Ahojte 🙂) som momentálne v Holandsku a nachádzam sa v rozpoložení myšlienok čo vlastne očakávam od svojho života.Rada by som si prečítala vaše skúsenosti s prácou.Čo robíte, či vás to baví.Ide čisto len o inšpiráciu kedže ja osobne práce vo fabrikách a podobných zoo prác kvôli zdrav.stavu nezvládam.Nepýtam sa na peňažnú odmenu ale skôr na to aké pozície vykonávate či ste spokojné čo všetko ste vložili do toho aby ste boli tam kde ste.Hlavne či máte čas aj na rodinu.A či vás práca baví.Mám 21 a neviem si predstaviť fungovať týmto štýlom ako doteraz.Ťahať 11stky 6 dní v kuse.Trápi ma myšlienka ako sa ľudia venujú svojim blízkym keď su non stop práci.Ďakujem vopred za nejaké vaše skúsenosti 🙂 veľmi mi to pômože pohnúť sa tým správnym smerom.
@obsadenemeno Ide mi hlavne asi o ten prístup.Nerozumiem prečo by si človek na určitej pozícíí nemohol sadnúť.Ja momentálne ťahám 11stky behám s 200kg vozíkom a musím plniť normy ktoré sa rátajú nejakým zvláštnym spôsobom.Nesnívam o práci vo fabrike.Mám pocit, že človek sa vo veľa prípadoch berie ako stroj.Problém je v tom, že neviem čo chcem robiť.A zase nie každý dá nám mladým možnosť ukazať sa.Mám za sebou aj prácu predavačky, v logistike, vo fastfoode.Ale je to ako opičiareň takéto pozície.Ja sa skôr vidím ako niekto kto vie čítať z ľudí.Rada by som sa raz videla na nejakej vedúcej pozícií alebo ako človek ktorý vyhľadáva zamestnancov.Ale nie z dôvodu povýšenectva.Proste by ma bavilo pracovať s ľuďmi na úrovni.Jednať s ľuďmi ako s ľuďmi nie ako s odpadom.Predavačku robiť nechcem ani žiadnu takúto podobnú prácu.Je to veľká záťaž na psychiku aj na telo.Kedže vo veľa prípadoch si človek nemôže ani len sadnúť a predavač je považovaný za odpad.Naozaj neviem oblasť v ktorej by som chcela pracovať.Jediné čo viem je to, že viem jednať s ľuďmi na úrovni som vždy pozitívna a tieto schopnosti by som chcela aj využiť.
@lucia_9 Mas 21 a si v zahranici (pamatam si ta z inych tem, kde si uz potom ani nereagovala na objasnujuce otazky, ale ok) - takze predpokladam ze nestudujes na vysokej skole. Mas teda skoncenu nejaku odbornu strednu skolu - si vyucena, alebo mas vseobecne gymnazium? Od toho zalezi aj to, ci mas nejaku prax a zrucnosti.
Su firmy, kde sa da vypracovat, ak ale mas skoncene gymnazium a skusenosti predavacky, v sklade a pod, nemozes cakat, ze budes hned veduca. Musis ukazat, bud ze mas adekvatne vzdelanie a skusenosti, alebo na nizsiej pozicii ukazat talent, potencial na nieco vacsie.
Jazyky su uz vsade samozrejmost, to uz nie je vyhoda, to sa rovno ocakava.
Pocitaj tiez s tym, ze nie manualna praca je tiez riadny napor na psychiku - ono sa to nezda, ze ved len si sedis v office, jednas s ludmi a pod., ale je to aj stres aj psychicke vypatie. Manualnu pracu dokoncis a doma nerozmyslas nad tym ako si tahala palety, ale mozog nevypnes, aj po praci budes velakrat v mysli riesit pracovne veci - nie je to pravidlo, ale moze sa stat.
A za seba: Vystudovala som jazyky, pracujem v IT firme, zacinala som na nizsej jednoduchej pozicii, vela som sa ucila, robila som veci naviac, dostala som moznost urobit si odborne skolenie a certifikaty a ja som sa toho chytila a urobila ich, vsimli si u mna potencial a ponukli mi ine miesto - mam zodpovednost za tim, za projekty, za budget. Som spokojna.
