Pracovná náplň čašníkov

7. jan 2021

Ahojte, pracuje niekto ako čašník? Ide o to, že sme si otvorili reštauráciu. Máme tam ,3 čašníčky a musím povedať teda, že podľa mňa sú úplne lenivé. Pôjdu preč a budeme hľadať nove. Neviem však, čo všetko môže byť zahrnuté v ich pracovnej náplni. Mame aj ubytovňu. Môžu mať v pracovnej zmluve zakotvené upratanie? Alebo umytie dlážky v reštaurácii? Tieto sa oháňajú, že budú robiť iba obsluhu. A keďže je situácia aká je, nemôžeme teraz platiť xy ľudí, pretože retauracia stagnuje a ledva sa naskrabe na výplaty.

mirkaz156
7. jan 2021

Podľa mňa čo si dáte do zmluvy to tam máte keď podpíšu nemôžu sa oháňať a keď áno tak maj sa čau 🤷
Pokiaľ viete čo od čašníčky očakávate tak sa to dá
,, vyrozprávať,, na pohovore plus do zmluvy a vybavené 🤷. Osobne som baristka ale teda robím kadečo ale práca u nás je tiež o inom a celkom aj zaplatená...🤷😁 Takže samozrejme sa to odvíja aj od platu lebo čo si budeme hovoriť... Každý robí len do výšky platu 🤷 a kto robí viac a zadarmo je väčšinou debil 🤷...

gabika0825
7. jan 2021

No ja keď som robila čašníčku v jednej reštaurácii, nemala som problém umyť dlážku a umyť si bar.. veď to je základná vec čašníka.. dokonca som niekedy umyla aj wc keď som prišla skorej do práce aby šéf nemusel kvoli tomu chodiť. Preberala som aj tovar úplne v pohode. Nikdy som si nepýtala za to nič naviac... vedela som si tam veľmi dobre zarobiť čiže mozno to bolo aj tým že mi to nevadilo neviem 😀 ale aby si nevedeli spraviť poriadok a robit vo svinčíku by mi trošku vadilo

miro1360
7. jan 2021

Situácia v tomto obore je zlá a je na nich či si chcú zachrániť prácu. Keď situácia skončí tak im povedz že dlážky umývať nebudú. Niektorí ľudia sú dosť leniví a nepohneš s nimi po dobrom :D

caroline_
7. jan 2021

ahoj, ja som chvilu robila cez leto ako casnicka, ale to bolo davno :D a ano aj som upratovala, utierala prach,umyvala dlazku aj wc...

autor
7. jan 2021

Keď sa v tom nevyznám. Že patria do 2 jky triedy či čo. Plat majú podľa mňa dobrý. Chceli sme zachrániť všetky tri no ale teraz to vyzerá, že všetky tri pôjdu

ydnew
7. jan 2021

Robila som čašníčku 10r a teraz prevádzkujem Kavarien
Ja som aj grcky z pisoara vyberala a v popolniku mohli byt max 3spaky
Umývala a upratovala som všetko a v bolo to v dodatku k zmluve
Teraz v kaviarni baby mi robia všetko okrem wc
A teda ak by sa sťažovali tak by išli nebudem platiť nikeoho za stukanie do tel
Ak by mali frmol je to iné ale teraz je doba aka je a viac sedia ako robía

miro1360
7. jan 2021

Predávačky v obchode tiež umývajú podlahy a okrem toho sa nenudia lebo makajú dosť.

tenerifka
7. jan 2021

u nas pracovali vacsinou muzi, a ano, aj umyvali dlazky, aj utierali prach a pod., ked sa dieta pogrcalo, tiez to museli upratat. Boli radi, ze maju pracu a dobre zaplatenu

ydnew
7. jan 2021

@ydnew a áno patria do 2ky a všetko treba mat ošetrené aspoň v dodatku k pracovnej zmluve
Dnešná doba je vychcana a ľudia si veľa krát nevážia prácu

uglybetty1234
7. jan 2021

ja by som sa s nimi skusila porozpravat, ze chcete ich vsetky udrzat, ale bohuzial situacia je taka aka je, a potrebujete aby proste aj upratali, zotreli dlazku atd. V pripade, ze maju s takymito vecami problem, tak bohuzial to je pre mna problem ako pre zamestnavatela a musime sa rozlucit.
Inak mne ako zamestnancovi vzdy dobre padlo, ked bol zhon resp. nejaky problem, tak aj sef nemal problem upratovat, naskladnovat...

