Pracovné oblečenie nedostávame, ale máme predpísaný dress code

iriska1993
30. aug 2024

Ahojte chcem sa opytat pracujem v obchode s odevami a zamestnavatel prestal davat oblecenie tzv drescot a nedava nam ani prispevok na oblecenie ale nadalej vyzaduje od nas aby sme nosili predpisany drescot napr cierny vrch alebo spodok a vrch biely ci cierny ma nato pravo? Vdaka za kazdu odpoved

ukgirls
30. aug 2024

aj my ti mame a ani ma nenapadlo oponovat ..raz som podpisala zmluvu,s tym ze to tak bude tak hold to tak bude... nieje povinny ti davat oblecenie... ked si nastupovala si vedela co sa tam nosi nie? aj v office maju dress code a tiez im nik nekupuje bluzky nohavice a podobne

nicoletta98
30. aug 2024

@iriska1993 Tak zas nevyžaduje nemožné… myslím, že čierne nohavice, biele bluzky napr sa nájdu v každom šatníku

tiika
30. aug 2024

@iriska1993 prikláňam sa k názoru, že na to ma právo. Povinnosť je zabezpečiť len ochranné pracovne prostriedky a povinnú “rovnošatu”, ktorá ma nejakú životnosť (1-2 roky).
Tu sa jedna o akýsi zavedený spôsob prace, firemnú kultúru, kde môže byt konkretizovaný spôsob komunikácie so zákazníkom, vrátane toho i dresscode. Pokial je to obmedzene iba na farbu a nie presný kus oblečenia, strih, materiál, tak to zabezpečiť nemusí.

562012
30. aug 2024

Robím ako ty v obchode s oblečením.Na začiatku nám preplácali polovicu,ale mohli sme si kúpiť len z našej predajne.Roky rokúce si už musíme kupovať samé a musíme byť v čiernom komplet.Ešte aj ponožky 🙈 u nás by boli najradšej,keby sme si ešte aj drogériu na upratovanie kúpili za svoje 😄

1ryba
30. aug 2024

Ja by som bola spokojná. Odpadli by mi nákupy a zháňanie outfitov do roboty. Tu môžeš točiť pár ks. Vždy vieš čo na seba.

lakebabe
30. aug 2024

@iriska1993 už to skoro nikde nedávajú. Kedysi to bolo bežné v butikoch ale pamätám aj v bankách ze dávali príspevok na ošatenie ale to sú roky dávno a malé sumy . V podstate v kazdom zamestnaní potrebuješ nejaký dresscode ani do kancelárie ti nikto na kostým neprispeje

alickapusinka
31. aug 2024

ja mám kamarátku zdravotnu sestru a tiež im nepreplatia oblečenie a kupujú si za svoje.A nie za málo.

sense
31. aug 2024

V zmluve mas napísané čo? Moja mama mali predpísané a 2x ročne dostali 60e.

kate_cs
31. aug 2024

Ak od teba zamestnávateľ požaduje nejaké pracovne oblečenie/uniformu, je povinný ti ju zabezpečiť a plus prispievať na údržbu. Robila som pre veľký obchodný reťazec, kde zamestnanci nosili uniformy a dostávali k mzde “prispevok na pranie”

tiika
31. aug 2024

@kate_cs veď toto, aký je rozdiel medzi pracovným odevom a dresscodom? Podľa mna je prac.odev presne určený kus oblečenia. Ma svoju životnosť, dobu, keď sa obnosí, ma zamestnanc chrániť pred úrazom, zranením, neprimeraným znečistením,.. a je prakticky majetkom zamestnávateľa.

Narozdiel tohto dresscode určuje nejakú prijateľnú normu. Nepôjdeš do kostola v plavkách, alebo nebudes v banke obsluhovať v tričku nad pupok, na ramienka a v minisukni. Tu plati nejaká zásada, pravidla, avsak i určitá voľnosť. Preto to nepovažujem za pracovne oblečenie.

tiika
31. aug 2024

@kate_cs Uniforma nepatrí medzi OOP, a teda ani medzi pracovný odev, ktorý musí zabezpečiť zamestnávateľ. Tu je to teda jasne zadefinované a určené i zákonom.
https://www.epi.sk/zz/2006-395

kathhii
31. aug 2024

Pracovala som vo veľkej firme na administratívno technickej pozícii.
Oblečenie dostávali len robotníci - čiže klasické montérky a topánky. To je OPP.
My sme nedostali nič, iba bundu, také športové sako kde sme mali napísané meno a oddelenie, plus my technici sme dostali aj topánky s oceľovou špičkou. Aby nás vedeli osloviť keď sme boli vo výrobe, auditori a pod.
Inak drescode bol iba v prípade dôležitých návštev. Tak bola biela, modrá blúzka ( košeľa) a tmavé nohavice, sukňa, plus topánky. Na toto nám neprispievali.
Problém je, že zamestnávateľ si môže kúpiť a dať do nákladov len OPP. Čiže blúzky a pod nie, kedysi to tak bolo. Ani pozície, čo musia chodiť v saku si toto už nevedia uplatniť a nedokážu si to dať do nákladov, čiže z firemných si to môžu kúpiť, ale musí sa to zdaniť... Takisto zdravotníci si kupujú sami a radšej si to perú doma, lebo sa im oblečenie strácalo...😀😀😀
V podstate ty si to oblečenie vieš dať aj mimo práce, takže oni to nepovažujú za pracovné oblečenie...lebo okrem farby tam nemáš nič striktne určené...
Ja ale napríklad čiernu ani bielu nenosím lebo mi nepristanú...

iriska1993
autor
31. aug 2024

@562012 no presne tak to mame my oblecenie sme dostavali je aj v zmluve dva krat rocne ale uz nedostavame nic jednoducho len vyzaduju

iriska1993
autor
31. aug 2024

@lakebabe my mame v zmluve dva krat rocne vies a zamestnavatel si zmyslel ze nam daju brozurku co mozme a nemozme nosit a platit si to mame same

mantilka
1. sep 2024

@iriska1993 nepýtaj sa laikov mamiciek z MK. Napíš otázku na Inšpektorát práce alebo priamo sa choď opytat. Nemusíš hneď písať sťažnosť.

mantilka
1. sep 2024

Môj subjektívny názor je...zamestnávateľ nemôže meniť podmienky bez obojstrannej dohody. Ale dnes si robia čo chcú.

tiika
1. sep 2024

@iriska1993 to, že to máte v zmluve je dosť podstatne, škoda, že tuto info dávaš dodatočne. Môžeš presne napísať, čo tam máte uvedené?

tiezjedna
1. sep 2024

@iriska1993 zamestnávateľ porušuje zmluvu. Pripomeň mu to.

tiika
1. sep 2024

@tiezjedna nemusí ísť o porušenie, záleží na tom ako je to v zmluve zadefinované

tiezjedna
1. sep 2024

@tiika ak majú v zmluve uvedené, že im zamestnávateľ bude prispievať na oblečenie, alebo že im ho zaobstará, a nedeje sa tak, tak ju minimálne nedoržiava. Každopádne by som sa voči tomu ohradila, pokiaľ by mi to vadilo.