Pracujem efektívne, len som pod nátlakom a stresom

17. jan 2022

Ahojte baby. Neviem ci som sa vyjadrila spravne, ale uz dlhu dobu ma trapi, ze sa jednoducho neviem donutit pracovat bez toho, aby som bola pod stresom, tlakom...... kym sa neohlasi navsteva, len sa tu tak pomaly plazim, kdesi cosi upracem, ale nikdy to nie je tip top, nic nedotiahnem do konca. Pracu natahujem na cely den, vsetko mi trva, varim 3 hodiny. Akonahle ma niekto prist, viem upratat ako v hoteli, viem sa hecnut aj k veciam, ktorym sa bezne nevenujem (napriklad vycistit poriadne zlab v sprchovom kute 😃 ). Ako to prosim vas zmenit? Velmi ma to stve, ale uz aj na zakladnej som sa vedela skor naucit ucivo cez 10 minutovu prestavku....a pritom doma by som sa to ucila cele poobedie. Dakujem

liljana
17. jan 2022

A v praci fungujes ako? Dodrziavas v pohode terminy, alebo sefka musi vytvorit tlak?

emalka
17. jan 2022

skus si precitat nieco o ADHD 🙂 nespominam to preto ze ta chcem diagnostikovat z tohto mala co si o sebe napisala (hoci ja som taka ista a mam to 🙂) ale tieto problemy su pre adhd ludi beznou realitou a na nete je kopec navodov ako to zvladat lepsie. Funguje to aj pre beznych ludi.
Dobry slovensky instagramovy ucet je adhd_in_30 a ma casto dobre tipy. A ak vies po anglicky tak je toho naozaj neurekom.

autor
17. jan 2022

@liljana
Aktualne som na RD, ale predtym som v praci fungovala uplne normalne, ked nieco nesurilo, tak som to robila len velmi pomaly (na moj vkus - ini kolegovia to povazovali za bezne pracovne tempo 😃 ), ak som vsak mala skutocne pracu, kt.bolo nutne urobit, nezastavila som sa celych 12 hodin a pracovala som nie na 100....ale na 200% aj navyse. Preto ma sefka potom dost zneuzivala a nechavala vsetko robit

autor
17. jan 2022

@emalka
Dakujem pekne 🙂 ako sa ti funguje s touto diagnozou? Pomohlo ti nieco?

emalka
17. jan 2022

Tazko 😂 este nemam ofic. diagnozu, cakam na termin na testy ale vsetci sa zhoduju ze to mam a diagnostika je len pre oficialne potvrdenie. K tej je velmi tazko sa dopracovat v dospelosti a u zien to ma dost ine prejavy ako u muzov 🤷‍♀️ Nehovoriac o tom ze nasi odbornici v tejto oblasti niesu velmi vzdelani 🤦🏼‍♀️
V podstate ale to iste co ty - bez tlaku neurobim nic, velmi casto mam vycitky ze nerobim dost hoci kolegovia tvrdia opak, som aj celkom perfekcionista ale len na seba, radsej si urobim vsetko sama aj preto ze kym niekomu vysvetlim s cim potrebujem pomoct tak som to uz mohla mat davno hotove. Neviem povedat nie a tiez malokedy ziasdam druhych o pomoc. Na druhej strasne ale dokazem nic nerobit cele dni a len sa tam povalovat, zatialco mi mozog bud fici na plne obratky alebo travim cas bezcielnym internetovanim, alebo ked si najdem temu ktora ma fascinuje tak dokazem hodiny stravit studovanim si o tej teme. A musim mat veci na ociach, lebo "zide z oci, zide z mysle" je asi moje zivotne motto 🤦🏼‍♀️ Moje druhe meno by mohlo byt Organizovany Chaos 😁. A je toho ovela viac.

Najviac mi.pomohlo tom pochopit, zmierit sa s tym ze som taka a naozaj to nezmenim. Kedze najvaci problem je sustredenie bez.motivacie (v nasom pripade je nou ta casova tiesen), tak sa snazim si to kuskovat ako sa len da - 10, 15 minut sa venujem niecomu a potom prejdem na druhu temu. To do listy si pisem tiez,.to tiez funguje - ked si nieco odskrtnem tak mam hned lepsi pocit. A ak sa naozaj neviem dokopat k niecomu tak sa proste zmierim s tym ze to budem robit na poslednu chvilu. A ruku na srdce - aj ked to robim o 5 minut 12, nieje to vobec.vidiet 😏😉

