktora je na RD, teraz som pocuvala v spravach ze maju zobrat RP od Januara 2013 mamickam ktore pracuju...viete mi povedat ci to plati pre mamicky ktore pacuju celkovo alebo iba tie ktore pracuju na dohodu? Dakujem pekne. Lebo rozmyslam ze ak pracujem normalne a mi vezmu RP...sa mi neoplati chodit do prace 😖

lauricka
2. júl 2013

@danculik podla mna to plati pre vsetky pracujuce....ale este to nie je schvalene.

danculik
2. júl 2013

@lauricka ...dufam ze nie....to sa fakt matke neoplati ist do prace skor ako ma dieta 3-roky....kedy uz nebude RP...dufam, ze to neschvalia

simca06022011
2. júl 2013

@danculik od januara 2013 urcite nie, nic sa nezmenilo retrospektivne a od 2014 este nie je nic schvalene a vsetko okolo su iba dohody.. ak to aj schvalia v decembri budete mat casu a casu vsetko precitat a odhlasit/prehlasit/prihlasit...

lauricka
2. júl 2013

@simca06022011 napr ja som ucitelka a mala by som nastupit v septembri, aj som chcela, mohla by som aspon o trosicku viac zarobit a RP by som mohla dat pani na varovanie deti. Ale ak ho nedostanem, nema to cele zmysel. Lenze na to by som potrebovala vestecku gulu, kedze to by som potrebovala vediet uz teraz. Avsak, z RP pri hypotekach a vlastne cenach vsetkeho s dvojickami je to naozaj nerealne vyzit. Takze, ja moc toho casu na rozmyslanie/prehlasenie/odhlasenie nemam... ☹ A nie som sama, komu sa to neoplati. Na druhej strane, stat pride o dane a odvody, nie?co tym vyriesili? a zarovne, ako maju tie rodiny zit? nech sa nestazuju, ze sa deti nerodia. Ano, priblizit sa chcu EU, ale prave tymto by snad hned nemuseli, lebo zivot tu moc ako v EU nevyzera, ze? 😠

simca06022011
2. júl 2013

@lauricka akoze nie? nemam velmi rada reci typu ze sa neoplati pracovat... no jasne, ak niekto zarobi minimalnu mzdu je to problem a je o com pocitat.. ale toto nie je ten problem. Ak budu deticky v opatere, da sa predsa vybavit prispevok na starostlivost (nemam to overene ale teraz som citalla ze sa dokonca zvysi v inej teme), ten nikto nerusi... urcite bude za RP nahrada a nejake podmienky,nezrusia to len tak zo dna na den pre vsetkych... podla mna je problem v tom, ze vela mamiciek urcite pracuje a pobera RP, bez toho aby si vybavila prispevok na starostlivost, lebo sa im nechce behat s papiermi (ako ja napr.) a kedze to ide z ineho rozpoctu, chcu toto zmenit....
a ak sa odvolavame na ine krajiny, tak neviem, mam kamaratky s malymi babatkami vo FR a DE a nikto im neplati na deti tak ako tu u nas, jaslicky ani nechyrovat alebo sa nedoplatia ake su tam ceny (kolko a co neviem, len z reci viem... cize objektivne nezhodnotim, mozno zvelicuju mozno nie) ;) vsetko je relativne, nikdy sa neda uspokojit vsetkych. Ja by som tiez radsej uvitala ine skrty, ale spoliehat sa iba na rodicovsky prispevok sa neda :( odvody dane.. no neviem ako pocitaju vo vlade... keby radsej zefektivnili vyber tych dani... ach jaj...

janka2501
3. júl 2013

ahojte ja pracujem od 1.6.2012, a aj poberam rodicovsky prispevok, je uplne jedno kolko zarabate..poberala som ho do 1.5.2012, potom som si vybavila prispevok na jasle 230eur, a nieje ziadny problem.

lauricka
3. júl 2013

@simca06022011 ja si myslim, ze prispevok na starostlivost dostanes, pokial to ta zena robi oficialne. Ale ak to robi len tak, pre znamych, tak to, podla mna, nejde. Oficialne to nie je, tak sa neda nic dokladovat. To, ze ja jej zaplatim zhruba vysku RP je len prirovnanie. A ked ho nedostanem a dam polku z platu tej pani za varovanie, tak naozaj radsej byt s detmi, nez bez vyznamu chodit do prace. Aj tak peniaze naviac nebudu. Problem je, ze ak chcem mat strechu nad hlavou, musim si zobrat hypo. Ak chcem mat deti, stratim prijem a dostanem RP. Ak chcem vyzit, z RP stvroclenna rodina tazko vyzije, ked jediny manzelov plat ide na hypo a byvanie.....vsak? Len tolko som mala na mysli. Ved zeny neradi idu od deti, ked nemusia, ale kedze maloktory chlap uzivi rodinu, tak musia. A teraz im aj tu almuznu chcu zobrat. Urcite to mnohym nebude bez RP ani vychadzat.

simca06022011
3. júl 2013

@lauricka ja tomu rozumiem, strazna drazota je na tieto platy, uz sa tu neda normalne existovat. Tak si budes musiet najst niekoho oficialneho... alebo si pani urobi zivnost alebo nieco podobne a budete to mat oficialne.

lauricka
3. júl 2013

@janka2501 ved hej, to je dalsia moznost, len doplatky k tym 230 nesmu byt prilis vysoke, u nas, nastastie, take jasle sukromne su, ale v mnohych oblastiach nie

lauricka
3. júl 2013

@simca06022011 ta pani je dost lacna, ja tam potrebujem dat dvojcata naraz, ofiacialna opatrovatelka by bola urcite velmi draha. Ale dnes v novinach bolo, ze to asi bude len pre tych, ktori len zacnu poberat RP, nie tych, co ho uz poberaju. Ja tiez zastavam nazor, ze je zbytocne to tu riesit, nez to bude schvalene. Keby som to ako ucitelka nemusela vyriesit uz teraz, nebudem sa zatial nad tym vzrusovat. Nejako uz bude. Dakujem za odpovede.

lauricka
3. júl 2013

@janka2501 a tych 230 dokonca planuju zvysit vraj na 260 (zeby opat lobing sukromnych skolok a jasli? 🙂. Ale nech, hlavne, ze su. )

milagrosss20
3. júl 2013

ahojte..ja by som sa chcela opytat ako je to s tym ked sa rozhodnem po materskej ist pracovat a moja mama by sa starala o malu mala by som narok na tu financnu pomoct ako ked sa dava na skolky?