Práca vychovávateľky v špeciálnej základnej škole

marite
4. nov 2022

Ahojte,
mam možnosť ísť pracovať ako vychovavatelka do špec. ZŠ. Nikdy som nepracovala v špec. ZŠ. Otázka znie Aké máte skúsenosti s prácou s takejto škole a zobrali by ste takúto prácu?

laurikagab
4. nov 2022

@marite moja kamoska tam pracuje, predtym robila v skolke. Ma na starosti 2-4 deti ( autisti..), rodicia po deti chodia skor a teda ona si velmi pochvaluje.

pininka1
4. nov 2022

To je tazko povedat, moze sa ti stat aj to ze budes sama na 7 autistov a rodicia pridu pred stvrtou. Je to tazka.praca, radsej necakaj pohodicku.

lulaby1982
4. nov 2022

@marite Nič ma do toho,ale dajte vibramy na plecia a utekajte kade ľahšie. Vidím,že ste ešte mláďatko ,kt.nevie čo to obnáša. Vy nebudete pracovať s intaktnou populáciou, rečou kmeňa, to prináša rôzne úskalia. To nie je práca ,že jej máme iba 5 hodín vyučovacích a začíname o 9 h,to som zažila,najprv sa nasvacili a potom sa išlo učiť, ale moja milá to práca ako v bani .Nervy zo železa je povinná výbava,prah frustracnej tolerancie enormne vysoký , no nechcem Vás strašiť ,ale nebudem písať anekdoty čo komu sa stalo. Tieto deti milujú oheň,bacha na to , aspoň ja mám takú skúsenosť , čiže mať oči všade,ako mucha. Poznám to veľmi osobne,keď spolužiak spolužiakovi zapálil ucho, toľko adrenalínu som v sebe mala,že to nemá ani potápač v klietke s veľkým bielym. Ja som prestala vyprávať od strachu ,mne by sa krvi nedosekal ,nie že nedorezal. Nikdy viac.

Veď vyskúšajte si to,zážitok je neprenosny, úprimne ja na to nemám,aby som pracovala s takýmito deťmi. Práca je to obrovský vyčerpávajúca.

lulaby1982
4. nov 2022

A nebola som jediná,kt.zazila pyromanske zábavky .Je problém ustriehnuť normálnu populáciu, nie toto.Ano som slaboch, ja určite nepôjdem do vazenia.Hovori sa,že keď pracujete v školstve,že ste jednou nohou v krimanale,tu celým telom ,ani hlava netrci. O Tom Vám nikto nepovie ,ale ak sa niečo stane inkvizícia bude na Vašich pleciach. Ak si trúfate, smekam dole klobúk.

vreckovka2
4. nov 2022

@marite v špeciálnej škole pre deti s mentálnym postihnutím? Alebo s iným postihnutím plus pridruženým mentálnym? To je celkom dôležitá info...Ale ja osobne by som si bez štúdia špeciálnej pedagogiky netrúfla. Aj keď zase nie je to žiadna hororová práca ako popisujú. Ale potrebuješ vedieť ako pracovať s deťmi s postihnutím, to je naozaj veľmi podstatné.

janickacrazy
4. nov 2022

@marite Nie, nešla by som tam pracovať. Bola som tam niekoľkokrát a je to náročné. Treba vedieť ako s nimi pracovať. Ale teda máš skúšobnú dobu, môžeš skúsiť a uvidíš. Ono veľa záleží aké postihnutie majú tie deti.

marite
autor
6. nov 2022

@vreckovka2 dakujem za odpoveď. Je to skola kde su deti rozdelene na ABC ci že podla toho ako su postihnuté aky stuon postihnutia maju. Stale neviem co spravit. Ci skúsiť alebo radšej povedať ze na to nemám a neskusat.

zuzuliennka1
6. nov 2022

@marite mas vystudovanu spec. pedagogiku?

marite
autor
6. nov 2022

@zuzuliennka1 nie nemam. Kombinaciu mam
Vystudovanu

zuzuliennka1
6. nov 2022

@marite a mas nejaku skusobnu dobu? to je tazko radit, lebo kazda z nas by teoreticky taku pracu zvladla inak.
Ale teda na tvojom mieste by som si bez studia spec. pedagogiky asi netrufla. Je to extremne narocne. Zalezi aj od toho, s akym postihnutim tam su deti. A s akym stupnom postihnutia. A na tieto rozne oblasti, pripady,.. ta skor v ramci studia pripravia podla mna skor na tej spec. pedagogike. Predsa len.

marite
autor
6. nov 2022

@zuzuliennka1 dakujem za názor

vreckovka2
6. nov 2022

@marite nerýpem teraz, ale neviem ako je to vo výchove legislatívne, naozaj môžeš bez špec. pedagogiky robiť vychovávateľku a nielen asistentku? vieš čo to rozdelenie na A, B a C variant znamenajú? Pre ktorú skupinu detí by si bola vychovávateľka? Vieš s čím majú deti s mentálnym postihnutím problémy? Poznáš spôsob ako s takýmito deckami komunikovať? Aké metódy využiť, aby pochopili, čo od nich chceš?

drzaopica
6. nov 2022

@marite nie, v ziadnom pripade.Moja sestra robila v spec.zakladnej skole asperger, autisti, dievcatko s DMO, hyperaktivne deti.Nepises kolko ich bude v triede oni mali 12.Ked autista chytil nervy hodil o zem stolicku, alebo vrieskal chcel utiect z triedy.Vydrzala rok a utiekla zo skolstva.Plat vyborny, lebo to bola sukromna skola, ale nie a este raz nie

marite
autor
6. nov 2022

@vreckovka2 ďakujem dobre si to napisala