haley7897
17. jan 2022

Súhlasím s @emalka add/adhd bola tiež moja prvá myšlienka. Ak niečo spája všetkých adhd naprieč spektrom, je to nasa milovaná prokrastinacia a schopnosť urobiť dvojmesačnu robotu za víkend minútu pred deadlinom ☺️😄
Naša motivácia skrátka funguje inak ako u "neurotypicalov", nestačí, že niečo treba spraviť, stimul musí byť o čosi zaujímavejší...
Skús postudovat týmto smerom, možno v skúsenostiach iných add/ADHD nájdeš samu seba 🤷🏻‍♀️

ebbi
18. jan 2022

@haley7897
@emalka Ahojte, viete mi poradit viac materialov(knihy, web stranky) k tejto teme? Uz dlhe roky som presvedcena, ze dcera ma tuto diagnozu a stale sa mi to potvrdzuje. Neviem, ci to je dedicne? Zaujimali by ma konkretne skusenosti a hlavne moznosti ako zlepsit "fungovanie v beznom svete". Vacsinou je uvedene len ako sa dana "porucha" prejavuje ale co s tym a ako si pomoct pri konkretnych problemoch nie. Napriklad to do list mne tiez dost pomaha a skusam, ci nepomoze aj dcere. Dakujem za kazdu radu.

katkamatka7
18. jan 2022

Ahoj. Začítala som sa do úvodu, pretože pracovne som navyknutá dlho analyzovať a v prípade jasného termínu sa riešenia vynoria rýchlo práve pred deadlinom. Pokiaľ je nastavený s časovou rezervou na premýšľanie, venujem sa problému viac do hĺbky a beriem to ako bonus, aby výsledok čo najpresnejšie zasiahol požadované miesto.
S príchodom dieťaťa prídu zmeny, na ktoré sa adaptuje jednak hneď, ako prídu a jednak dlho, pretože sa budú opakovať. Nie je tajomstvo, že prvé mesiace na MD mi trojminútový úkon dokázal trvať tri hodiny. Vďaka MK viem, že v tom nie som sama. Vyupratovaná domácnosť šla bokom, prvoradé bolo spokojné dieťa, ktoré sa spokojným stalo, keď som v sebe spokojnosť dokázala cítiť tiež. Snažila sa každý deň byť s dieťaťom von, pokiaľ to počasie dovolilo. Ak som chcela ísť von až po uprataní každej jednej veci, nedostala by som sa von a práve na prechádzke s kočíkom som naberala pohodu a kľud. A vedomie, že čo som doma nechala sa síce neuprace samé ale ani nerozhádže. Mňa zarážalo, že obyčajné čistenie zeleniny mi popri venovaní sa bábätku dokázalo trvať tri razy dlhšie. Ako dokázal rýchlo utekať čas, keď ho kŕmim. Ako mi dokáže trvať polhodinu jedno čistenie detskej stoličky. Ako bude drobček rásť, meniť sa, budú aj okolnosti spôsobujúce tlak a stres. Postupne, ako si napasuješ systém, pôjde to pomalšie a rýchlejšie. Bude sa to striedať.
Detskú stoličku po pol roku užívania a zmeny spôsobu kŕmenia a získania určitého druhu samostatnosti u dieťaťa čistím tak dve minúty za spolupráce s dieťaťom.
Práca pod vplyvom vhodne spracovaného stresu dáva výsledky pochopenia potreby mierneho tlaku pre dosiahnutie mierne vyššieho cieľa. Ak je ním spokojná mama, bude spokojné dieťa.

mon29
18. jan 2022

@emalka jeej v 34 som sa zdiagnostikovala🤣🤣 ja som taka ista, ale mne to vyhovuje.. naco sa trapit tyzden, alebo mesiac ak pri spravnom tlaku to mam hotove za par hodin, no nie?

canany
18. jan 2022

Tak super, dalsia moja aktivita, ktora mi potvrdila, ze nie som normalna, ale adhd. Tiez to mam tak, najlepsie vykony podavam pred deadlinom. Tak uz viem, preco robotu co niekto robi 4 hodiny, dokazem za 2 a preto aj robim len 6hodinovy uvazok, lebo mna 8 hodin velmi ubijalo. Ja mam u seba podozrenie aj na mierne smrcnutie aspergerom.

