Práca z domu a choré dieťa

alvaluka
1. okt 2021

Ahojte,
chcela by som sa opytat na nejake triky ako pracovat z domu popri tom, ako je chore dieta doma?

Mala ma 2r, zacala chodit do jasli, no fungujeme v style 1 tyzden v jaslia 2 tyzdne doma.

Pracujem z domu, snazim sa rychlo porobit hlavne rano, kym sa vie este prehrat s mojou miernou interakciou, no casto sa to neda.

Ako ste to riesili, tie co ste boli v podobnej situacii? Dorabali ste pracu po veceroch?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hipuska
1. okt 2021

@alvaluka fuuu, tak to máš dosť. Pretože 2 ročne je dosť nesamostatne dieťa. Ja do roboty síce nechodím ale ak chcem urobiť obyčajne domáce práce, musím si privstať alebo po večeroch

zuzidr
1. okt 2021

@alvaluka o tom by mala byť výhoda práce z domu, že ak to výkon práce dovoli, tak si prispôsobuješ čas....čiže áno, zapínať počítač skoro ráno ked dieťa, spí, cez deň mu zapnúť rozpávky, hry, potom pracovať ked príde partner s robotu, prípadne večer ked dieťa zaspí

ivkazba
1. okt 2021

@zuzidr ale sú práce, kde ľudia robia home office, ale potrebujú pracovať klasickú pracovnú dobu. Ak má autorka takúto prácu, tak potom si musí čerpať očr, ak nevie robiť cez deň.
@alvaluka záleží, akú prácu robíš. Ak nepotrebuješ dodržiavať nejaký čas práce, tak si to predsa vieš naplánovať, áno, aj po večeroch či v noci. Ak je zamestnávateľovi jedno, či urobíš prácu v noci alebo doobeda a záleží mu len na dodaní v termíne. Ak to ale jedno nie je a potrebuješ robiť klasický pracovný čas (napríklad kvôli spolupráci a komunikácii s kolegami či klientami), tak buď pracuješ a starostlivosť o dieťa si zabezpeč alebo choď na očr.

alvaluka
autor
1. okt 2021

@zuzidr cast prace si viem porobit aj v ine denne hodiny, to tak uz praktikujem, pocas dna mavam cally, takze tam musim byt a pripadne este aj myslienkami a zrovna to malu velmi zaujima.

Skor som myslela, ci nema niekto nejaky trik ako zabavit dieta. Ale to asi tazko, lebo zrovna pri telefonate je vsetko ostatne nezaujimave.

Ja uz hladam nejaku opatrovatelku, na par hodin.

mimimoje
1. okt 2021

Ja ti poradím len nájsť nejakú opatrovateľku, ktorá sa o dieťa postará. Aspoň na dve-tri hodinky. Inak je to horor a ani 5 ročné dieťa ešte nie je dosť samostatné aby pochopilo, že mama musí 8 hodín pracovať a ono sa má 8 hodín "samozabaviť". Ak sa dá, tak si rozkúskuj pracovný deň tak, aby si mohla pár hodín cez deň byť iba s dieťaťom, môžte spolu upratovať, variť, prať ísť do obchodu, takže aj domácnosti sa čiastočne venuješ, aj dieťaťu. Nie je nad to, keď máš meting a tvoje dieťa práve kričí z WC, keď chce strašne jesť práve vtedy, keď práve musíš niečo súrne spraviť, keď vykotí polievku na koberec a ty prezentuješ na meetingu. A do toho si prečítaš skvelé meme o tom, že práca počká, dieťa je na prvom mieste. ..

mimimoje
1. okt 2021

@alvaluka ja zvyknem cez také dôležité meetingy nachystať nejaké pracovné zošity a vyfarbuje si vedľa mňa, prípadne nejaké hračky, čo už dlho nemala a rozložím jej to, ale teda už je staršia. A telefón s YT, žiaľ, niekedy neviem inak ju zabaviť.

yanni
1. okt 2021

@alvaluka Ked musis telefonovat, tak to sa neda. Mam tiez HO, tiez 2 rocnu dceru. Ale ja mam 100% flexibilitu a telefonovat nemusim (anebo len minimalne a aj to, ked je mam "potrebu"). Takze u nas sa to da. Pracovat skoro rano, cez obednajsi spano, vecer, ked su decka v posteli. Ale aj toto sa da len na urcitu dobu: Takto fungovat by som nechcela nonstop.

alvaluka
autor
1. okt 2021

@mimimoje 😂 ano viem si to predstavit, ja to mam tak nejako ako si pisala. Mala sa vie hlavne rano celkom zahrat, sama sa naranajkuje a za ten cas viem porobit veci do prace, potom je to take, ze mrkam na pocitac, ale realne sa venujem malej, len my do 15:30 musime byt k dispozicii. Vecer robim veci, ktore viem ze si nevyzaduju nikoho asistenciu, alebo si predpripravim nieco na dalsi den.
Opatrovatelku aspon na 3-4 hodky uz hladam, len nie som lokalita BA tak to troska trva.