@fokuska jj, ono treba naozaj začať na tej nižšej pozícii a ukázať, že niečo viem, niečo sa doučím, som snaživá... presne ako píšeš... 🙂
@lucia_9 a u Vás mladých je to tak, že by ste chceli niečo robiť ( poväčšine neviete ani čo), ale nenarobiť sa a zarobiť veľa peňazí... a to sa neuraz, ale nároky Vás mladých sú také, ale žiaľ, ak nie si naozaj v niečom výnimočná, tak nečakaj, že Ti hneď niekto ponúkne lukratívnu prácu, veď sama píšeš, ako sa Ti nechce.... a niekedy je práca s ľuďmi omnoho ťažšia, ako vo fabrike.... tak troška ukáž v práci, že ťa majú začo povýšiť a neboj, pôjde to... 🙂
@fefe123 Totooo presne, skoncim (beu urazky) socialnu pracu, bezpecnostny manazment a podobne "lahodky" bez praktickeho uplatnia, alebo skoncim gymnazium (cize ziadne prakticke remeslo, odborna skola) a chcem ist rovno robit veducu, riaditela, sediet si v kancelarii a mat super plat.
Nejde to bohuzial (alebo nastastie) len tak lahko... ak nemas znamosti a dosadia ta na teple miestecko. Ja som pocas vysokej robila v obchodnom retazci za kasou - z prednasok za kasu, potom domov ucit sa a pisat seminarne prace atd. Dalo mi to vela - jednak si cenim kazdu manualnu pracu, viem co to obnasa, dalo mi to aj pracovne navyky, aj kontakt so zakaznikmi, ked sa ma na pohovore pytali ako by som riesila nejake situacie, tak som sa mohla opriet o realne skusenosti.
Poctivo sa vypracovat si vyzaduje aj zatat zuby, aj robit veci naviac, aj sa vzdelavat - niekto na to ma, niekto nie, niekoho to prestane bavit ked nevidi vysledky okamzite.
@fefe123 @fokuska Ahojte.Tak aby som rozpovedala celý môj život to by sme tu asi strávili večnosť tak to skrátim.Ja som jedna z tích ktorá z VŠ musela odísť.Nemalo to perspektívu a projekty boli finačne náročné.Brigádou by som to nezachránila kedže som si mala problém aj nájsť prácu kvôli dochádzaniu a autobusovým spojom.Som samoživiteľ.Keď sa dá pomôžem mamine zo svojho.Splácam si doteraz strednú školu.Žiadne kľudne si študuj a užívaj si mladosť.Nie hneď ako som odišla z výšky som si našla prácu.A nie nie som vyučená.Vyúčné listy sa dávajú len na učňovkách.Mám len obyčajnú maturitu.Mám vyštudovaný dobrý odbor... no žiaľ poznatky z neho sú nekompatibilné s realitou.Nie ja nie som jedna z tích ktorá chce mať miliòny na účte...ja vyžijem zatiaľ aj zo 400€ aj keď musím splácať veci.Ja viem, že sa všetko nedá hneď... ale cesta ísť na školu a v 26 mať holý zadok...nie ďakujem.Ja nemám rodičovský sponzoring.A vlastne nie je oblasť ku ktorej by som sa prikláňala kde by mi VŠ trebalo.Žiadne technické odbory ma nikdy nezaujímali.Jasné, že som robila predavačku... tak isto ako kamarát inžinier ďalší bakalár... niekde začať treba.To však nevypovedá o mojej inteligencii len preto, že nejdem vyšľapanou cestou ako je VŠ.Mňa osobne by na mieste porazilo ak by som zistila, že na toto som študovala 5 rokov čo sa dalo naučiť praxou za rok.Viem, že na SK je titul ešte stále pre niektoré firmy ako znak inteligencie... ale škola a inteligencia sú dve.Ja som veľmi prispôsobivá a nikde som nespomínala žeby sa mi nechcelo robiť alebo chodiť do práce.Ale pochybujem že by niekomu vyhovovalo vstávať o 1 ráno.. cestovať o 2 aby o 3 začala smena.Mať voľno len v nedeľu aj to zase na 3 ráno vstávať.Každý musí niečo robiť a hej aj otitulovaní pán Ing a Mgr tu ťahajú somnou smeny.Ide mi len o to si urobiť rozhľad aké pracovné pozície vôbec existujú okrem predavačov, skladníkov a iných non stop prác kde si človek nemôže ani kýchnuť.Samozrejme, že človek na sebe musí pracovať.... ale nie je to zárukou úspechu.A ja vlastne prácu beriem ako zdroj obživy nie ako moje spoločenské postavenie.Len mi záleží na mojej psychickej aj fyzickej pohode.Nechcem sa zdrať kvôli zdrapu papieru ktorý nemám čas ani minúť. 