Pracovný pohovor a otázky ohľadne plánovania bábätka

7. jan 2020

Ahojte, hľadám si prácu a tak ma čaká kolečko pohovorov. Jedna z otázok, ktorá určite padne bude, že či plánujeme v budúcnosti bábätko. Ako by ste reagovali? O dieťa sa plánujeme začať snažiť v auguste / septembri. Odpovedali by ste pravdivo a tým znížili svoje šance na prijatie?

liz_lemon
7. jan 2020

take otazky sa ta nesmie nikto pytat

basullinka
7. jan 2020

Neodpovedala by som, kedze podla zakona sa na tieto otazky nesmu pytat

len_nig
7. jan 2020

Neodpovedala by som pravdivo. Povedala by som že to zatiaľ neplánujete a hotovo, ale v solídnej spoločnosti by taká otázka naozaj padnúť nemala

okceinls
7. jan 2020

Pýtajú sa na to bezne,treba sa pripraviť na túto otázku,ako odpoviete,to závisí od vás 😉

basullinka
7. jan 2020

@okceinls to, ze sa to pytaju je smutne a vypoveda to o "kvalite" personalistu, ci manazera. Ale faktom ostava, ze sa to nemozu pytat

montemotherone
7. jan 2020

Takéto otázky by nemali klásť, ale na Slovensku je všetko možné. odpovedala by som podľa hesla: Nikto vám nemôže dať to, čo vám my sľúbime! ...Čiže- Jasné že nieee! Nikdy! 🤞😏

smejko25
7. jan 2020

Ved logicky načo by prímali človeka ktorý o pár mesiaov odíjde ? 🙂 Ak je to dobrá práca povedz že zatial nie 🙂 Ved kto musi vediet aka je pravda 🙂

autor
7. jan 2020

No práve, že som sa zatiaľ vždy s tou otázkou stretla. Preto sa pýtam ako by ste sa zachovali Vy. Tak ďakujem za názory. 🙂

basullinka
7. jan 2020

Bud by som neodpovedala, ale ak by stale sli svoje a nejako sa k tomu vracali by som povedala, ze momentalne neplanujem

namornicka
7. jan 2020

Ked sa ta opytaju otazku na ktoru nemaju pravo sa pytat, mozes bez vycitiek odpovedat tak, ako sa “nema” odpovedat. Nebudes ta prva, ktora jedn nefer.

queen_mary
7. jan 2020

Mne raz buduca potencialna nadriadena povedala na pohovore, ze: ale nie ze ostanete tehotna najblizsie 2 roky. Take tu nepoyrebujeme. Bez ohladu na odpoved je to velmi neprofesionalne. Tak som sa na nu usmiala, podakovala za profesionalny pohovor a odisla. Vtedy sme sa o dieta snazili uz 2 roky. Ale mam to stastie, ze si pracu mozem vyberat. Inde sa ma to uz nespytali.

queen_mary
7. jan 2020

Ale ak nemas na vyber/chces tu pracu, tak by som bez mihnutia brvy povedala, ze este nie, ze chces este pracovat, vzdelavat sa a naberat skusenosti.

janula3000
7. jan 2020

Nemyslím si že sa to pýtajú bežne, profesionál sa na to nikdy neopýta a ja osobne som sa s tým stretla len v jednom prípade a to išlo o firmu slovenského podnikateľa, kde pohovor viedla nechochmesna majiteľova manželka. O tom, že cely pracovný pomer a ich správanie sa ku všetkým zamestnancom bolo v zmysle “vy ste sa narodili len na to aby ste nám tu otrocili za minimálnu mzdu” a ohýbali si zákonník práve ako im vyhovovalo sa nejdem ani rozpisovať. Viem, že niekedy človek nemá na vyber, ale za mna od takéhoto zamestnávateľa rýchlo preč a čo viem z okolia toto je prípad takmer každej takejto našej firmy... česť výnimke ak existuje.