nafka0483
1. okt 2021

@alvaluka Neda sa plne sa venovat praci a aj a sustredit na dieta a venovat sa mu. Jedine ze vezmes OCR, alebo najdes pomoc k dcere - ako pises opatrovatelku alebo tak.

yanni
1. okt 2021

@mimimoje tak dvojrocna ti ziadne pracovne zosity nebude vypracuvatrl Akorat tak 2 minuty pocarbe a pol minuty potrha. mam vyskusane. Aku sa uz blitzt k tretim narodeninam, tak uz sa vyzabava aj pol hodinky sama. Alebo sme v zahrade, ja na terase tukam do PC a ona sa zabava. To vydrzi dlhsie.

katulienkax
1. okt 2021

Ak je prilis casto doma treba zvazit ci to ma cele zmysel a neostat aspon do 3 rokov na RD

lianka123
1. okt 2021

@alvaluka zmen skolku... maly je soplavy nonstop a v pohode chodi do skolky. Pedina povedala, ze posiela vsetkych doplavych do skolky lebo si nevybuduju imunitu a zeleny sopel neni choroba.

mimimoje
1. okt 2021

@yanni áno viem, preto som napísala, že už mám staršiu. Ale niektoré deti sú také, že sa pri tom zabavia, nemusia to byť zrovna na písanie, maľovanie, ale také na farbenie štetcom, nalepovačky a pod. Deti sú rôzne, bol to len typ z mojej strany, ani moja nie je žiaľ extrémne samostatná v tomto.

alvaluka
autor
1. okt 2021

@yanni presne to, ze dlhodobo sa to moc neda. Pockam este ci najdem vhodnu opatrovatelku a potom sa uvidi.

yanni
1. okt 2021

@lianka123 presne, ja toto citam len tu, ze na SK furt deti v skolke chore. My mame 5 deti a ani jedno takto doma nebolo. Najmladsia ma tiez 2 roky, do školky chodi od konca augusta a je tam nonstop. Nic nema, nic nechytila, a aj väcsina deti, co sledujem, su stale v skolke. Neviem co je to za fenomen. Ani v Saudi sme toto nezazili. Starsia dcera tam tiez nikdy nebola chora.

alvaluka
autor
1. okt 2021

@lianka123 ja sa skusim o tom porozpravat s pediatrickou. Ona tie jej sople berie tak, ze si tym musi prejst. Posledne razy to boli fakt iba tecuce sopliky, nemala horucky ani teploty, lenze covid tak neviem ako by sa ine matky pozerali na to, ked poslem do jasli dieta s nudlou pod nosom.
Navyse zaklad je odsavat a mala sa vysmrka, nie 100% a nie vzdy, vacsinou ked ma naladu.

bubinko1506
1. okt 2021

@alvaluka ahoj, ja mam dlhodobo home office a 5rocne dvojicky. Od necelych 2 rokov chodia do jasli, prechadzame si stale kolotocom chorob, plus zavretych skolok pocas pandemie. Nas denny rezim vyzera asi takto - ranajky, chvilu sa hraju, robime pracovny zosit, citame si, obed, pozeraju rizpravku. Poobede sa opat hraju, kreslia si, citame knizky, s mladsim robim logopedicke cvicenia. Ked sa odhlasim, ideme von. Domacnost a varenie musia pockat na vecer

alvaluka
autor
1. okt 2021

@katulienkax vies co, uz som tu zazrela par tem, ze aj deti po troch rokoch maju teraz zrazu viac chore ako v skolke. Preto neviem, ci by sa to zlepsilo.

lianka123
1. okt 2021

@alvaluka nase pani ucitelky smrkaju. Tie 2rocne kym nema vyslovene horucku a silny kasel podla mojej pediatricky nie su chore. Zeleny sopel je nieco co bude mat cely rok a ano plny internet ako je to infekcne. No maly ma sopel odkedy chodi do skolky, este ani raz ma neotocili domov. Starsi to "nechytil" lebo ide o prirodzene budovanie imunity. Skus pokecat s pediatrickou, mozno bude mat nazor ako moja a da ti papier.
Ja som dosla do skolky a deti aj soplia aj kaslu a aj pani ucitelky. Som rada ze to nikto neriesi. Lebo to mozu vsetci ostat doma...

katkaseiner
1. okt 2021

necitam komentare...
ja takto fungujem odkedy mala dcera pol roka... poviem ti, je to na slucku. Samozrejme uz su obaja relativne velky (9 a 6) ale teda doteraz to bolo strasne tazke...
Pri oboch som mala do isteho veku niekoho na par hodin denne. Samozrejme ak je dieta chore tak neverim ze ti niekto bude chciet prist, to je dost komplikovane... a mozno najdes. Mne stacilo uz aj to ze dotycna isla s dietatom na prechadzku, uspala drobca na obed... hrali sa vnutri, cokolvek... fakt to pomoze..
Ale boli aj casy ked som musela zvladnut uzavierku s rocnym drobcom... hrat sa, hojdat, pritom reportovat, potom obed, uspat v kociku, a mala som dalsie 2 hodiny ticha ...
Pripadne skus jednoduchsie roboty robit kym si sama s drobcom a zbytok ked pride manzel... ano, aj ja som obcas pracovala do polnoci, pretoze su veci ktore si viem v klude pripravit cez den a v noci si ich analyzujem, ale samozrejme nie je to jednoduche. Drzim palce nech to zvladnes... a ak ine nie, zapni rozpravku/spievankovo/fihu, proste cokolvek... nebudes najhorsia mama, to ti garantujem.

