Ahojte kočky, tie co mate prehľad v pracovných ponukách. Je nejaká pracovná pozícia, kde sa vyžaduje vš (technická) a nieje nutný cudzí jazyk? Ďakujem za každý postreh. Ponuky práce som prešla. Vďaka.
Technicka je velmi siroky pojem.
@melanta ďakujem za tvoju odpoveď. Trocha si ma povzbudila. 😊
@dadis neviem, Slovenská Technická univerzita nieje nič iné snáď. Co si pod širokým pojmom predstavuješ. Áno, potom ešte odbor. Tie tam boli 4.
plno je takych pozicii pokil nepracujes pre zahranicnu firmy tak cudzi jazyk nepotrebujes max na pasivne citane a tam mas aj translator
No ono prave ten odbor/fakulta je dolezita. Ine je ak vystudujes mechaniku strojov a ine ak personalnu pracu v priemysle.
technicke vzdelanie?
to moze byt stavbarina, architechtura, elektrochechnika, ......
to je ako ked povies prirodovedne vzdelanie (biologia, chemia, enviro, geologia, geografia..... brutalny rozdiel v kariere)
@lucik194 priemyselné inžinierstvo. Už máš odpoveď na otázku?
A prax v odbore mas? Predpokladam, ze mas aspon zaklady jazyka, ti pokojne do cv mozes uviest. Aj na mojej pozicii sa vyzaduje jazyk. Ale v Aj komunikujem1x za kvartal na prezentovani kvartslnych vysledkov (asi 5 viet) a skolenia mam vacsinou v AJ, ale to sa da zvladnut aj s horsou anglictinou.
takze strojarina..... jaska ze sa da aj bez jazyka, ale aspon zaklady treba mat.....
ak je to firma co robi len pre skk trh tak vtedy ano, ak velka firma predpokladam ze komunikuje s zakaznikmi
je to projekcia, planovanie, procesy, kontrola??? lebo pri mnohych len pises dokumentaciu (procesy), kreslis.....
@dadis tak učila som sa ju 12 rokov, takže základy mam, možno tak A1. Mam problém niečo zo seba dostať. A tým pádom som veľa obmedzená.
@vroni máš úplnú pravdu, podceňujem a neverím si. Mam nejaký rešpekt pred tým a je mi to na škodu.
@vroni ďakujem za povzbudenie.
12 rokov - za 4 tretinu času vieš mať certifikát C1. Začni online výučbu a konverzáciu. Dostaneš sa do toho rýchlo. V stavebníctve zvyknem mať viac pozícií každý rok ako headhunter a sú to fakt zaujímavé a veľmi veľmi dobre platené pozície. Ale AJ minimálne B2 je must a často aj ďalší jazyk. Ak ti stačí slovenská firma pôsobiaca iba pre slovenský trh a tým pádom aj nižšia mzda, nemusíš robiť nič. Ale ak na to máš hlavu, škoda nezamakať na tom jazyku a mať viac možností.
V prvom rade si začni verit, ak si sa 12 rokov učila, nemôžeš mať A1. Skús si spraviť rozdeľovacie testy na internete, ukážu Ti level na akom skutočne si.
Bola som taká ako ty, a nezvladnem a neviem dobre a podobne. A zrazu som na meetingoch zistila že rozumiem, že viem napísať mail, horsie to bolo ak som mala niečo povedať. Ale vždy som to zvládla
Dnes už pracujem inde, v korporate kde je angličtina komunikačným jazykom, takze ozaj na celodennej báze, každý deň. A nemám problém čítať knihy v angličtine, pozerám seriály v AJ a titulky mám tiez v AJ. Skús aj toto a uvidíš sama budeš prekvapená ako veľmi si sa podcenila 🙂
Držím palce
@melanta No to mi ani nehovor. Mňa to trápi ze ten jazyk neviem, ale neverím si a preto som sa na kurz ani neprihlásila. Učím sa stále niečo, len nič z toho keď to potom nevyužijem.
@limoncino Neverím si a obdivujem každého kto ten jazyk ovláda.
Ak si neveríš, zaplať si online lektora len pre seba. One to one lekcie. Urobíte si pár konverzácií a potom nastavíte lekcie podľa úrovne. Ak si sa 12 rokov učila, musíš vedieť veľa. A možno sa daj dokopy s niekým (myslím nejaká známa či známy) s kým pôjdeš občas na kafe a nakopne ťa. Mať VŠ tohto zamerania, 12 rokov sa učiť jazyk a strácať na nízkom sebavedomí je veľká škoda.
@limoncino Ja si jednoducho neverím, bojím sa ze nebudem rozumieť. Školu som si spravila, mam už druhý rok predplatené kurzy na skillmea, to si robím často. Učím sa rada. Čas beží, roky mi pribúdajú a nič z toho.
Z mojej skúsenosti je vždy väčší problém rozprávať ako rozumieť. Skúšas si napríklad pozerať videá v angličtine napríklad na FB? Zväčša majú pár minut a väčšina má titulky. Tým že sú krátke sa nemusíš dlho sústrediť. Je veľká škoda, že si len kvôli strachu zatvaras dvere pred lepšou pracou
@autorka AJ som sa učila dokopy 10 rokov, tiež som si myslela že neviem povedať ani Ň.
Až prišiel deň keď nám do firmy prišli na 3 mesiace Angličania (nakoniec z toho bolo rok a pol) a ako projektový menežér som bola pred nich hodená a na, tu máš a komunikuj. Trvalo presne 2 hodiny sa osmelit a potom to už išlo krásne, dokonca som s nimi chodievala po práci aj na večere/kávu pripadne cez víkendy som im ukázala kus Slovenska.
Musíš si trošku veriť a uvidíš že to pôjde ľavou zadnou.
Ak máš niekoho komu dôveruješ, popros ho aby s tebou komunikoval v angličtine a trávil s tebou 1-2x do týždňa 1-2h. Veľmi to pomôže rozviazat jazyk a sama budeš prekvapená ako to super ide. Držím palce 🍀
Ale čo by si bola trúba, sama seba sokujes uvidíš
Určite že áno, je dosť hlavne malých zamestnávateľov, kde jazyk nie je potrebný. Veľké firmy majú zväčša zahraničné vedenie či majiteľov, obchodnych partnerov zahraničných. Pri lepšie platených pozíciách výnimočne nie je potrebný jazyk. Napríklad v AT, DE, FR, atď tiež potrebujú kandidáti ovládať anglický jazyk na vyššej úrovni vrátane odbornej terminológie. Záleží čo človek chce, jazyk nie je problém doručiť sa ak človek naozaj chce.