Práca v zahraničí, keď som ID a ZŤP

andulka3
23. okt 2024

Ahojte . mam moznost ist pracovat do zahranicia. no poberam na Sk dochodok a som aj ztp. potrebujem chodit na sk ku dr, mam povedat zamestnavatelovi v zahranici alebo agenture, ,že som id a ztp alebo je to jedno? dakujem za kazdu odpoved

anjelicek26
23. okt 2024

V zahranici su taki zamestnanci neskutocne chraneni a prakticky nemozu dostat vypoved, aspon u nas vo firme teda urcite (Nemecko)...takze sa kazdy vyhyba ako cert krizu si ich na krk uviazat... ja viem nefer...a zatajit svoj zdravotny stav tiez v poriadku moc nebude... ja neviem, pracu mozes vykonavat naplno? Lekarov maju aj v zahranici, preco chces chodit na kontroly na Slovensko? Ved sa tam normalne zdravotne poistis predpokladam... prijde mi to dost komplikovane neviem.

andulka3
autor
23. okt 2024

@anjelicek26 jazyk velmi neovladam a tu na SK uz roky chodim k lekarom. fyzicky pracu zvladnem, kedze Id mam na inu diagnozu

prasiatko30
23. okt 2024

Zvladnes ju aj psychicky? Treba brat do uvahu, ze budes v uplne novom prpstredi, kde nebudes velmi dobre rozumiet a neviem ake budes mat zazemie, oporu v okoli

ovaaa
24. okt 2024

Ja ti poviem opačne, kto neskúsiť nevie. Stále môžeš skončiť a vrátiť sa na SK. Človek dokáže posúvať svoje hranice a ak to pomôže finančne tak aspoň na nejaký čas. Čakaj však makačku v zahraničí sa robí takže dobre zhodnoť svoj zdravotný stav a jazyková bariéra je tiež -, takže žiadne ružové okuliare.

stvura
24. okt 2024

no to co si tu popisala - mas zrejme nieco po 40tke, nevies jazyk, mas diagnozy a hrnies sa do zahranicia...hm...good luck...vsetci ta budu urcite vitat s otvorenou narucou!
Robila som v personalnej agenture v UK, realne - neprijala by som ta

guiseppinka
24. okt 2024

Do akej krajiny sa chystas? Mam kamosku, ktora ma tiez nejaky id a robi... k lekarom chodi tu, k niektorym aj na svk (na velke kontroly) alebo im donesie vysledky od tychto... jazykovo na tom je tak, ze si uz vybavi veci aj sama, niekde este popyta pomoc s prekladom...

martinkatinka
24. okt 2024

Nemozes zatajit svoj zdravotny stav.

cookie29
24. okt 2024

Pises nesmierne malo na to, aby sa Ti dalo poradit. Zalezi od prace a hendikepu a ich korelacie. Zalezi od krajiny a naprklad zmluvy, bola by si zamestnancom slovenskej firmy detasovanym v zahranici alebo by si bola zamestnancom zahranicnej firmy. Vo vacsine pripadov je zmluva podmienena napriklad vstupnou lekarskou prehliadkou, ktoru v zavislosti od pozicie mozu brat viac nez vazne...

kiki68
24. okt 2024

@martinkatinka aj ked ho nezataji, ale nemusi mat napr ID v inej krajine pre taku diagnozu. Plus je to skoro nezamestnatelny clovek pre bezne firmy, nakolko ju nesmu len tak prepustit. Ono to je zlozite , kedze to ID je pridelene iba pre krajinu, kde to posudili. Napr v Rakusku by to zase posudil nejaky Amtarzt skrz to, ze je tam narok na rozne kompenzacie. Mame dve kolegyne s ID ciastocnym, ale maju zmluvy iba na dobu urcitu. Aby sa ich mohli teda napr do roka zbavit.

guiseppinka
24. okt 2024

@kiki68 spominana kamoska normalne robi, dokonca aj vyhadzov dostala. V papieroch nema uvedene nic, ze by mala nejaky ID... a ani ju nikto ku ziadnemu dr v at neposlal... jedine, co mala vybavene, bol papiery aby mohla parkovat na parkovisku blizsie pri robote.

kiki68
24. okt 2024

@guiseppinka tak to potom nema ziadne ID, nakolko to plne dostane tazko. Ja mam kolegyne, co maju ciastocne a su Rakusanky. Jedna ma nejaku psychicku dg, druha ma fyzicku. Obidve maju od statu cca 500 wir mesacne. To a parkingom mala aj suseda, vybavila si to u ortopeda. Ale ta normalne robi, nie je nicim chranena. Tie dve uz chranene su, Mali sme skrz ne 2 x kontrolu, AUVA, ci su splnene podmienky pre pracu pre ne na pobocke. Tieto veci maju tiez tak ako na SK urcite stupne a podla toho su kompenzacie a podmienky. Napr ta jedna ma permanentne problemy pri praci s kasou, ale vyhodit ju nemozeme. Ona napr nepochopi nejake zadanie ulohy. Vzdy musime kazdy den vysvetlit dokola

guiseppinka
24. okt 2024

@kiki68 z rakuska nema ziadne ID. Ma zo slovenska. Tu to neriesila. Ale vzhladom na dg by ho tu dostla hned

kiki68
24. okt 2024

@guiseppinka potom mozno skoda, ze neriesila.

guiseppinka
24. okt 2024

@kiki68 kde to riesis? Na kasse? Ci musis ist na pva?

kiki68
24. okt 2024

@guiseppinka mne sa zda, ze najprv musis k lekarovi a tam zacat, potom to riesis dalej na pva, Ale oni to poslu tiez k posudkovemu lekarovi/ komisii a ti to pridelia. Na Kasse uz iba ked tak priklepnu to, co treba. Kolegyna to vybavovala za pomoci Arbeitskammer ( ta, ktora ma fyzicke postihnutie), bol to dost boj a to ma zavazne diagnozy. Hlavne kazdy Bundesland to ma trosku inak.

guiseppinka
24. okt 2024

@kiki68 ona to ma tiez od narodenia dg... vdaka za info...

kiki68
24. okt 2024

@guiseppinka je to ale vybavovacka. Ale zase ked sa nieco stane, tak ju to moze aj chranit a ma uplne ine podmienky na AMS ako my v pripade nezamestnanosti. Napr mame kolegynu, ktora ma zmluvu na dobu urcitu, ale tym, ze ma aj kompenzacie, tak oni ju prepustit nemozu, ona vsak moze odist kedykolvek bez toho, ze by nejak porusila zmluvu a tiez nebude mesiac vylucena z poberania podpory. Je dobre sa poradit na AK, ze co presne a na co bude mat narok.

andulka3
autor
29. okt 2024

@guiseppinka napis mi spravu. dik