alvaluka
autor
1. okt 2021

@katkaseiner vidim to na opatrovatelku aspon na par hodin, ale aj preto, ze vlastne hladam kvoli chorobe dietata aj kvoli lokalite sme sa zatial so ziadnou nedohodli, alebo uz mali plny program, kedze to boli zaroven studentky. Skusim aj pohovorit s pediatrickou a jaslami, nejako to musim poriesit do plneho rozbehu povinnosti v Q4 😁

mabenn
1. okt 2021

@alvaluka 2 rocne cely den chore homeoffice? neexistuje....teraz mam zdrave 3 rocne, vybavim zaklad, porady a koniec, a som rada

alvaluka
autor
1. okt 2021

@mabenn nie je to tak, zeby lezala s horuckami, ma sople a kasle, hlavne ked ju nieco podrazdi, pravidelne jej taham z nosa, lebo vysmrkat sa poriadne nevie, preto byva doma.

bluka2
1. okt 2021

Da sa to. Večer predtým si treba premyslieť nejakú aktivitu a nachystať niečo nové. Napríklad kartónové krabice a z toho spraviť tunel alebo niečo. Kriedy na terase môjho tiež zabavia (on ich rád strúha 😁) a aj knižky. Tiež som mala tento týždeň 2 ročného doma a od 9-12 videohovory. Akože základ je vypnuté video väčšinu času, ale aj som sa zapojila. Môj rozumie, že keď telefonujem, má byť ticho. Sľúbiť nejakú odmenu, keď dokončiš. Ale hej, väčšinou je tá produktivita o dosť nižšia. Dá sa počas obedneho spánku, keď svoj obed vybavis za 5 minút. Nie je to ideálne a niekedy treba hlavne tú robotu náročnejšiu na hlavu spraviť potom večer/ v noci. Pokiaľ nemá teplotu, ja by som doma nenechala...

jaroe
1. okt 2021

@alvaluka neviem, či sú nejaké triky. Taký polovičny úväzok si viem predstaviť "pozliepat" popri 2 ročnom dieťati, ale 8 hodín ťažko...iba fakt na úkor tvojho spanku.

jaroe
1. okt 2021

@bluka2 pokiaľ nemá teplotu, tak do škôlky/jaslí? Veď by ju tam možno "zožrali" v tejto dobe covidej. A ono zas nie len teplota je ukazovateľom zdravotného stavu. Moje decká teploty mávali minimálne, ale neviem si predstaviť ich s tými prisernymi kaslami poslať do školy/skolky. Ja detto nemávam teploty aj keď som chorá ako pes.

natalala
1. okt 2021

@alvaluka teraz mam choru malu 1,5 rocnu a rano zapnem 5:00 pocitac a robim cca do 8 kym sa zobudi. Potom ked cez den spinka tu 1,5hod a potom vecer ked zaspi. Plus cez den meetingy, ale ked mam meetingov vela idem do kancelarie a s malou je manzel alebo moja mama. Je to narocne extremne, hlavne ak ma clovek pracu na kt sa naozaj treba sustredit, nie iba nejake klikacky atd. Svoju pracu mam velmi rada, ale niekedy mam chut to zabalit a vratit sa spat na matersku 🤷🏼‍♀️ Teraz to tahame tyzden a este buduci tyzden bude doma, nech sa poriadne dolieci. Bez pomoci mojej maminy by sme to nedali ani nahodou. My si sadneme a muz mama a ja si porovnavame pracovne kalendare a spekulujeme kedy kto moze 🤦🏼‍♀️

bluka2
1. okt 2021

@jaroe nás každopádne nikto nežere...teraz špeciálne je niečo v obehu, lebo kasle aj dosť detí

letfenixa
1. okt 2021

@lianka123 neviem, ako často ty mavas " zelený sopel", ale taký zápal dutín je nepríjemný aj pre dospelých, nie to pre dieťa, ktoré sa samo ešte ani poriadne nevysmrka, ani si kvapky nedá, nehovoriac o nahrievani, naparovani, konvickovani, ...

mogaa
1. okt 2021

@alvaluka nooo teraz ti automaticky dieťa so soplom ani do jasiel nevezmú...naša keď ešte chodila, tak soplíky (číre) sa ešte tolerovali, ale teraz ich tam už netolerujú...takéto dieťa ráno jednoducho nevezmú alebo volajú rodičovi že dieťa má choré a treba si preň prísť....za mňa pri 2ročnom dieťati je HO skoro nereálny, keďže to je dieťa čo jednoducho nemôže byť dlhšie samo....takže naozaj si treba nájsť niekoho s kým dieťa môže byť v čase kedy si porobíš aspom to nevyhnutné...