Ahojte.Možno to bude nevhodné na toto fórum ale neviem prísť na to,kde by som získala nejaké informácie.Tak to skúsim tu.Možno sa tu nájdu nejaké dobré duše čo budú vedieť poradiť 😊
Pracujem v súkromnej škole ako upratovačka.Dnes som mala menšiu výmenu názorov ohľadom pracovnej doby.Bolo mi povedané,že keďže mám pracovnú dobu "len 7,5"hodiny tak by som vlastne nemala mať nárok na obednú prestávku 🤷🙈.A dalšia vec.Pracujem od 10:00 do 17:30 a chcela by som vedieť či mám nárok na poobedný príplatok.Toto sa neviem nikde dopátrať 🤷. Takže ak mi viete poradiť budem vďačná.
1 https://www.ip.gov.sk/prestavky-v-praci/
2) nie nemas narok na priplatok
Na obednu prestavku narok mas, ale ak zacinas o 10:00 tak s obednou pauzou by si mala koncit o 18:00
Ak sa nemýlim, nárok na prestávku máš, ale v tom prípade odrobíš len 7 hodín, nie 7,5 hodiny. Ak potrebuješ mať denne odpracované 7,5 hodiny, tak v práci budeš od 10:00-18:00, budeš mať 30 minút prestávku po 4 hodinách práce (môžeš aj neskôr, ale nemala by byť neskoro, to znamená hodinu pred koncom smeny). Poobedný príplatok neexistuje, ani neviem, či niekedy existoval. (No možno kedysi veľmi dávno). Je nočný, za sobotu, nedeľu a prípadne odrobeny sviatok.
treba pozriet ako je postavena pracovna zmluva, presne pocet hodin atd. Ono v praxi by mala byt obedna prestavka vykazana, ze si ju mala, aj ked mas 7,5h odpracovane a pracovnu dobu v zmluve mas 8h. Narok na nu je, ale do odpracovaneho casu sa nerata (je teda neplatena).
na priplatky nemas narok
@katkag77 z čoho, ak sa môžem opýtať?
@neznamaznama no myslela som konkrétne to čo mi dnes bolo povedané.že kvázi keď mám 7,5 hodinovú pracovnú dobu,že na obed nemám nárok.ja viem,že sa tá prestávka poväčšine nadrába,že to není platená prestávka 🙂.no a na príplatok som sa pýtala len zo zvedavosti 🙈
@simca06022011 v pracovnej zmluve mám 7,5 hodinovú pracovnú dobu.ďakujem za odpoveď
@katkag77 ale ty nárok na prestávku máš, nemôžeš robiť bez prestávky, len musíš byť o tých 30 minút dlhšie v práci. Teda ak máš odrobiť 7,5 hodiny. Pozri, ako máš postavený zmluvu, koľko hodín máš odrobiť do mesiaca, resp. týždňa. Proste aký máš mať fond hodin. Ak máš fond 35 hodín týždenne, tak počas tej 7,5 hodinovej smeny máš aj prestávku zarátanú, ale nie je platená. Ak máš 37,5, tak by si mala byť každý deň o pol hodinu v práci dlhšie a o cca 14- tej by si mala mať prestávku.
@neznamaznama týždenný fond mám 37,5 hodiny.Samozrejme som dlhšie v práci aj viac ako pol hodinu a nikdy som sa nesťažovala,že to nemám zaplatené.Takže teoreticky si to aj nadrábam.Len ten čo mi toto dnes povedal asi zabudol,že sme v práci aj dlhšie.alebo sa chcel zahrať na chytrého 🤷.ono keďže som tam nová tak som si nechcela otvárať hubu 🙂.
@katkag77 tak potom treba rátať + pol hod na obed
@katkag77 treba ísť za nadriadeným, resp. nadriadenou a zistiť, ako to u vás teda funguje. To že si nová neznamená, že sa nemôžeš pýtať.
@nelca84 vieš čo, kedysi fakt dávno-pradávno mal môj manžel príplatok za poobednú zmenu. Ale teda to sú roky dozadu, že mám pocit, že to bolo v minulom storoci. No hej, bolo 🤣🤣🤣, ale vieš ako to myslím.
@neznamaznama to my povedal môj nadriadený🤷🙂.dnes sme mali menšiu výmenu názorov tak týmto to zaklincoval.
@katkag77 🤦🤦🤦🤦tak mu ukáž zákonník, kočka vyššie ti dala presné znenie. A čo ostatné kolegyne, tie idú tiež bez prestávky?
@neznamaznama kolegyňa tá ide bez prestávky.😁. len ja sa potrebujem aj najesť.ano ukážem mu to.som zvedavá aké argumenty si nájde.lebo vie veľmi dobre,že som v práci dlhšie a ešte mi aj toto povie.
@katkag77 tak držím päste. Ísť bez prestávky je hazard s vlastným zdravým.
To si ani neviem predstaviť, od 10 do 17.30 bez jedla.. Po 4 odrobených hodinách máš nárok na obed. Dáva ti nejaké lístky?
Aký poobedny príplatok? Je to tvoja pracovná doba v rámci úväzku predsa. A je jedno,či začínaš 7 a končíš 14,30 alebo 10 a končíš 17.30. Prestávku by si ale mala mat, môj muž má tiež 7,5h a obedovu prestávku ma. Po 4 hod je nárok zo zákona.