Pracovný pomer a ošetrovanie člena rodiny

makeka
29. nov 2016

Ahojte viete mi poradiť?muž pracuje na plný úväzok, a ešte chodí na polovičný úväzok pracovať na iné miesto.ak by zostal doma s dieťaťom na ocr-ke budú mu ju platiť obaja zamestnavatelia?za odpoveď vopred ďakujem😊

alicka850
29. nov 2016

Pochybujem. Ja som tiez mala dva uvazky a platil mi len jeden zamestnavatel, tam kde som mala hlavny uvazok /teda plny/. Na papier k ocr sa vypisuje zamestnavatel, ja som tam vypisovala hlavneho. Ale mozno sa mylim a odzubkala som sa aj ja ☺

lerika1
29. nov 2016

Ocr plati socialka aspon mne chodia peniaze zo socialnej a u zamestnavatela nic.

alicka850
29. nov 2016

@lerika1 ja som sa veru nikdy nezamyslala odkial chodia. Viem, ze na papier od dr som vypisovala aj zamestnavatela a odovzdavala som to v robote jednu cast. Mala som pocit ze nejakych par dni plati zamestnavatel a az potom socialna, nie?

ragulca
29. nov 2016

@makeka ocr platí od prvého dňa socialka

makeka
autor
29. nov 2016

@alicka850 desať dní platí zamestnávateľ až potom sociálna.do zdravotnej odvádza muž z obidvoch zamestnaní,tak ktovie ako to je.

evittam
29. nov 2016

@alicka850 Jasné - a to nič v zlom - hlavne, že prídu peniaze - odkiaľ to je jedno -až keby neprišli tak by už bolo zle. 😉
Nie, OČR je 10 dní na jednu diagnózu - zamestnávateľ s tým nemá nič spoločné - len potvrdí na doklad pre SP kedy zamestnanec naposledy pracoval a kedy nastúpil späť do zamestnania. Pokiaľ sa platí z dvoch zamestnaní NP tak by - podľa mňa - mal mať nárok z oboch na dávku - len treba to dať potvrdiť u oboch zamestnávateľov.

evittam
29. nov 2016

@makeka Píšeš hlúposti - pri PN platí prvých 10 dní zamestnávateľ, nie pri OČR. A ZP nemá s OČR a PN nič spoločné. Pokiaľ za tvojho manžela z oboch zamestnaní odvádzajú poistné na NP tak by mal mať nárok z oboch na vyplatenie dávky za OČR - len o to treba požiadať.

ragulca
29. nov 2016

@makeka nie, ocr platí od prvého dňa socialka. To čo pises ty je pri PN, tam platí prvých 10 dní zamestnávateľ

makeka
autor
29. nov 2016

@evittam ja som si to pomýlila to je vtedy ak som sama na pn-ke😉.ale aspoň že budeme vedieť že treba do oboch zamestnaní požiadať o vyplatenie.

evittam
29. nov 2016

@makeka Nie do zamestnaní - tam treba len potvrdiť kedy naposledy pracoval a kedy nastúpil a potom to odovzdať na SP. Zamestnávateľ nemá s tým nič spoločné a nič nevyplatí.

makeka
autor
29. nov 2016

Aha už chápem,dúfam že to nepomylim,ďakujem 😊

alicka850
29. nov 2016

@evittam riesim chore deti vacsinou dovolenkou,takze nemam v tom az tak jasno ☺ to co pride za ocr nic moc 😆

evittam
29. nov 2016

@alicka850 No, ako kedy - pozri ak nemáš extra choré deti a potrebuješ pár dní - napríklad - v utorok idem k lekárke - dá mi celodenné ošetrenie, od stredy do nedele mi dá OČR - takto prídeš max. tak o 10 Eur na výplate v čistom....Nakoľko - utorok zaplatený normálne (paragraf), streda-nedeľa OČR 55%, prídeš o mzdu akurát streda-piatok - teda pri pracovnom pomere pondelok-piatok. Čiže v takomto prípade si myslím, že sa radšej oplatí si ušetriť dovolenku. 😉

mimac
30. nov 2016

@alicka850 keď máš OČR od piatku presne 10 dní neprídeš o nič.pretože je to vyplácané na kalendárne dni a nie pracovné a dá sa to ešte vykrývať aj P(paragraf) podľa zákona má žena napr. 7dní do roka na seba a 7 dní na členov rodiny.tak isto aj muž má 7 dní na seba P-čka. my sme zatiaľ všetko kryli P-éčkami a o nič sme kvôli chorobe neprišli jedine ak tak o stravný lístok za daný deň.