fokuska
7. jan 2020

Odpovedala by som, ze tato otazka je uplne irelevantna.
Ci by si to vysvetlili tak, ze je irelevantna pre mna, lebo sa teraz neplanujem snazit, alebo tak, ze je to irelevantne pre pracu - to by som nechala na nich :D

marca12
7. jan 2020

Dostavala som na pohovoroch tieto otazky a odpovedam este nie. Ale najviac "milujem" otazku,kde sa vidite o 5 rokiv. Co som jasnovidec? Si pomyslim,ale odpovedam,dufam,ze v tejto firme 😀

zuzubb007
7. jan 2020

Odpovedala by som, že dakedy v budúcnosti určite a máš pokoj nebudú riešiť či teraz alebo za 10 rokov

nevludna
7. jan 2020

Mna sa na jednom pohovore pytali, ako vidim svoju najblizsiu buducnost. Odpovedala som pravdivo: odpracovat 2-3 roky, zatial postavit dom a vydat sa a potom ist na matersku a potom opat pracovat...prijali ma s tym, ze si cenia, ze som im povedala uprimne a je jasne, ze vacsina zien raz na tej materskej skonci. Lenze dieta sa zatial nedari, takze

A nechapem ze sa ta to uz viackrat pytali, to kam chodis na pohovor? Mna sa to v zivote neopytali ani nenaznacili a to som ich presla vela.

meluela
7. jan 2020

1. nemozu sa to pytat
2. august je velmi daleko a potencialne otehotnenie este dalej .. kludne to moze trvat aj par rokov, kym sa podari .. zatial aj mlady bezdetny chlap 3x zmeni pracu ... takze ak nemas zrovna 2 ciarky na teste tak v blizkej dobe neplanujes ...

lucinka1988
7. jan 2020

Profesionál sa na to neopýta a pokial áno, odpovedala by som, že v blízkej dobe neplánujem a chcem sa sústrediť na kariéru..Za takúto úprimnosť ta isto nikto neodmeni, treba myslieť na vlastne ciele. My plánujeme druhé a tiež sa v prácu tvarim, že čoskoro nastúpim po prvej RD naspäť 🤷‍♀️

ajka0207
7. jan 2020

Odpovedala by som, ze raz dieta planujem. Napriklad my sme sa o druhe snazili rok, v praci to vedeli, nedavali mi ziadne poriadne projekty, lebo vsak uz som isto tehotna, tak naco a nakoniec by som aj tri projekty stihla, kym som naozaj otehotnela.

martina2ve
7. jan 2020

Otazky tohto typu sa nemaju pytat, a keby som ju dostala ja, tak na nu neodpoviem( ak by som planovala dieta)

deti95060810
7. jan 2020

kdeže zatĺkala by som...a potom no tak čo stalo sa....😉

katka2602
7. jan 2020

Nemôžu, ale pýtajú. Osobná skúsenosť. Boli sme na pohovore na vedúcu pozíciu dve. Ja s jedným dieťaťom, VŠ. Druhá bezdetná, bývalá čašníčka. U mňa začali otázky, máte dieťa? plánujete mať ďalšie dieťa? Kto sa o dcéru postará, keď bude chorá atď. Aj, keď som povedala, že dcéru postráži mamka, alebo svokra, alebo muž ktorý pracuje na smeny. Vybrali si ju,lebo nemala dieťa a čajka po zaškolení, keď mala byť na pobočke sama neprišla do práce a spôsobila také problémy celej pošte, že sa im hlava točila. A tak som si povedala, že tak im treba. Vylúčia ženu,len preto že má dieťa, prítom si neuvedomujú, že žena matka je zodpovednejšia. A keď nie je problém so stráženim neviem aký problém s tým majú. Rozumiem, že sa boja aby žena nebola viac doma ako v práci,ale aj tak.