panelacikova
18. jan 2022

zle zvolený názov témy. malo sa to volať: pracujem efektívne len pod nátlakom a stresom. lebo takto táto téma znie, že síce pracuješ efektívne, ale akoby si bola stále pod nátlakom a stresom 😀
no a k tomu sa vyjadrím asi takto: typická lenivosť 🙂 som úplne taká istá poväčšine a nevidím za tým nič hrozné a tobôž žiadnu diagnózu... ale keď budem chcieť papier na hlavu a ID, skúsim s tým skočiť za psychiatrom 😀

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
18. jan 2022

@cocolino234 fakt? cipána, by mali doštudovať gramatiku trošku. a čítanie s porozumením 😀 😀

sashka22
18. jan 2022

Hiii, akurát som riešila výčitky, že zas čítam MK, potom nejak prežijem do večera, robotu za PC odsuniem a budem hrať mŕtveho chrobáka 🙈 tak to ste ma potešili. To do listy používam zopár rokov tak nejak prirodzene. Ale musím si zjavne o tejto diagnóze naštudovať viac. Ďakujem.

autor
18. jan 2022

@panelacikova
Ano, tak som to aj nazvala, adminky to zmenili. Mna to stve, pretoze nemame nonstop pekne upratane, neviem si jednoducho rozlozit pracu a postupne prechadzat jednotlivymi vecami.....nie 😃 musim urobit idealne vsetko naraz (aj ked zabrdnem do kazdej malickosti) a najviac ma vytaca, ze neviem nic urobit "na oko". Neviem urobit 10 minutovy poriadok tak, ze veci zhrniem do zasuvky alebo schovam, ako to robi moj partner 😃 ja si ich musim vyukladat narychlo do skrine, i ked som vo finale spotena ako mys a napriklad takej navsteve to je uprimne jedno a do spalne mi ani nelozia 😁

panelacikova
18. jan 2022

autorka: ja toto dôkladne poznám 😀 teraz sedím, pijem kávu. za mnou plné umývadlo riadu, vedľa mňa sušiak so suchým prádlom. z druhej strany kopec "bordelu" na skrinke v chodbe. vedľa v izbe neustlané periny.... a ja viem, že sa toho chytím až keď dostanem podnet a potom to urobím rad-radom celé a perfektne 😀 ale teraz sa mi nechce, nemám dôvod, tak oddychujem a neriešim 😀 kedysi ma to tiež štvalo, dnes kývnem rukou a poviem si, že robota neutečie, nie je zajac 😀

danulicek
18. jan 2022

mam to podobne. vcera sme mali redakcnu uzavierku a isla som na tisic percent. dnes sedim, pijem kavu a kukam okolo seba 😀 doma je to nieco podobne. velakrat som sa preto stresovala, najma na RD, ked sa odo mna z kazdej strany cakalo, ze mam vela casu na to, aby som nemala upratane, ozehlene, oprate a pod. ale po zdravotnych problemoch som prisla do stadia, kedy to neriesim - chce sa mi, chce. nechce, nechce. musim, idem ako pila a podavam vyborne vykony 😀 ale teda jasne, ze sa neda tak fungovat neustale, takze mne velmi pomohlo zaviest si system zapisovania, resp. planovania. na kazdy den si napisem, co by som mala urobit (nielen pracovne, ale aj sukromne-normalne napriklad: prezliect periny, prat tmave, navarit polievku). a svojim sposobom sa viem vyhecovat tym, ze si "odfajkavam" povinnosti. robim to niekolko rokov, zacala som s tym prave na rodicaku a u mna to perfektne funguje. stale su dni, kedy nie, ale vniesla som si vacsiu organizovanost do zivota 😀

emalka
18. jan 2022

@canany tak ono to ide casto ruka v ruke. Hold, inak vyvinuty mozog sa nezaprie 😂

@ebbi Vies co, moj typ je kompulzivno-nepozorny, bez fyzickej hyperaktivity, takze sa ti viem vyjadrit len z tohto pohladu a retrospektivne, kedze v detstve ma nikto neriesil (prejavovala som sa skor ako poslusne dievca s hlavou v oblakoch).
Velmi mi vyhovovala struktura skoly, jasny harmonogram a pravidla, hoci dodrziavat ich bolo utrpenie. Jasne, vtedy som to nevedela ale casom to zacalo byt naozaj vypukle. Ked som prisiel maturitny tyzden tak som zacala padat na hubu a vyska ma odrovnala, to mnozstvo energie ktore som musela vynalozit na "prezitie" bolo enormne.
Cize pevna, jasna struktura, jasne stanovit co sa kedy deje a preco sa to deje, je velmi prinosna.
Motivacia je tiez problem, ktory doteraz nemam vyrieseny, takze neviem velmi poradit 😔
Pre adhd plati "zide z oci zide z mysle" pri uplne vsetkom, preto nam aj nevadi neporiadok okolo nas, udrziavame si organizovany chaos. Ak mate s tymto problemy, tak treba otvorene ulozne priestory, policky, umoznit aby dolezite veci boli co najviac na ociach. Uzavrete skrinky su najvacsi nepriatel.