evittam
30. nov 2016

@mimac No pri tej OČR o niečo predsa len prídeš - ale nie o veľa - tak ako som ja napísala.😉

alicka850
30. nov 2016

@mimac
@evittam
Keby si to deti naplanovali od piatka, to by bolo idealne ☺ Nechcem protirecit, ale mam pocit, ze ked som bola dva tyzdne na ocr s dcerou na nosnu mandlu, dost mi to na tej vyplate chybalo ☺

evittam
30. nov 2016

@alicka850 Neviem koľko zarábaš - ale dám ti príklad pri 500Eur HM - máš pri 20 pracovných dňoch čistú mzdu cca: 411,-Eur. Ak by si zostala na OČR 10 dní (2 víkendy+5 pracovných dní), tak dostaneš čistú mzdu cca 323,- Eur a OČR od SP cca 90Eur.😉

alicka850
30. nov 2016

@evittam dik, za priklad, ja nastastie daleko viac :D Asi to bude tým, že sme vacsinou ochoreli v pondelok /resp.cez vikend sme čakali ako sa to vyvinie/, od pondelka do piatka sme boli doma. Cize ked odratas vikend, kedze doktorka mi vzdy ukoncovala očr v piatok, maš to menej. Okrem toho počas očr som nemohla isť do druhej roboty, kde som mala uvazok. O tých vikendoch som priznam sa ani nevedela, ked sa ma dr pytala kedy ukoncime očr som dala piatok, však logika, nie 😎 Takže asi si to treba prepočítať a strategicky premyslieť a potom sa to ozaj celkom oplatí 😉 Vidiš, čo sa ja na koňovi nedozviem, ako dobre 👏🙂

evittam
30. nov 2016

@alicka850 No ako píšeš -tebe mala lekárka ukončiť OČR v nedeľu - s tým, že budeš mať zaplatenú aj sobotu aj nedeľu, nakoľko SP vypláca kalendárne dni - aj pri PN..... čiže v tvojom prípade ako píšeš, ťa kľudne mohla vypísať OČR od soboty-kedy vám to začalo až do ďalšej nedele....Alebo aspoň v pondelok paragraf-celodenné ošetrenie a od utorka do nedele OČR...

danielsjack
30. nov 2016

myslím, že za ten skrátenie mu plastit nebudú.

daniela.ho
30. nov 2016

Ocr ti vyplatia aj z jedneho aj z druheho zamestnania (a je jedno ci je skrátený) len si treba vypytat od doktorky dve ocr, na jeden napíše jedného zamestnávateľa a na druhy druhého. Tak isto by to bolo aj v prípade že druhý pracovný pomer je len dohoda (aj dohodari už odvádzajú odvody čiže majú narok na pn,ocr)

rakywanda
30. nov 2016

@makeka tiež mám dva pracovné pomery - hlavný a skrátený, nárok na OČR i PN mám z oboch len si treba dať vypísať dve tlačivá, každé na jedného zamestnávateľa

makeka
autor
30. nov 2016

@rakywanda ďakujem😉

mimac
1. dec 2016

@alicka850 však ak má človek ešte P-čka...

rakywanda
1. dec 2016

@mimac nie všade je to možné vykrývať P-čkami, niektoré podniky majú vo vnútornom poriadku, že napr. ak je lekár v mieste bydliska, uzáva sa iba poldeň, neuzváva dve po sebe idúce priepustky a pod., pozor na to

evittam
1. dec 2016

@rakywanda No, ale ak aj mám lekára v mieste bydliska - aj oboch a idem ráno k obvodnému - sedím tam minimálne do 12.00 a potom idem napríklad ku gynekológovi a tam sedím do 15.00 a mám pracovnú dobu od 7.00-15.30 - tak to už asi ťažko pôjdem do práce. A musia mi uznať obe priepustky.😉

evittam
1. dec 2016

@daniela.ho Áno ale pozor, nie všetci dohodári - ak je dohoda na nepravidelný príjem tak tam nevzniká nárok ani na PN ani na OČR, nakoľko sa neodvádzajú odvody na NP.😉

rakywanda
1. dec 2016

@evittam máš pravdu, ak máš dve priepustky je to O.K., ja som hovorila o jednej od lekára v mieste bydliska, takto máš dve - jeden poldeň a druhý poldeň
tie dve po sebe idúce - dnes aj zajtra priepustka od toho istého lekára
niekde je to prísne, niekde sa bežne "klame"

mimac
2. dec 2016

@rakywanda však som napísala ak sa dá, ja napr. nemám problém aj celý týždeň vykryť P-čkami...viem, že iní ako môj muž napr. v takých výrobných podnikoch to povolené nemajú.čo je podľa mňa protizákonné toto chcieť od ľudí lebo zákon SR je nad neakým nariadením či zmluve v podniku, nikde v zákone sa nepíše, že si nemôžeš zobrať 2 dni posebe celodenné P-čko ak sa nemýlim...