janne318
8. jan 2020

Na tieto typy otázok som ja osobne dosť nasrdená, pretože ich vnímam ako nezmyselný zásah do súkromia - navyše, presne ako píše @fokuska, úplne irelevantný. To je rovnako šialené, ako opýtať sa "neplánujete náhodou v budúcnosti dlhodobo ochorieť, alebo prísť k vážnejšiemu úrazu?" Mne túto otázku položili len na Slovensku a len na jednom (a to hneď prvom) pohovore, keď som sa uchádzala o prácu ako absolventka. Ani neviem, kde sa vo mne vtedy vzala tá drzosť a spontánnosť, ale odpovedala som: "plánujem sa zamestnať, preto tu teraz s Vami sedím! Keby som plánovala dieťa, asi by som bola doma v posteli, v spoločnosti niekoho iného!" (podotýkam - prijímali ma dvaja chlapi 😂😅😝 ). Chvíľu ticho, potom smiech - a vlaste vďaka tomuto môjmu blbému hlodu prebiehal ďalej pohovor v oveľa uvoľnenejšej a otvorenejšej atmosfére. Do práce ma prijali. 😁😉

bykaterina
8. jan 2020

To že sa to pýtajú je bežná žiaľ prqx6, druhá vec neodpovedala by som drzo že to zo zakona6 nemôžu a bla bla. Odpovedala by som že neplánujem. LEbo zial7 nikde nie je napísané že aj v auguste otehotnies ďalšia vec riadne si spocitaj či budeš mať nárok na materskú a ďalšia vec na akú dlhú dobu ti dajú zmluvu.. lebo môžu dať na rok a ty stále ešte nebudeš tehu alebo sa zmení situácia a ty nebudeš chcieť otehotnieť tento rok..

natalala
8. jan 2020

V serioznej firme sa ta na toto nikto pytat nebude 🤷🏼‍♀️

autor
9. jan 2020

No tak ako som predpokladala. Keďže ja si vyberať nemôžem a prácu potrebujem narýchlo, šla som včera na pohovor za predavačku. Okrem kreslenia postavy a stromu, prišli otázky ako "dúfam, že neplánujete v najbližšej dobe dieťa", "a nebývate často chorá?" mimo to sa stihla popýtať po koľko idú podnájmy u nás v bytovke. Všetko som nejak preglgla. Dnes som prišla podpísať zmluvu, na ktorej prvej strane bola chyba v dátume a nebola tam uvedená výška mzdy. Je to len dohoda na prvý mesiac a pol aby za mňa nemusela majiteľka platiť odvody. Čiže zmluva bola upravená inak, to celkom chápem ale keď som povedala, že podpíšem zmluvu až keď bude predná strana opravená a pripnuta k tej druhej tak sa na mňa majiteľka pozrela ako na debila. Tak ja už neviem. Asi naozaj som chybná, keď nepodpíšem zmluvu pred konečnými úpravami.

fokuska
9. jan 2020

preco by si mala byt chybna? V serioznych spolocnostiach je samozrejmost, ze je vsetko transparentne a pravne v poriadku.

sima1415
9. jan 2020

Baby ako by ste odpovedali na otázku : kde sa vidíte za 5 rokov keď už som vydatá, dieťa mám , dom máme svoj, auto má každý svoje :D keď som povedala že je pre mňa prioritnou práca tak som vraj neperspektivna :D

fokuska
9. jan 2020

@sima1415 Na taketo otazky odpovedam vylucne v pracovnej rovine - nie kde sa vidim v sukromi, ake mam sukromne ciele, sny. To pre mna nema s pracou nic spolocne.

Takze priklad: Hlasim sa na juniorsku poziciu. O 5 rokov sa vidim na pozicii medior/senior s prislusnymi znalostami a zrucnostami, so zodpovednostami na timovej urovni, schopna plne zaucat a mentorovat novych kolegov.

Alebo: Hlasim sa ako predavacka. O 5 rokov sa vidim na pozicii veducej smeny, schopna zastupit veducu celej prevadzky, mat na starosti zaucanie novych kolegyn.

Alebo: Hlasim sa na poziciu asistentky a o 5 rokov sa vidim presne na tejto pozicii, perfektne zzita s pracovnym prostredim a s dokonalym prehladom o chode celej spolocnosti tak, ze si bezomna nadriadeny nebude vediet predstavit fungovanie celej kancelarie.

Na otazku: kde sa vidite o 5 rokov? odpoved - priorita je pre mna praca - to je odpoved, ktora nehovori o nicom. Mysliet si to mohla dobre, ale nevypovedalo to o nicom.