autor
7. jan 2021

Doteraz som upratovala ja, lenže mám malé bábo tak sa mi zatiaľ nedá. Chceli sme to riešiť novou pracovnou silou ale teda nebudeme. Nakoľko ubytovanie ktovie kedy bude fungovať.

kitycat
7. jan 2021

Hadam di aj casnici upratuju svoje pracovne prostredie t.j. utru prach v restauracii, stoly aj stolicky vylestia pohare a pribory a v na koniec smeny pozametaju a utru podlahu... V zmluve to hadam nemusi byt rozpisane... V kuchyni si asi tiez upratuje kuchar a umyvac a nie pani upratovacka a na wc sa asi vystriedaju tiez casnicky... Kuchar by tam nemal vstupit v ramci hygieny... Ved vsade este aj v Mc sa zamestnanci striedaju a rotuju v sluzbach

hopsadobrandejsa
7. jan 2021

Zalezi co maju uvedene v naplni praci v zmluve. Akoze v zahranici som nikde dlazky umyvat nemusel, to robili upratovacky, ale co sa tyka poriadku na mojej sekcii.....samozrejme.

Ci bar alebo restauracia, vsetko muselo byt vycistene, to bol moj pracovny usek. Ja mam rad aj cisto aj poriadok pretoze to je moja vizitka. Restauracia tiez musi posobit cistym a prijemnym dojmom. Samozrejme, ze sa potom robil este tyzdenny plan cistenia ako napr supliky, utieranie prachu, doplnenie zasob atd.

Do pracovnej zmluvy to mozes uviest, ale mozno budes mat problem najst schopnych ludi. Utriet dlazku by som mozno este zrobil aj ked by to nebolo s obrovskym nadsenim, ale cistit WC tak to uz nie......to si budem radsej hladat inu pracu.

Nema to nic spolocne s tym, ze by bol clovek rozmaznany ci "fajnovy", ale treba uviest ci clovek hlada casnika/ casnicku alebo dievca pre vsetko.

Ako mi byvala sefka vravela, musis poznat svoju vlastnu hodnotu a stanovit si medze co si ochotny robit a co nie a hlavne ak tak za kolko. Podat vykon a dosiahnut vysledky je vsetko v poriadku, ale ako Mirka pisala kto to robi dobrovolne je povacsine debil......

amelie2017
8. jan 2021

Robila som casnicku aj na Slovensku aj v zahranici, aj prevadzkarku, v luxusnych restauraciach a hoteloch a aj v tych obycajnejsich. Nikdy som nemala upratovanie v zmluve, ale robilo sa tak, ako to mali zauzivane. Nikde mali na dlazky a wc upratovacku, niekde sme museli sami. V 3* hotely nam upratovali upratovacky- samozrejme my sme upratali, ked sa nieco vylialo, vela omrviniek pod stolom a pod., v 4* sme si upratovali sami. Kazdy svoj rajon po ranajkach, obede aj veceri. Wc- rano upratovacky, ale jasne, ze potom sme kontrolovali my. V restike, kde som robila prevadzkarku sme mali rano pred otvorenim upratovacku, ale mala uraz, dlhodobu pn, majitel povedal, ze nejde brat nikoho ineho, ze mame riadit my na striedacku- to bolo reci, ale tam bol strasny personal- upratovala som nakoniec len ja 😬 v 3 jeho dalsich restikach problem nebol. Odtial som nakoniec aj odisla.
Sadla by som si s nimi a vysvetlila, ze ak chcu mat pracu, tak to jednoducho robit budu, ak nie, momentalne su na trhu stovky ludi, ktori by za pravidelny mesacny prijem boli velmi radi.
Uprimne, na Slovensku je ale velmi tazke zohnat kvalitnu obsluhu. Mne je az zle, ked sa mam ist najest niekde na Slovensku, vacsinou oduta obsluha, usmev ziadny, mobil stale v rukach, doslova mas pocit, ze ich svojou pritomnostou otravujes. Ano, najdu sa aj u nas taky, ale skor je to vynimka, na SK je skor ta vynimka prijemny casnik.

