Práca v zariadeniach sociálnych služieb a očkovanie

16. aug 2021

Tie, co pracujete v tejto oblasti, prosim ako je to s ockovanim, resp. bude v buducnosti? Kedze uvazuju na povinnostou v niektorych profesiach? Len k veci - teda odpoved konkretne na otazku, a len tie, co tam realne robite alebo pribuzni? Dakujem. Len ci vobec sa mam uberat tymto smerom kedze ockovat sa nedam

nafka0483
16. aug 2021

To ako to bude v buducnosti ti teraz nepovie nikto. Vlada uvazuje o tom, ze ockovanie bude pre vybrane profesie povinne - ci to dotiahnu do schopneho navrhu a ci to bude schvalene a ci to nenapadne niekto na ustavnom sude a ci to sud nakoniec schvali alebo zakaze, to je vsetko otazne a neodpovie ti na to teraz nikto.

Skusenosti ako to bolo - dorazne odporucane ockovanie, niekde aj natlaky, ale vyhodit ta kvoli tomu nemozu. Ak sa ta ale zbavit chcu, najdu si iny zakonny dovod. V mojom okoli to ale vacsina uvitala, ze sa ockovali medzi prvymi.

autor
16. aug 2021

@nafka0483 Mna skor zaujima, ci ma zmysel sa pri hladani prace orientovat na tuto oblast, alebo vopred radsej mam na to zabudnut

ukulela
16. aug 2021

no podla mna, ked im povies, ze si proti ockovaniu, tak ta rovno ani neprijmu.

beronsche
16. aug 2021

nik nevie ako to nakoniec dopadne.. Rataj vsak, ze tlak sa stupnovat bude!
Co sa tyka info o tvojom ockovacom statuse, ci o nazore na ockovanie ako take, zatial podla legislativy nemaju pravo sa ta na to vobec pytat. Ockovaci status patri do kategorie citlivych osobnych udajov.

loginexistuje
16. aug 2021

uz davno podla platnej vyhlasky sa niektore skupiny zamestnancov povinne ockuju nad ramec napr proti hepatitide
ak si antivaxer tak do socialnych sluzieb alebo zdravotnictva alebo k armadr ci hasicom ci policajtom nechod

autor
16. aug 2021

@loginexistuje ja som tam pracovala dlhu dobu, ale teraz to asi ani nejdem skusat

janai1
16. aug 2021

Svokra pracuje v DSS a sú všetci očkovaní... Od vedenia to nákazane nemali ale niektoré kolegyne sa vyjadrili že s nezaockovanymi robiť nebudú, takže sa nakoniec dali všetci

nikpa
16. aug 2021

Z rodiny máme zamestnanu v domove dôchodcov, je síce len kuchárka ale už asi dva mesiace dozadu im riaditelka avizovala aby sa dali všetci zamestnanci očkovať lebo to bude mať dopad na ich prácu. Zatiaľ to nie je zákonom vymožiteľne podľa mňa sa môžu len vyhrážať ale zase zamestnavatel si dôvod nájde ak by moc chcel vyhodiť neočkovaných. Ako to bude v budúcnosti nevie ešte nikto.

autor
16. aug 2021

@nikpa hej, je mi to jasne. Takze asi nic. Nevadi, no. Ale skoda mozno dobrych prac. s praxou, ktori by sa za inych okolnosti tejto profesii odovzadali naplno a maju skusenosti.

