Ahojte, pracuje tu prosím vás niekto v realitke?
Ak si vás niekto najme, aby ste mu našli nájomníka na obchodné priestory, provízie platí ten čo si vás najíma nie? Teda majiteľ obchodných priestorov však?
Ide o to, že som prejavila záujem o jedny obchodné priestory cez realitku. Majiteľ sa už so mnou skontaktoval, s tým, že utorok ideme podpisovať nájomnú zmluvu. Priestory sú roky prázdne a nikto iný o tie priestory neprejavil záujem, takže som jediný záujemca.
Realiťák však na mňa tlačí že mám prísť tiež v utorok podpísať rezervačnú zmluvu a zaplatiť 300€ za rezerváciu.
Kúsok nechápem ten poplatok, keďže sa so mnou už skontaktoval majiteľ, a tá zmluva je už prichystaná.
Viem, že sa taký poplatok platí, ak sa kupuje dom alebo byt, a sú aj iní záujemcovia, tak aby sa to neposunulo niekomu inému - kým sa vybaví povedzme hypotéka, lebo to trvá.
Ale v takomto prípade, keď sa rieši nájom, a proste sa nečaká na nič sa to tiež takto robí?
@ejmylia Realiťák mu preposlal mail s mojími požiadavkami, a tak mi už samotný majiteľ odpisoval.
@a_adamcova skús sa majiteľa opýtať ako sú dohodnutí. Ak budú robiť zmluvu tak jasné, že nejaké peniaze im pôjdu, ale to majiteľ by mal vedeiť.
@ejmylia skúsim, ďakujem
@a_adamcova no je rozdiel rezervacny poplatok a najom vopred a tiez provizia.tych 300e ako rezervacny poplatok je preto,ked sa prichystaju vsetky papiere,aby si necuvla.
@simona92101 lenže väčšinou teda aspoň čo vychádzam z toho, čo viem od kamarátky, tak väčšinou odmena pre realiťáka už býva v tej rezervačnej sume.
@ejmylia ale provizia pre realitku a zaloha je nieco ine.
@a_adamcova Neviem, ako je to pri prenájmoch, ale pri predaji je rezervačný poplatok súčasťou kúpnej ceny. Čiže o toľko potom kupujúci zaplatí menej.
@h2 Áno, tak to bolo keď som kupovala byt, ale toto je proste 300€ do plusu, bez ohľadu na nájom. A pritom ten istý deň idem podpisovať aj nájom.
Záleží ako má kto zmluvu podpísanú podľa mňa a ako ktorá realitka. Kamoška čo robí pre realitku tak viem, že to majú tak, že ty vopred platíš tie tri mesiace nájmu či tak nejako a z toho jeden vlastne ide realitke. Prečo teba kontaktoval majiteľ, keď to rieši cez realitku? To ešte som sa s takýmto nestretla.