Pracovná pozícia nákupca

14. aug 2024

Ahojte,
chcem sa opýtať aké schopnosti/zručnosti/vlastnosti musí spĺňať človek na prac.pozicii nakupcu predovšetkým vo výrobnom podniku. Veľmi ma zaujíma táto oblasť. Mám skúsenosť s predajom ale už by som chcela zmenu. Je nejaký kurz na to poprípade ? Ako ste začali vy ? Ď

petronellla87
14. aug 2024

Nebrať úplatky od dodávateľov 😁pracovať pod stresom (drbu ta dodávatelia, planovaci výroby, robotníci, manažér nákupu) vôľu ťahať nadčasy, a mal by rozumieť tomu co nakupuje. Napr my sme boli strojárska výroba a bolo vtipné keď niekto v teame nebol strojar, bolo to hneď vidieť. Ale ono sa to líši od podniku k podniku. Napr vo veľkých firmách sa nakupcovia rôzne delia, nákup môže byť operatívny, strategický, niekde ti systém iba vyhadzuje co treba objednať a ty to objednavas do skladu niekde inde, niekde sa robí iba sourcing. Fakt toto má každá firma inak. Ja som tu prácu milovala🙂

hankab
14. aug 2024

Robim tuto pracu 5 rokov, treba sa obrnit a nebrat si k srdcu napr. situacie, ked tlacis dodavatela, aby ti nieco dodal (inak postoji vyroba) aj napriek tomu, ze splnil vsetky podmienky (vyrobny/dodaci cas atd) sle z roznych dovodov material vo vyrobe chyba.
Nie som strojar ani elektrikar, napriek tomu nakupujem elektronicke komponenty a velakrat naozaj nemam paru ani o tom, ako ten komponent vyzera 😅 pre mna je to cislo vo firemnom systeme a kusy, ktore potrebujem mat vo vyrobe, tot vsjo.
Strategicky nakupca by sa mal vediet vyznat, hlavne ak nakupuje vyrabane komponenty podla vykresovej dokumentacie, kde su rozne specifika. Ja ale strategicky nakup nerobim a nechcem.
No a denno-denne vyskoci nieco, co meska, lebo.. neskoro zadas objednavku, dodavatel nevie dodat nacas, nieco sa strati cestou do firmy. Musis vyjednavat ceny a dodacie podmienky, aby firma neprerobila. Nakupovat vzorky na vyrobu prototypov. Jazyk je velmi dolezity, ak tam je spolupraca so zahranicnymi dodavatelmi. Mnohi zaujemcovia, ktori pridu na pohovor sa tvaria, ze vedia jazyk a ked maju zdvihnut realne telefon a s niekym sa bavit v cudzom jazyku, tak maju z toho velky stres.
Inak je to dynamicka praca, clovek sa v nej naozaj nenudi ani jediny den v roku 😅 zaroven ale podla mna super prilezitost sa rozvijat aj do buducna - nakupcov vzdy niekde hladaju a ponukane platy sa z roka na rok zvysuju.
Len pre info - na zaciatku som zarabala smiesnych 650€ netto (5 rokov dozadu), teraz mam takmer 3-nasobok. Takze ak sa ti to pozdava, len skusaj a hladaj.

kika572
14. aug 2024

Ja som začala na nákupe hneď po vš, nič špeci sa nevyžadovalo, všetko som sa učila za pochodu 🙂 ale tak treba byť asertívny určite a nerúcať sa keď ťa niekto začne drbať

zuzikak
14. aug 2024

treba sa spytat na podmienky prijatia. Odolnost voci stredu bude asi klucova lebo vyroba, planovanie a predaj ma kazdy vlastne poziadavky. Riesenie krizovych situacii s dodavatelom (meskania dodavky) a dobre vztahy budes musiet tiez zvladnut. Pravdepodobne bude potrebny aj jazyk lebo vela veci sa dovaza zo zahranicia. Tak isto predpokladam, ze firma pracuje v nejakom systeme tak si zisti v akom. Najcastejsie je to SAP takze pc zrucnosti aspon zakladne budes tiez potrebovat. Dolezity je pohlad na detail (ak budes riesit aj zmluvy ci dohody o dodavke alebo objednavky), zodpovednost a do ostatneho vojdes postupom casu. Ak mas volu sa ucit nove veci, naucis sa tychlo.

majlo1234
15. aug 2024

Zalezi, ci si nakupca niekde v outsourcingovej firme, alebo realny priamy nakupca. V prvom pripade nepotrebujes vediet nic, casto len zadavas objednavky cez nejaky system, v tom druhom uz snad baby vsetko spomenuli

autor
15. aug 2024

Ďakujem pekne dámy, celkom jasný obraz som si vytvorila a myslím že by ma to bavilo.

