ahojte chcela by som sa poradit hladam googlim ale nic moc
som zamestnana v UK firme ako zamestnanec ale pracujem z domu - zo SR z trvaleho bydliska
so Uk nechodim vobec, avsak idu tam odvody..
momentalne rozmyslam ze co v pripade ak by som chcela mat dieta - rodit by som do UK nesla.. ale zdravotnu starostlivost by som si musela hradit predpokladam.. jedine zeby sa mi podarilo vybavit papiere z UK?!? ale zatial mi neschavlili ani S1 formular tak na to sa 1000% nespolieham
ale vrta mi hlavou ze mozno by som si mohla zalozit zivnost na SR a fakturovat firme za moje sluzby.. len v tom pripade netusim ci je to dobry krok,
aky vymeriavaci zaklad by som si mala nastavit pri dobrovolnom aby sa mi to oplatilo?
mozno nejake rady? dakujem ☺️
ak pracujes na trv. pomer v UK, tvoj zamestnavatel "tam" plati zdrvotne odvody za teba. Zdr. poistenie mozes mat iba v jednej krajiny a teda nie, kde sa komu zachce, ale bud kde je zamestany (povinnost odvodov zamestanavteal), alebo teda podla trv. bydliska.
Takze celu zdr. starostlivost mas hradenu z verejneho zdr. systemu z Anglicka, nie kde si vyberies ty.
Este by ma zaujimalo, ako riesis beznych lekarov? 🙂
@gumkac19 lekárov môžeš mať aj na Slovensku, len im nahlásiš, že si zahraničný poistenec, nebudú nadšení, no ošetria ťa. Lekár za teba nedostane mesačný paušál, no výkon mu uhradí VšZP a tá si to následne vyfakturuje u tvojej zahraničnej poisťovne. Muž tak normálne fungoval, nemál prblém. Kámoška robila v rakúsku a tu si dala spraviť chrup a normálne jej všetko preplatili. Aj aj keby si rodila na Slovensku nemal by to byť problém, nemocnice už vedia, ako v tom chodiť, napíšu akútny pôrod a čo. Mala si letieť do UK?
Tak ale ak je zahraničný pacient robia sa len akútne úkony....takže bežné tehotenské prehliadky nie, pôrod ano......kopu vecí by si autorka musela platiť, keďže na UK je iná zdravotná starostlivosť, určite to nefunguje tak že všetky vyšetrenia počas tehotenstva by preplatila poisťovňa z UK, keďže tam polovicu vyšetrení tehotným nerobia. Rovnako polovica lekárov je na Slovensku súkromná, takže lekár ktorý urobí vyšetrenie by si musel žiadať sám preplatiť náklady od poisťovne z UK (nikde nemá garanciu že odvody sú tam stále platené), takže vyšetrenia môže odmietnuť urobiť.....Preplatené sú len akútne stavy napr.pôrod, zlomenina, úraz, infarkt.....Ale ak by potrebovala interné, kardiologické vyšetrenie, predoperačné - to už preplácať nemusia....Z dlhodobého hladiska by sa mala autorka dobrovolne poistiť na Slovensku - aspom ZP v opačnom prípade môže byť nemile prekvapená ak jej poisťovna v UK odmietne polovicu vyšetrení preplatiť alebo lekári ju nezoberú ak si vyšetrenie nezaplatí. Ani na Slovensku nefunguje tak že som poistený a idem na vyšetrenie do Rakúska lebo predpokladám vyššiu starostlivosť. Alebo že si poviem nech ma operujú v Nemecku a potom to budem žiadať preplatiť od svojej poisťovne. Akútne stavy sú preplatené, ale preventívne vyšetrenia, plánované operácie sa bežne nepreplácajú(vo výnimočných prípadoch musí byť operácia schválená poisťovňou vopred aby ju preplatili).
dakujem za vsetky info, som si toho vedoma s tym zdravotnictvom ze za vsetko by som si musela platit - preto hladam riesenia ci by nebolo napr lepsie si zalozit zivnost slovensku a fakturovat sluzby do UK ..ked som zacinala tak som sa infomovala na ZP a ta mi povedala ze nemozem platit aj na SR aj v UK
dobrovolne poistit sa viem akurat tak na dochodok co sa tyka socialnej poistovne
a tiez neviem ci sa da dobrovolne zdravotne poistit
preukaz poistenca EU mam ale taktiez Uk bude od 1/4/2018 v brexite cize ten mi uz velmi nepomoze..
preto hladam riesenia co by bolo lepsie v tomto pripade
@kredok tu ale nejde o akútne prípady kedy ju musia ošetriť, autorka žije reálne na Slovensku. Čo ja teda viem tak tí čo robia v Írsku si počas dovolenky na Slovensku platia vyšetrenia ktoré potrebujú. Ani Slováci si nechodia robiť preventívky do Rakúska alebo sa nedávajú operovať v Rakúsku.
este ma napadla moznost sa zamestnat na tych 90dni na SR ? co sa tyka napr jeby som chcela matersku zo SR?
@gumkac19 pochopila som ťa správne, že premýšľaš ukončiť pracovný pomer z UK firmou, a chceš si založiť na svk živnosť a faktúrovať svoje služby do UK.
Tým pádom nie su už poistená v cudzine, a môžeš sa na SVK poistiť aj do ZP aj do SP na dobrovolné poistenie. A budeš poistená len tu na SVK.
neviem ci ti pomozem ale moj pripad je takyto. byvam v Rakusku, na Slovensku mam zivnost... platim odvody na slovensku... a vdaka formularu uz neviem presne co to bolo, chodim zadarmo k rakuskym lekarom a tiez k slovenskym. ja som pocula tak ze len v 1 krajine EU platis odvody (zdravotne)
@gumkac19 a preco si neplatis len zdravotne poistenie na SK/cca 60-70e/mesacne...No a ked budes mat babo tak predpokladam,ze matersku budes mat z uk.