Práca verzus škola a iné

hermionecka
12. dec 2023

Ahojte žienky, rada by som sa vypísala, možno aby mi niekto poradil poprípade povedal. dievča spamätaj sa!
Som vyše roka po maturite. Na VŠ som sa odsťahovala do zahraničia, ale vôbec mi nesadol obor, ktorý som si vybrala. Rozhodla som sa dať si rok pauzu, skúsiť niečo nové.
Začala som pracovať, mám super prácu, super plat, cestujem. S priateľom nemáme drahý nájom, nemáme veľké výdavky a naozaj veľkú časť peňazí si odkladám a šetrím.
Momentálne som asi v živote narazila na nejaký tupý bod a neviem ako ďalej.
Mimo svojej práce sa cítim ako nikto, hobby, ktoré som kedysi mala ma zrazu nebaví, nemám z toho ten dobrý pocit, neviem, ako tráviť voľné dni, keď je priateľ v škole/práci. Kedysi som cvičila, behala, teraz sa k tomu neviem dokopať.
Knižky, kreslenie, maľovanie. Musím sa dlho do toho presviedčať a keď začnem, nebaví ma to.
Chcela by som sa vrátiť na VŠ ale neviem, ako sa rozhodnúť a čo si vybrať. Bavilo by ma úplne všetko, maturitu mám z gympla bio a che, medicínsky smer ma baví ale viem sa predstaviť aj v kancelárii, právo, bojím sa, že sa znovu rozhodnem zle.

Preto si momentálne prehodnocujem ako so životom ďalej? Voľný čas sa popri práce hlavne po lete nájde, len ho neviem využiť a každý deň sa trápim a vyčítam si, že nič nerobím. Kamarátky študujú, priateľ tiež a ja mám pocit, že stagnujem. Mám pocit, že mi mládežnícky život trošku uniká. Pracujem, starám sa o domácnosť, varím. Priateľ pomáha ale cítim sa, akoby som mala 30 a nie 20.

Uvažujem nad VŠ- externe a pri tom pracovať, alebo si ešte našetriť viac a potom študovať poriadnu školu (skúsiť medinu a pod.). Ak znovu začnem študovať, budem dostávať výživné, ale to mi pokryje len nájom, preto si chcem našetriť poriadne a neskôr sa keď tak venovať len škole ale neviem. Neviem ako sa rohodnúť lebo aj práca, kt. mám ma baví ale... ale skrátka ale

Boli ste niekto prosím v podobnej situácii?
Ďakujem

colsami
12. dec 2023

Nikdy nie je odveci mat nejaku kvalifikaciu aj ked mas svoju aktualnu pracu rada.

Ziaden mladeznicky zivot Ti neunika - to ako ked sa nechodi po tripoch diskotekach a baroch...to je ten "mladeznicky zivot"? 🙂

Ale co sa tyka studia a najma narocnych 6r skol co spominas, chod cim skor. Tam Ta neskor cakaju atestacie, dalsie skusky a pod, takze ak raz bude chciet aj rodinu tak lepsie neotalat s prihlaskou, tam ani nevies ci sa dostanes, samo o sebe prijimacky su tazke.
Jasne ze sa tie skoly oplatia aj ked uz nemas 18, ak to budes robit cely zivot, par rokov ulohu hrat nebude, hoc je pravda ze ako mladej zene by som Ti radila to neodkladat, ak chces ist tymto smerom.

Kazdopadne medina a pravo sklbit s externym pracovanim nejak plnohodnotne nepojde. S brigadou ano. Drzim palce. Musis zistit co Ta bavi a ist tym smerom, a potom pojde aj skola dobre, aj spokojna budes. Pravnik a doktor robia dve rozdielne veci v praxi, tak zvaz co by Ta realne bavilo.

zmrzlinka2021
12. dec 2023

@hermionecka
Treba si v zivote dat dokopy, kde sa vidis a ako chces napredovat. Nemá zmysel studovat skolu len kvoli titulu, ak studovat, vybrat si kvalitnu skolu, dobry odbor a makat na sebe, ale to budes cely zivot.
Podla mna o svoju mladeznickost,mladost alebo ako to nazvat prichadzas uz len tym, ze v takom nizkom veku (predpokladam ze mas okolo 20) byvas s priatelom a ako hovoris "ty sa staras o domacnost a on ti LEN pomaha". Podla mna si vo veku, kedy by si mala sa sustredit na seba, studium, cestovat, uzivat si taky ten krasny mlady vek.

queen_mary
12. dec 2023

Kks 😀 ja ked si to premietnem, tak v tych 20-25 bola domacnost to posledne, co ma zaujimalo 😀 podla mna som varit ani nevedela. Nehovorim, ze to boli len mladeznicke diskoteky a zurky, ale koncerty, diskusie, piva so spoluziakmi, tripy rozne, erasmus, brigadnicka.praca studenta.. ach zlate casy 🤣

Este si mladucka, dopraj si ten "bezstarostny" vysokoskolsky zivot. Ak si si nasla dobru pracu teraz, urcite ju najdes aj potom. Co sa tyka odboru, tam sa poradit naozaj neda. Bez tam, kam ta to taha, v klude skus viacere skoly. A v klude aj tu medicinu, aj ked tam nebudes mat asi ani moc casu 😅

suge
12. dec 2023

Na tvojom mieste by som študovala. Do dôchodku veľmi ďaleko.😄

terina25
12. dec 2023

@hermionecka opravim ta, ak budes studovat externe a pracovat,tak ziadne vyzivne nedostanes