dancingqueen321
15. aug 2024

@hankab platy sa nezvysuju, ale vacsinou znizuju… napr firma hanon, isli s platom z 2k na 1800 (oproti tomu, co ponukali cca 1,5r dozadu), dalej spolocnost bekaert, aj henkel- tu cca 1r dozadu platy mali nad 2k, teraz identicke pozicie ze od 1900, firma leoni, hladali pred casom v podstate category manazera (asi nemusim spominat, ze tu su platove range v uplne inych dimenziach ) a nazvali to nakupcom, a plat ani na urovni nakupcu, ale admina… vseobecne, kandidat bez skusenosti nema takmer ziadnu sancu, mozno tak protekcne alebo v zaprdenej firme, alebo za plat predavacky v lidli, k tomu zodpovednost za dosahovanie KPIs, year on year savingy, inak na seba nakupca nezarobi, resp ho/ju nepotrebuju. Skusit moze, len ci niekam vezmu, ked skoro nikde nechcu zaucat, max za plat absolventa niekolko rokov.

hankab
16. aug 2024

@dancingqueen321 ja mam opacnu skusenost aspon zo sledovania pracovnych ponuk posledne roky. Pracu som menila 3x za posledne 4 roky a vzdy sa mi podarilo zvysit si plat.
A jasne, ze na zaciatok jej nikto neda 1800€ brutto, mozno niekde vo velkej firme po 5r skusenosti. Ale kazdy niekde zacinal, a kedze nakup sa nestuduje, tak kazdy zaujemca o tuto poziciu sa musel vypracovat z platu predavacky v lidli.

dancingqueen321
16. aug 2024

@hankab ja som tiez isla stale s platom hore (doteraz), a tiez sledujem inzeraty a vidim, ze firmy od jari isli dolu s platmi oproti tym istym poziciam/JD, ktore ponukali 1-1,5r dozadu, to iste hiruju, len plat davaju nie vyssi, ale nizsi. Ale hovori sa, ze vsetko je len docasne, takze asi uz netreba spoliehat na to, ze clovek pojde zmenou prace len hore… A ano, kazdy sa musel vypracovat, ale s jazykom a VS by som ja osobne nesla ani po skole bez skusenosti robit za plat predavacky, ktora nemusi mat skolu, jazyk. Pamatam si take inzeraty z cias, ked som bola absolvent a ani len Cv som sa neunuvala zaslat za take peniaze. Skus kuknut teraz inzeraty, napis mi potom (kludne aj do SS), co na to hovoris…

hankab
16. aug 2024

@dancingqueen321 ono asi aj zavisi odkial si (profil som nepozerala). Ak si z BA, tam je to ine 🙂
V inych mestach nie su take prilezitosti, ludia su radi ak raz za cas nejaka podobna pozicia vybehne a hned je na nu 20 kandidatov v cakacke.
Ja som v TN kraji a tu je to platovo hodne lepsie ako napr. NR - predtym som byvala tam, ine neviem az tak porovnat. konkurencia je tu velka, kvalifikovanych ludi malo. No stale tu nie su bratislavske platy a ani benefity ani zdaleka take ako v BA. Ponuky na nakup tu sledujem denne a da sa najst od 1200 (bez nejakych extra skusenosti) do 1800 uplne v pohode. Ked som sem prisla pred 2 rokmi, nastupny som mala 1400 brutto a skoro som odpadla, ze kolko vela 😂 v NR kraji v tom case neexistovalo najst nakupnu poziciu s takym platom. Takze ano, netvrdim ze je to tak vsade, mas lepsi prehlad o velkych firmach. Tu to ale skor stupa ako klesa. Ked aj skusaju firmy znizit ponuku, tak hladaju dlhe mesiace bezvysledne.

hankab
16. aug 2024

@dancingqueen321 teraz pozeram, ze KE. To uz teda vobec neviem porovnat 😀

dancingqueen321
17. aug 2024

@hankab robim v BA, v ke zdochol pes. Aj ked mam stale preferencie najst v Ke a vratit sa. No presne toto, idu dolu s platom a potom dookola hladaju… :D 1800-1900 pytaju na pohovore v nasej firme len admini, robit PO z PR… ti, co generuju savingy pytaju cca 2400-3500 podla narocnosti/pozicie, lebo uz teraz maju viac ako dvojku tak nebude menit za menej predsa. A vacsinou su tie nazory take, ze ked nedaju, tak pre stovku hore nebudu menit robotu. Aj ja to mam tak, ze za nejake drobne by som nevymenila firmu.

hankab
17. aug 2024

@dancingqueen321 tu v TN kraji je 2400€ managerky plat 🙈 a casto take ponuky nevidno. BA je fakt popredu s platmi aj ponukami, ale niet sa co cudovat.
Tiez sa mi osvedcilo radsej zotrvat vo firme dlhsie a pod natlakom si pytat vacsi plat ako menit. Tym, ze schopnych ludi je malo a HR vidi, ze nakupcu do teamu vyberaju mesiace, tak radsej pridaju aktualnym zamestnancom, nez by mali riskovat vypadok a cakat kym sa novy clovek zauci.
Minuly mesiac sme prave hladali noveho nakupcu do teamu a cista katastrofa 🙈 prislo 20 CVciek, z toho 18 casnici, vodici, predavacky. Nulova prax, o vyrobnej firme nikdy nepoculi ani z rozpravania, jazyky na urovni skolkarov.. ale platy si zapytaju take, ze ja s 5-rocnymi skusenostami v purchasingu taky nemam 😂