Pracovali by ste na živnosť?

macik34
2. mar 2018

Pracovali by ste na zivnost? Ako predavacka alebo v callcentre? V poslednej dobe sa s tym coraz viac stretavam... keby vas zobral iba na zivnost? Aj tak pracujete niektora? Nemyslim vlastne podnikanie

meandbaby
2. mar 2018

Pracoval tak muz.Treba dat pozor na mzdu. Ak pracujes na zivnost, platis si odvody a aj dovolenku a aj PNku.To treba teda urobit tak, aby ti platili tkz superhrubu mzdu, aby si mala po odratani dani a odvodov dostacujuci zisk.Na to vela ludi nemysli.Plus, si ako obchodny partner a nie zamestnanec.Podmienky su na dohode medzi tebou a nimi.Manzel si dal podpisat zmluvu, ze vypovednu lehotu musi mat 3 mesiace.Teda z jeho aj z ixh strany. Inak ta mozu vyhodit kedykolvek, lebo mas status partnera nie zamestnanca.oni sa velmi radi k zivnostnikom chovaju rovnako ako k zamestnancovi, nizka mzda a ziadne povinnosti.Treba sa riadne dohodnut na podmienkach.

hettinka
2. mar 2018

@macik34 ako predavačka na ŽL nemôžeš pracovať, moja mama to tak mala (u otca), kedysi sa to dalo. Ale potom pomenili zákony a mali s tým problém, mali sme nejakú kontrolu a povedali nám, že ju takto na pravidelnú prácu v predajni nesmie zamestnávať. Že jedine ak by si ten obchod od neho prenajala a prevádzkovala si ho sama, alebo teda ju musel zamestnať na HPP.

A ako píše @meandbaby , pokiaľ ako živnostníčka nezarobíš to, čo chceš, aby ti zoszalo ako mzda + minimálne 1000€, neoplatí sa to. Bežný malý živnostník je bez dovolenky, PN-ka minimálna, odvody na dôchodok minimálne (odporúčam šetriť pomimo, lebo dôchodok fakt srandovný dostávajú, mame vyšiel 200€). Ale štát od teba vypýta kopu peňazí na odvody, musíš viesť účtovníctvo, chodia kontroly, musíš byť trochu "v obraze", takže platíš školenia, lebo niečo neodsleduješ a okamžite sú pokuty... no nie je to len také jednoduché.

macik34
autor
2. mar 2018

A nikto z Vas tak nepracuje?? Znama tak robjla predavacku v Bepone ale to bolo davno

fkata
3. mar 2018

@macik34 Predavačka na ŽL to jednoducho podľa zákona neobstojí.
Pozor nato, lebo mnohé firmy neponúkajú fixnú mzdu, ale provízie, čiže určité % z predaja.