Zdravím žienky. Viete mi poradiť - keď otehotniem tesne po skúšobnej dobe, mám ročnú pracovnú zmluvu, tým pádom, je jasné, že mi ju nepredĺžia a mne ešte do materskej bude vychádzať cca 2-3 mesiace. Mám vôbec nárok na materskú? Pripadne sa môžem vypísať na pnku tesne pred skončením pracovného pomeru?
Ďakujem za každú radu a odpoveď 🙂
@claire0611 počas PN ťa nemôžu vyhodiť, ale ak ti končí zmluva a ty si na PN tak ti proste skončí...
no jedina moznost je ist na pn a tak s tym tak trocha vybabrat. tym si zabezpecis aj to, ze ti bude vyhcadzat materska
Alebo skonci, hod sa samoplatcom s najvyssim moznym poistnym a potom PN, odvody neplatis, ale mas najvyssiu matersku.
ja si myslim,ze by ti mala vychadzat materska aj ked ti skonci pred materskou zmluva… ak by si mala odrobenych 270 dni za posledne dva roky...
@claire0611 nárok mať budeš bed budes mať za s ebou ročnú zmluvu tým pádom aj odvedené poistné až otehotnies aj dva mesiace do ukončenia zmluvy nárok mať budeš...potom ak si ochotná byť v "domácom väzení" na pnke tak pri nejakých problémoch ťa môže dr vypísať a budeš.mat peniaze .ale ako píšem nárok ak ťa nevyhodia mať budeš .potrebuješ 270dni poistenia čo je cca 9 mesiacov
Ja samozrejme odrobených 270 dní mám. Len ide o to, že už ma samozrejme nikde nezamestnajú keď budem mať cca 2 mesiace do materskej a či tým pádom sa nestane, že stratím nárok na riadnu materskú
Mne skončila pracovná zmluva v júni a na materskú som nastúpila v septembri. Nárok som mala, keďže som odpracovala min. počet dní. Medzitým som bola pn. Myslím, že tam je nejaká ochranná doba, ale neviem koľko mesiacov. Aby si mohla poberať materskú aj keď ti pracovný pomer skončil skôr, ako začala materská.
Supeeer, ďakujem krásne za info 🙂
@claire0611 Nie nestratis nárok na MD.
@claire0611 nie nestratis nárok len pn je lepšie lebo sa vyhnes zbytočným stresom behanie po úrade prace, ver že v posledných mesiacoch to nie je nič prijemne a načo sa zavlažovať ako samoplatic? Všetci potmavsi využívajú štát ako sa dá tak načo platiť keď nemusíš
@blondyblond tiež by som to skôr riešila pnkou, ako robiť si stresy a behať. Odrobené mám , pn som nikdy nebola, tak aspoň keď je treba to využijem vo svoj prospech 🙂
@claire0611 na PN sa môžeš vypísať, ale pracovný pomer ti končí dnom ukončenia prac.pomeru.