Ahojte, viete mi poradiť čo potrebujem aby som sa zamestnala ako asistentka lekára v zubnej abmbulancii? Ak by som si urobila kurz v susednom Česku platí mi to aj na Slovensku alebo musím absolvovať školu tu. Mám maturitu úplne v inom odbore a rada by som sa venovala tomuto. Ďakujem za rady.🙂
@lenkakravcova ako asistentka zubara musi mat zdravotnu skolu a zdravotne vzdelanie. Musi byt prihlasena v komore sestier, je to normalne zdravotne vzdelanie. Zdaleka to nie je len vedenie dokumentacie, ale kopa inych cinnosti.
Pytam sa hlavne preto lebo v Cesku staci mat kurz, ktory trva rok a potom kludne sa sa robit sestricku. Chcela som vediet ako to funguje u nas na SR. Takze musim mat stredne vzdelanie ci vysku?
@slniecko9412 napr tu mas zubny asistent
https://szsfaca.edupage.org/about/?subpage=2
da sa studovat len denne a trva to 4 roky, ale je to stredna skola, dialkovo by si urobila len zdravotníckeho asistenta, ale aj to je len pre tych co maju strednu zdravotnu skolu, inak len sanitar
@slniecko9412 musis mat strednú alebo vysku, kurz nestaci
@slniecko9412 no ja mam ukoncenu skolu v odbore zubna sestra v UK a tu mi to vobec nestaci, musim mat zdravotku dokoncenu, tskze smola
podla vsetkeho co citam, tak by si nemala pracovat len s kurzom, hoci tam ludia pisali, ze to robia aj taki co to maju skoncene ako kurz v UK napr. ale nie je to pravne v poriadku, cize by to bolo na triko toho lekara a neviem ci si to niekto zoberie na seba
ono, ja som chcela napr logopediu studovat a to sa tiez neda dialkovo, len interne a to nemozem popri zamestnani, cize smola
jasne dakujem pekne za ochotu
🙂
Podľa zákona by si mala mat zdravotnícke vzdelanie ale viem o tom ze ta zoberú za zubnú astistenku aj ked máš absolvovaný len kurz v Čechách a platí ti aj na Slovensku len je možné ze bude treba nejaké overenie platnosti na SR. To uz neviem.
Dakujem ivka27101 pozistujem dalej 🙂
Poznam par zubarov, ktorym asistuje manzelka a tie rozhodne ziadne zdravotnicke vzdelanie nemaju. Podla mna to zavisi od ambulancie, su to sukromne sro-cky, garant kvality a profesnej odbornosti je tam zubar, cize on zodpoveda, ze vsetko bude ok. Najat si moze hockoho, ked sa daco domrvi, i tak je to na jeho triko.
@slniecko9412 ahoj,zaujimalo by ma,ako si na tom dnes...urobila si si ten kurz?a pracujes ako zubna asistentka?🙂
Ahoj, keďže som sa dozvedela, že musíš mať príslušné vzdelanie na to, tak som to vzdala 🙂
@slniecko9412 dakujem😊
@slniecko9412 nestaci ti ziadny kurz, musis ma normalne zdravotnicke vzdelanie. Bud zdravotna sestra alebo zubny asistent.
Bez zdravotnickeho vzdelania v ambulancii robit nemozes.