sense
8. jan 2021

Keď som robila čašníčku tak áno moja náplň práce bolo aj po umývať dlážku aj WC (našťastie sme mali ľudí a nie prasce ako zákazníkov) aj si mise en place držať v čistote.. Neskôr na upratovanie zobral jednu pani ta upratovala a umývadlá riady. A keďže sa jednalo o reštauráciu pulirovali sme aj príbory... Keď najväčší frmol ohľadom obedov skončil al pri večeri keď bol čas a nie hodinové tkanie do mobilov... Ono vždy sa dala práca nájsť pomaly v kľude žiaden stres...
Daj si to do zmluvy a keď sa nepáči dovidenia, v dnešnej dobe je záujemcov o prácu dosť

jujka215
8. jan 2021

podľa mňa keď si niekto chce zarobiť aj to málo tak bude robiť čokoľvek.. robila som a nikdy som sa nevykrucala že to nespravím prešiel mi aspoň rýchlo čas.. a to som v jednom hotely vystriedala toho dosť od kuchárky lebo som vyučena.. aj čašníčku som robila lebo bolo malo čašníkov tak ma preložili aj tam ale som sa ponúkla lebo nás v kuchyni bolo hojne.. aj chyznym som šla pomôcť keď nestíhali.. to je o tom ci sa niekomu chce robiť alebo nechce.. a ci pomôžeš kolegovi alebo nie.. a robili sme áno aj také ze sme zmyvali si svoj rajon aj keď sme mleli sposledneho toť vše.. a není to o lenivosti ale aj o tom ze ci ťa ta robota baví.. mňa bavila dokým sa nezmenil prevádzkar neodišiel riaditeľ a všetko šlo dole vodou.. a skončila som vo svojej dedine ako pomocná kuchárka v šk. jedálni a už som ako hlavná..

moonlight1210
8. jan 2021

2. triedu musia mat uz len preto, ze robia s pokladnou a robia samostatnu pracu, kde sa musia sami rozhodovat. Komunikacia so zakaznikmi, atd.

Navyse, ak im chces dat podpisat hmotnu zodpovednost (za manko v pokladni, ci zniceny, strateny tovar), musia mat min 2. triedu.
Ale to ste mali tak aj doteraz.

(Ak nie, opravte si to, lebo IP pri kontrole moze riesit aj toto. Ze maju nespravnu pracovnu zmluvu. Napr. ze maju jednotku, ale pracovnu napln robia pre dvojku. Cim sa moze stat, ze zrazu nebude vyhovovat minimalna vyska platu pre tu triedu. - ty im das trebars 700 e, ale mali mat 750 e. - Co znamena vsetko doplatit a doplatit aj odvody. Co znamena pokuty. Jedno naviazane na druhe.)

elizme
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa Rovnakú skúsenosť mám aj ja treba poznať svoju cenu. Nie je to o tom, či je človek fajnový, ale čašník naozaj nie je človek na všetko. Vo väčšine reštaurácií, kde som pracovala bola zamestnaná na čiastočný úväzok nejaká upratovačka, na hodinovú mzdu, ktorá to ráno pred otvorením upratala. Popritom ale nehovorím o bare a podobne... Len dlažby a WC.

22abigail22
8. jan 2021

Upratovanie/udržanie poriadok na pracovisku je automatická. Patrí to do každej pracovnej náplne hocijaké pozícii (čo sa ale týka WC to už neviem)

U nás v meste máte tie reštauráciu spojené s ubytovaním a daný čašník/čašníčka sa stará o aj aj. Ale, dala by som vyššiu mzdu.

autor
8. jan 2021

Ďakujem všetkým.
@moonlight1210 áno, máme 2 jku. Ako som písala, nerobili to, lebo som to robila ja. Len teraz je oveľa menej práce, takže obslúžia pár ľudí, a fakt to je celý den o tukani do mobilu. Tak som chcela aby sa spravilo upratovanie, dezinfekcia, polestili poháre, spratala ubytovňa. Ale to sa im nechce. Aj sme mali pokec ohľadom toho. Celkom nechápem, pretože bolo to bezproblémové. To len teraz, ako covid nastali problémy. Pricom prace je o 70% menej, platovo ostali rovnako

Bol by niekto ochotný mi poslať kópiu zmluvy? Resp.naplne práce? Plus dodatok k zmluve?
@ydnew
@tenerifka

@gabika0825
@22abigail22
@jujka215

22abigail22
8. jan 2021

Ja osobne som nikdy čašníčky nerobila (toto je jedna z prác, ktorý v živote robiť nebudem).
Povedala som to ako pohľad zákaznícky (chodila som tam minulosti často a využila obe služby).

