Ahoj. Prosím, kto mi vysvetlí "polopate"? Denný pracovný čas je 8 hodín. 30 minút má zamestnanec nárok na prestávku. To znamená, že som povinná odrobiť 8 hodín + 30 min.prestávka? Či 8 hodín je to aj s prestávkou? Trošku sa mi to pomiešalo 😢. Poprosím normálne vysvetlenie...
pracujem 8 hodín,zaplatené mám 7,5hod.
@janinah nie je to už skrátená prac.doba? Ako je to zo zákona?
V administratíve 8 hodin + 30 minút prestavka, zaplatených 8 hodín.
@viera77 hm... Dik
Pracujem 8 hodín a vramci toho mám 30 minút prestavku..Ale je to rôzne,závisí od zamestnávateľa,ja robím v statnej správe a takto to mame zakotvené buď priamo v zákone o statnej službe alebo v kolektívnej zmluve,už neviem presne,v čom sa to píše..
@katarinkaulany standard je 8h + 30 min. To je vlastne aj maximum. Ked je menej, je to len dobra vola zamestnavatela. Ale byvaju rozne kombinacie, niekde maju aj 7h + 1h povinna prestavka...
@miriam11 dik. To som chcela vedieť.
@katarinkaulany áno @miriam11 má pravdu, 8,5 hodiny. Aj keď bývajú aj výnimky a individuálne zamestnania a zamestnávatelia, ktorý môžu mať aj podmienky, že je pauza preplatená. Normálne je pauza mimo pracovného času. A 8 hodín nech ťa nemýli. 8 je taký štandart, ale kľudne môžeš mať aj iné úväzky, 6 hodinové, 7,5 hodinové. Čiže nielen 40 hodinový týždenný pracovný čas. Zamestnávatelia si fondy prispôsobujú svojím potrebám.
@katarinkaulany väčšinou, bežne, je to tak ze musíš od robiť 8.5 h
@katarinkaulany to, co mas v prac.zmluve je cas kde priratas este.kazdy den pol hodku na obed...
@katarinkaulany 8 hodín pracuješ + 30min obed..
ja mam 37.5 hodiny tyzdenne cize 7.5h plus obed. ps nevie niekto aka je minimalna pauza medzi pracami? napr je to ok skoncit po 8hodinach 20 00 a dalsi den nastupovat na 8 00? 12hodinova pauza medzi dvoma osmickami je ok?
@katarinkaulany v nonstop prevadzke sme robili 7,30+30min. Obedna pauza,cize v praci som bola spolu 8 hodin. Teraz robim v zmenovej prevadzke,ale nie je to nonstop oddelenie, v prsci sme spolu 8,15minut, z toho je pauza 30minut,cize odrobim 7,45. Ale su prace,kde je len cisto jednozmenna prevadzka,tam.robia 8hodin plus 30minut obedna pauza,cize spolu 8,5h.su v praci.
Cize vysvetlenie hladaj u danej firmy,ako to maju oni.
@katarinkaulany Záleží od zamestnávateľa buď jedno alebo druhé.