Ahoj, je tu nejaký zubný lekár, ktorý by mi vedel povedať niečo o praxi? Študujem farmáciu a tento rok mám možnosť začať študovať zuby, avšak chcem sa opýtať, aké to je po skončení štúdia - či je to neustále sedenie nad knihami alebo už sa človek učí skôr zručnosti v práci plus školenia, taktiež by ma zaujímalo finančné ohodnotenie, aké sú vaše skúsenosti, totižto veľa zubárov sa snaží cez úrady zamestnať ukrajincov a ponúka im nejakých 1200 brutto čo je na náročnosť štúdia a zodpovednosť výsmech. Vedel by mi prosím teda poradiť niekto z osobných skúsenosti, ako sa to dokáže hýbať reálne po škole aj platovo aj s voľným časom 🙂 ďakujem ..kľudne aj správa
@deti95060810 2500 brutto? to je aký okres? myslela som si, že pri cenách tam sa to hýbe vyššie s takou praxou :o
Ja som zubna lekárka, kľudne napis správu
@emka123_ nemaj veľké oči..🙂
@karamella0 dakujem, napisala som 🙂
Píšem ti aj ja 🙂
Známej dcéra ako absolventka dostala trojku ako nástupný plat. Ale na súkromnej klinike v Brne.
@emka123_ prepac, co znamena mam ist noznost studovat zuby? Lebo 1. ak by si urobila prijimacky a prijali ta (myslim, ze berú cca 40 ludí a hlasia sa vzdy cez 2 tisícky), vtedy ich nozes studovat 2. Ak si na farmacii, neviem, v ktorom rocniku, tak automaticky prekrocis limit a budes si rocnik/rocniky platit komplet. A to nie je zas mala suma.
3. Ak jedinou motivaciou su peniaze, prosim, ani sa tam nehlas....zaberies miesto cloveku, ktoteho to bude bavit, je to jeho vysnivanou pracou
@palicka ta téma je zmatocna... synova priateľka študuje zubarinu a teda na prijímačky sa pripravovala dlho. A to už nehovorim koľko sa teraz uci...To nie, že je možnosť študovať zuby. Plat je podľa toho, či chce robiť sám na seba alebo u niekoho. Ak u niekoho, tak veľmi odlišné platy sú napr už len Prešov, Košice. Bratislava alebo malé mestečko...
@palicka prijata som a peniaze na preplatenie rocnika nie su problém 🙂 z farmacie plánujem odist, pretože sa v tom nevidím 🙂 prosim, nepíšte hned demotivacne komentáre, ked nemáte cely príbeh 🙂 ja hľadám niekoho, kto ma skúsenosti a vie poradiť, nie niekoho, kto sa za každú cenu potrebuje vyjadriť
Inak,mna by nastupny plat az tak nevzrusoval, pokial to neni 700 euro - zubarina je predsa zlata baňa. Je to remeslo. Ak sa v zubarine vidis, urcite budes robit dobru pracu. Casom si otvoris vlastnu ordinaciu a kdekolvek na SK ta privitaju s otvorenou narucou. Zuby sa budu kazit furt. A asi uz vies, ze zubari uz nie su MUDr ale MDDr, to znamena oooovela viacpraxe uz na skole
@luccija VÚC o tom nerozhoduje, kto chce, môže si otvoriť ambulanciu 😀 a nie je to ani veľa pôžičiek, keďže komora zubných lekárov v spolupráci s VÚB dáva zubárom zvýhodnené pôžičky, ktoré sú splatené takmer hneď, resp každý zubár to splatí hneď - ako zubárka to viem posúdiť 😀 akurat trpí ta chrbtica, to je dosť problém
@karamella0 nehadam sa🙂len kamarát je internista a mal veľký problém lebo, že VUC povoľuje ambulancie a v tom kraji kde chcel posobit ich bolo viac a zamietli mu to, že na počet obyvateľov a v spádovej oblasti to staci.
Išiel o okres ďalej.Zase dáva to zmysel, že nebude v malom meste viac rovnakých doktorov.Pozicky, že dávajú super teším sa, že sa Ti darí🙂len tak okrajovo je to pre všetkých lekárov či len zubárov?
@luccija tak to by bola divná demokracia, ak by VUC za mňa rozhodovalo, kde chcem/môžem pracovať 😉 ambulanciu si môžeš otvoriť hocikde, nevýhoda nášho systému je skôr v tom, že VÚC rozhoduje o pridelení, resp. nepridelení zdravotného obvodu (teda počiatočný počet pacientov), a poisťovne rozhodujú o tom, či ti dajú alebo nedajú zmluvu (a teda väčšinou nedajú a tým je lekár nútene postavený do pozície nezmluvného lekára, čím je v očiach potencionálnych pacientov považovaný za nenažranca, u ktorého musia veľa platiť)…ale v tom máš pravdu, že počiatočná investícia je dosť veľká a treba na to pôžičky, ale v dnešnej dobe sa toto týka asi každého podnikania
syn má kamaráta... po škole dostal nást. plat 1800 e + byt.
teraz má 2500 e, pracuje asi 4 roky.
podľa neho je náročné štúdium.