Keď sa chce, vždy sa nájde niečo ma práce. Len, mladí sú lenivý a starí "nevládzu".

Odporúčam zamestnať niekto so skúsenosťami. Niekto kto to už dlhšie robí (tým je jasnejšie, že daná práca mu baví).

dadus_ka
8. jan 2021

Ja ked som robila casnicku v kaviarni, chodievala tam upratovať upratovačka dlážky aj zachod. My sme utierali prach a menili wc papier.

amelie2017
8. jan 2021

Js este doplnim svoj prispevok, cisto subjektivny nazor a moj pohlad. Ked niekde pracujem, prezentujem seba aj podnik, v ktorom som. Ja osobne sa hanbim, ak nieco nie je ako ma- zakaznik najde spinavy pribor, nieco nie je dostatocne teple a pod. Preto sa snazim robit svoju pracu co najlepsie. Ak je zakaznik spokojni, necha nejake to € navyse- dobre pre mna, plus sa vrati alebo nas odporuci znamym- plna restika, vela prace= spokojny sef, spokojny sef nevymysla hluposti a spokojne pracujes.
Dalsia vec je, ked mas majitela/veduceho, co len pride robotu narobit, pofrflat a skasnut trzbu, nic moc. Ked mas sefa, ktory prida ruky k dielu, ked sa nestiha zacne nosit taniere, umyva pohare, vidis, ze ste na jednej lodi, tak mas viac chuti pracovat. Ked vas po dobrej fuske pochvali, alebo aj sem tam financne odmeni navyse, ked praca ozaj ide, tak je to super. Tak som robila 3 sezony v jednom hoteli v Andorre- majitelia tam aj pracovali, na recepcii, ale ked bolo treba, behali s nami na placi. A po sezone, ak boli s tebou spokojni, dostal si za kazdy mesiac 200€ viac. Tam sa ozaj robilo s radostou.

rora
8. jan 2021

Robila som casnicku az do korony kedy prevadzka skoncila, okrem obsluhovania zakaznikov sme mali (boli sme len 2) na starosti aj cistotu na prevadzke,toalety a v sklade (ciste wc, stoly, dlazka, detsky kutik,poukladany tovar...),vybavovanie telef.objednavok na rozvoz, objednavanie alko/nealko, hyg.tovar atd.... vsetko vopred dohodnute na pohovore,nakolko sa jednalo o mensiu prevadzku a zvlast upratovacka je dalsia zamestnana osoba+odvody (=pritaz)... majitelia tam taktiez pracovali, ked sa nestihalo, pomohli tiez.... Takze treba si vopred dohodnut so zamestnankynami hned odzaciatku co konkretne u vas pojem "casnicka" bude obsahovat.

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

@autor
To je podla mna celkom racionalna poziadavka. Ked nie je hosti kvoli sucasnej situacii s covidom tak urobit nejake generalne upratovanie je uplne normalne.....to sa robi vsade.

Ja osobne som takichto ludi nikdy nechapal. Ja nemozem v robote len tak postavat a bavit sa s telefonom alebo sa nudit, mna by asi roztrhalo. Ja radsej idem chystat veci co bude treba prevadzke v priebehu tyzdna, mise en place a potom ked tak robit poriadok, proste nie len to standardne upratovanie co sa robi, ale naozaj take to preciznejsie kde sa cistia miesta ktore proste clovek nestiha kazdy den.

V tom pripade by som povedal, ze mas pravdu, ze su lenive. Ja by som skor povedal, ze je to velmi smutne. Na Slovensku naozaj chyba ta sudrznost. Gastro sektor je na tom momentalne velmi zle takze ktokolvek ma v sucasnosti job moze byt rad.