Velmi dobry zdroj je instagramovy ucet Bez navodu https://instagram.com/bez_navodu_?utm_medium=co... maju aj podcast Deti bez navodu, v ktorom rozoberaju cele "neuroatypicke" spektrum. Pretoze ADHD je v tej istej skupine ako autizmus a asperger, je tam vela veci ktore platia plosne.
Rada si citam Additudemag https://www.additudemag.com/ je po anglicky ale s prekladacom je to v pohode citatelne ak treba. Maju velku sekciu o vychove adhd deti. Vsetko ostatne co som nasla bolo velmi povrchne a zaoberalo sa len hyperaktivnym adhd, co je velmi skreslujuce kedze to je len jeden z 3 typov. Rada by som poradila viac, no s detmi veru skusenost nemam, okrem seba.

Ano, vyzera to tak ze adhd moze byt dedicne, stale prebiehaju vyskumy o tom ako presne to funguje.

dadula_15
18. jan 2022

@mon29 veď ja ak toto čítam, tak som na tom podobne a začínam sa desiť, lebo v živote mi to nezišlo na um 😀

misulienkamisa
18. jan 2022

Ono sa to niekedy nevypláca, keď človek dáva 100% do práce a aj tak nie je docenený ako by mal.

alanko20
18. jan 2022

Bola som ronvnaka pred dietatom, teraz ficim denne. Uz nemam dni, hodiny, ze nic nerobim, take nebolo uz peknych par mesiacov 🙂

marca12
18. jan 2022

Aj ja som taka,ale nemyslim si,ze mam ADHD 🤣 proste je to povaha cloveka a je prirodzene,ze sme obcas lenivejsi,ak mame na to cas.

autor
21. okt 2023

Obnovujem temu a cakam na dalsie reakcie 😁

canany
22. okt 2023

A podarilo sa ti prejst diagmostikou? Ja som sa nakoniec diagnostiky vzdala, opat som si precitala temu a som si ista ze mam ADHD aj aspergera. Boli mi doporucene nejake vitaminy, ale nemam pocit, ze by zaberali. Slovicko prokrastinacia sa stalo mojim kamaratom 😀
Ako sa dari tebe? Si este na RD?

autor
26. okt 2023

@canany
Ahoj, stale som na RD a v samej podstate sa nic nezmenilo, akurat sa sledujem a zapisujem si myslienky v den, kedy sa mi chce, kedy sa mi nechce. Pisem si, ake mam dojmy, ake veci mam okolo seba, co som dokazala urobit atd 😃 napriklad som si odpozorovala, ze ak to prekroci nejaku hranicu, vtedy ma vypne a neurobim vobec nic (ze vobec) akoby som nevedela zacat, v ine dni totalne minumum. Tiez pri PMS (to cele dni prelezim alebo prespim lebo nevladzem drzat otvorene oci...trva to cca 2-3dni ze som na nic) a samozrejme skutocny vykon dokazem podat iba ked som pod tlakom (navarim na cas len ked sme sa s muzom dohodli, ze pride ja obed, upracem na komplet dom len pred navstevou - cize si pozvem kamosku na tento tyzden, i ked tu mame total bordel a prinuti ma to uplne upratat). Nepoznam co znamena "udrziavaci poriadok", nedokazem to. Ak by som to mala zhrnut, aby som mohla fungovat vyhladavamb"zdravy stres" :D ako sa zije tebe? Co ti pomaha?🙂)

emalka
29. okt 2023

Caute 😀
pocujte, ak ste na FB, tak som nasla velmi fajn skupinu pre nas. Je tam vela ludi co nemaju oficialnu diagnozu, ale je uplne jasne ze to maju, a tak zdielaju rozne rady o tom co im pomaha. A ak vam to nepomoze, tak sa aspon zasmejete na prihodach 😅
https://www.facebook.com/groups/adhdvdospelosti/