Dobrý deň,
ak má s týmto niekto skúsenosť, prosím o radu. Člen rodiny chce ísť na predčasný dôchodok (ku koncu tohto roka – od januára vraj majú byť nejaké zmenené podmienky – neriešim jeho motiváciu). V práci ho nechcú pustiť a dohodli sa, že na dôchodok odíde a ešte ½ roka bude napriek tomu pracovať. Papierovo to chcú vyriešiť tak, že uzatvoria zmluvu na skrátený úväzok (40/mesiac) na mňa – práca v administratíve. Ja pracujem tiež v administratíve (1. zmluva – 8,5h/deň, 2.zmluva -1h/deň). Rada by som pomohla, ale samozrejme chcem zvážiť či to pre mňa nepredstavuje nejaké riziko (to, že je to riziko pre ich firmu ohľadne nelegálneho zamestnávania môjho rodinného príslušníka to mne asi môže byť jedno – teda aspoň si myslím, že by sa ma to nijako nedotklo). To, že by som odovzdala zápočtový list u seba v práci problém nie je (nie sú to konkurenčné činnosti). Zatiaľ neviem ako by to bolo s prácou v tej firme – či by som reálne musela podpisovať nejaké objednávky/papiere za moju rodinu alebo by on pracoval ďalej pod svojím menom – tam teoreticky vidím problém, ak by spôsobil nejaký prešľap pod mojím menom. Samozrejme nejaké moje prípadné PN-ky atď. v pracovných pomeroch, kt. mám sú tiež otázne (to by sme asi vedeli tú zmluvu ukončiť hneď ako by bolo potrebné). Čisto teoreticky by som teda pre úradmi mala odrobiť 11,5 hodiny každý deň – môže byť toto nejaký problém? Neviem, nič iné ma nenapadá. Ďakujem
Nesúhlasila by som s tým. Stačí že by ho nejaký zavistlivy kolega udal že má dôchodok a robí takto načierno, a môže byť z toho pekný pruser
Nik pricetny neodíde na predčasný dôchodok a neostane zároveň pracovať.toto smrdí.ruky preč...
Toto už z diaľky smrdí pruserom
Nevidím jediný dôvod prečo by si takto mala podvádzať a prečo si celkovo myslíš, že je to dobrý nápad.
príbuzný nech si robí načierno, to je jeho vec, ale prečo do toho zaťahujú teba.
Trestného činu sa okrem firmy dopustí aj spomínaný člen rodiny a aj ty. Treba niečo viac k tomu povedať?
To by si musela byt riadne na hlavu, aby si pristupila na nieco take.
Takéto veci málokedy dopadnu dobre. Niečo (a je milión veci co sa môžu do...t) sa pokasle a riešiť budeš musieť ty, lebo zmluva bude na teba. Nešla by som do toho.
to napadlo niekoho nepríčetného....
Prečo neodíde ten príbuzný na predčasný dôchodok o pol roka neskôr, ak chce pracovať? Lebo peniaze? Tak nech mu firma zvýši mzdu, ak ho tak veľmi chcú.
Nešla by som do toho. Nech si to zariadia samy.
@katarinaba ibaže toto riešenie je obmedzene výškou príjmu. Ak ju presiahne, zastavia mu dôchodok.
@tiika a co asi pisem? Nevies citat? Na papieri bude mat 200 eur. Zvysok nacierno na ruku. Tisicky predcasnych dochodcov tak robia. Spravne, nespravne - netvarme sa, ze je to novinka. Zakon chce aby ludia klamali, tak to robia. A v podstate ostatne je ciste a oficialne.
@katarinaba áno, viem citat a toto si tam rozhodne nepísala, či si už zabudla? 😆
A odpočítateľná položka do 200 € a výška príjmu do 200€ (čo si nepísala) sú dve rozdielne veci.
On pokojne môže zarobiť i viac, to mu zákon nezakazuje, akurát…
@tiika citaj s porozumenim, oop do 200 eur a nevznikne mu povinnost platit odvody. Dalej pisem, ze dostane peniaze nacierno. Ale v pohode, dakujem za upozornenie, aby som pisala aj pre takych ako ty.
@katarinaba tu nejde o mna (ja tomu rozumiem), ale o autora. Staci, keď to napíšeš zrozumiteľne pre neho, a hneď úplnú informáciu, aby nedošlo k nesprávnemu pochopeniu.
Keď by podľa tvojho prvého prispevku postupoval a prišiel by o dôchodok.
Nevidim dovod, aby sa zmluva robila na niekoho ineho. Ak pojde do predcasneho dochodku, bude moct nadalej pracovat - a to na dohodu o vykonani prace alebo na dohodu o pracovnej cinnosti. Uplatni si OOP, ktora je do vysky 200 EUR mesacne a tym padom mu nevznikne povinne socialne poistenie a SP mu dochodok nepozastavi.
Sice pride o narok na dovolenku a stravne, ale to je uplne jedno, kedze vsetci vieme, ze aj tak dostane peniaze nacierno.