Ak by si s nami sef sadol a povedal, ze musime nabrat par extra povinnosti pretoze nemoze drzat extra vela personalu kvoli zvysenym nakladom tak by som to uplne chapal. Ak by si povedala, ze je to docasne riesenie kym sa situacia nezlepsi, vobec by som nemal problem pomoct.

Smutna realita, kazdy pozera len na seba. Ak by som mal milych, korektnych sefovcov, urcite by som pomohol. Brat mesacny plat ked neni roboty a este k tomu frflat lebo treba umyt dlazku je naozaj drzost......sorry.

Ako ale baby spominaju, najst schopny personal je naozaj tazke. Ti ludia by chceli neviem ake tringelty, ale nie su pre to ochotni nic urobit. Beru to, ze tringelt je samozrejmost, ze to bude ci je obsluha dobra alebo len priemerna.

arianna25
8. jan 2021

Kazda restika ma svoje pravidla, ale podlahy a wc si vacsinou upratočvali sami, lebo cez tyzden pomocna sila upratsla podlahy a wc cez txzden a casnicky cez vikendy ked mala pomocna volno.
Casnicky si maju na svojom pracovisku udrziavat poriadok: chladnicky, policky, skrinky, stoly, podlahy, atd. Mali sme aj sanitacne dni, alebo denne rozpisy, a pidpisovali sme to. Napr pondelok smetny kos, suflik s priborom, utorok policky a chladnicka.....

domak2
8. jan 2021

Robila som aj v podniku kde som upratala aj v podniku kde boli upratovacky a ani by som po sichte fakt nevladala ešte umyvat. Preferujem prácu kde upratovat nemusim, nie ze som leniva ale proste to nikdy nebude tak kvalitne spravené, keď sa robia dve rozdielne práce naraz. Samozrejme keď sa bavíme o vytazenom podniku. V momentálnej situacii by bolo v pohode aj stierkovanie 😅

caroline_
8. jan 2021

@hopsadobrandejsa ja som tringelty nikdy nebrala ako samozrejmost, popri mojej dlhej :D mesacnej skusenosti praci casnicky, beriem to tak ze plat mi ma dat sef a nie zakaznici, ani to nie je ich povinnost, ale nemyslim si ze kazdy je lenivy, ja som robila v bare na dohodu, dlhy kratky tyzden, kratky rozumej 5 dni z toho jeden den volna som musela prist vecer pred mojou smenou merat alkohol...a robila som 16 hodin denne a vikendy od piatka od 8 00 do soboty rana do 5 rano, neskutocne...a mala som 300 e za mesiac,mala som 18 rokov a sefka mi hovori ze co cakam ze ci budem zarabat 500 eur alebo co...ale tak bola som sprosta no co uz :D 4 baby jej z podniku odisli viem preco...jasne ze nie vsetci zamestnavatelia su taky , ale ked sa chovaju ako viď moja byvala sefka tak nech sa necuduju

hopsadobrandejsa
8. jan 2021

@caroline_

Tak tie platy v ramci gastronomie su slabe a ak k tomu este pridruzis zleho sefa a zle pracovne podmienky tak nik sa nesmie cudovat, ze je zlozite najst schopny personal.

Tie lepsie prevadzky chapu, ze ak zamestnanca dobre zaplatis a chovat sa k nemu s respektom tak mozes ocakavat aj dobre pracovne vysledky. Stastny zamestnanec je dobry zamestnanec.

Samozrejme v takychto podnikoch aj cena odpoveda poskytnutym sluzbam, ale na Slovensku mas vela ludi ktori su ochotni si za kvalitu zaplatit.

Prosim ta, v Tatrach ludia platia ceny ako v Rakusku a sluzby v niektorych podnikoch su absolutne katastrofalne alebo na minime. Zly management.

jankapepe
8. jan 2021

Vždy pri každej jednej práci bola pracovná náplň doplnená o vetu typu,, podieľať sa na plynulom chode prevádzky,, ,, rešpektovať a plniť pokyny nadriadeného súvisiace s chodom prevádzky,, ,, starostlivosť o čistotu a hygienu prevádzky,,

Je to len na vás ako si zariadite personál.