777januska777
16. aug 2021

Až tak naplno sa asi odovzdať nechcú, ked im brani len ockovanie 😀

autor
16. aug 2021

@777januska777 Tak nehnevaj sa, este vzdy je moje zdravie pre mna to naj (aj kvoli detom, ktore ma potrebuju). Aj napriek laske k profesii, ktora je na na druhom mieste za mojou rodinou.

autor
16. aug 2021

@777januska777 Roky som svoju pracu robila s laskou a myslela som, ze pri nej zostarnem, nuz ale doba je ina, ine su priority. Tak v poriadku. Ja som zmierena, a pevne verim, ze vsetky ockovane zamestnankyne budu nadalej vykonavat svoju profesiu plnohodnotne k spokojnosti vsetkych.

autor
16. aug 2021

A nechcela som rozoberat nejake moralne hodnoty profesijne, len som sa pytala na konkretnu vec. Tak asi najlepsie ak sa spytam konkretne v zariadeni. Len som chcela vediet skusenosti zainteresovanych, nie nejake potencionalne nazory.

svadlena2021
16. aug 2021

Ja som pracovala aj v nemocnici aj v DD a SD. Momentálne končiaci rodičak a radšej dám výpoveď .. vzhľadom na financie , vďaka bohu nepotrebujeme môj príjem zatiaľ.. podala som si žiadosť o vyňatie z komory sestier .. a vrátim sa keď covid šialenstvo odíde .. budem robiť hoc čo kde nebudú podmieňovat očkovanie ..

nafka0483
17. aug 2021

Ved preto ti pisem ze boli aj tlaky, takze skusit mozes, ale rataj s tym, ze mozno to nebudena dlho.

autor
17. aug 2021

@svadlena2021 tiež tak

nafka0483
17. aug 2021

Este by si mozno mola skusit zivnost alebo taku tu terennu sluzbu, ked chodis za klientmi domov len na par hodin a pomozes s cim treba. K nasej babke tak chodila opatrovatelka cez urad vybavena - rano prisla, dohliadla na ranajky, podala lieky, pomola s hygienou. Potom sme mali sukromnu co to robila na zivnost a ta bola cca 6-8 hodin pocas dna, naservirovala obed co priniesla tiez sluzba, pomohla s cim bolo treba a tiez jej robila spolocnost, pomahal vstat, hygienu, vzala na prechadzku po zahrade.

Myslim, ze je vela ludi co potrebuje pomoc k pribuznym a vela ludi je proti ockovaniu, tak by si aj zamerne vybrali opatrovatelku co zmysla rovnako. Lebo kym budes robit niekde v DSS, tak tam mas nad sebou stale vedenie, ktore zas spada pod zriadovatela a tam budu tie tlaky isto silnejsie a mozno dokonca bude ockovanie povinne.

svadlena2021
17. aug 2021

Neviem už ktorá písala že zdravotníci sa dávajú nad rámec.. jasne ja mám očkovanie proti hepatitíde .. ale podieľať sa na výskumnej vakcíne , to fakt nie… neviem či som antivaxer.. ale rozhodne viem ako prebieha vývin liečiv a koľko trvá i ten najmenší výskum .. vakcina covid , bola rýchla ako výskum v bakalárskej práci na 100 respondentoch.. som zvedavá ako si budú počítať bez zdravotníkov .. najprv chceli od nás vysokú a po nej špecializáciu , nakoniec bude stačiť ochota robiť v domove a základom pre prijatie bude covid pas

nafka0483
17. aug 2021

@svadlena2021 Ak si antivaxer, tak si proti ockovaniu vseobecne.
A ked sa vyznas, tak mozem sa opytat ze odkey vyvijali vakcinu na covid? Lebo ja co som mala info, tak zacali este v saudskej arabii alebo niekde v tych krajinach po tom, co bola pred par rokmi velka epidemia SARSu. A covid je SARS-COV-2 cize akoby nejaka mutacia toho prveho sarsu, cize oni mali uz zaklad vakciny vyvjany pred par rokmi, dalej na tom pracovali a teraz ju len akoby upravili na tento konkretny virus. Ze nezacinali uplne od nuly, bez vsetkeho, ale najvacsiu cast uz mali vyvinutu, otestovanu a uz to len upravili. Neviem ci sa vyjadrujem v ramci toho uplne spravne, ale toto som vedela ja, tak ma zaujima, ze ake info mas ty.