🙂 Myslím, že každý človek ktorý vie čo je to makať od rána do večera stratí záujem sa pretekať o výplatu.Mne by úplne stačilo prísť domov max o 3 a mať voľné víkendy.Keď už drieť tak aspoň vedieť prečo.Ja som na všetko sama.Živím sa sama... prácu som si tiež našla sama.A odišla som do holandska nazbierať skúsenosti a splatiť to čo chcem mať z krku čím skôr.To ešte neznamená, že ostanem stagnovať.Myslím, že polovica ľudí na svete nevie čo chce nie len mladý človek.Lebo to čo sa teraz zdá byť ideálne...to tak byť o 5 rokov nemusí.Možno by som sa aj vrátila späť do školy... ale pre mňa je to len odkladanie si reálneho živita na neskôr (predĺženie si mladosti) znie to pekne... ale podľa mňa ešte lepšie keď človek v 20tke nevycuciava rodičovskú peňaženku.Pracujem od 18stky aj popri škole....ale už ma nebaví byť stále len dole a dokazovať niekomu niečo na miestach kde sú tlačenky jedna radosť.Tam to ani nemá význam.Je to ťažké.. ale keď čítam vaše príspevky.. tak ma to posúva ďalej, že všetko sa dá len treba chcieť 🙂.Ale každopádne nezaraďovala by som ľudí a ich schopnosti podľa školy.Pretože škola je len inštitúcia a človek je individuálny.Takže aj z toho učnovkára ktorý len počúval o tom aký je neschopný v matike je dnes úžasný učiteľ tanca.Nie každý potrebuje papier na to aby ukázal čo v ňom je.Papier má už dnes pomaly každý a nikto nejak extra nevyniká v odbore ktorý vyštudoval... takže to je dôvod prečo som si zvolila začať od 0.A radšej hneď ako neskôr.Chcem si len urobiť obraz o tom aké možnosti sú 🙂 a časom sa niekde vypracovať kde budem šťastná.
@fokuska Dnes či máš školu alebo nemáš ... každému je to popravde už jedno.Polovica ľudí je v zamestnaní cez známosti.A úroven našeho vzdelávania je stará dobrých 20 rokov takže aj odbor ktorý vyzerá byť tip top je v realite absolútne nepoužiteľný.Miliòn VŠ vzdelaných ľudí ktorý ani sami nevedia čo študovali... zaberajú miesto ľuďom so SŠ vzdelaním.Lebo naozaj kde treba mať VŠ vzdelanie je oblasť lekárstva, práva, psychològie, technické odvetvie , pedagogika.Ostatok sa dá všetko naučiť praxou.Takže nerozumiem tomu celkom prečo existujú odbory na ktoré existuje miliòn kurzov.Je len smutné, že u nás sú školy na parádu a človek si nevie nájsť prácu niekedy ani v tom obchode.
@stvura No popravde... dnes si ťa už nevšimne nikto a nikde a nikoho vôbec nezaujíma ako človek robí.Vidia len čísla ktore nezodpovedajú realite.Poupravované normy a na vyššie pozície sa dostane človek len cez známosť aj to keď si slovák tak šance sú malé.Ale zase pochopím, že nechcú davať zmluvy bez znalosti ich rodného jazyka.Ja som tiež nepochopila prečo by som na SK mala ovládať maďarčinu a bez znalosti tohto jazyka som nemala šancu ani na brigádu.
Napisem ti v skratke ako to bolo u mba sice pred x rokmi kedy az take moznosti neboli ale sikovny clovek sa dokazal presadit kedze aj "konkurencie" bolomenejjj....odisla som v 18 len s maturitou a s dvoma jazykmi na urovni A2 robila som chyznu,starala sa o deti, casnicku atd proste joby kde sa narobis (vynimka deti kde ide skor o.psychiku)....v rakusku,svajciarsku,taluansku....na zacuatok dokonca na cierno pretoze napr vo swiss sa pred 16r zamestnat oficialne bolo takmer "nemozne" resp velmi zlozite a nie kazdy zamestnavatel mal chut na byrokraciu a vysledok neisty...
Po vstupe du unii uz to bolo jednoduchsie ale presne stanovene kvoty a byrokraciu si sa nevyhla...
Za tu dobu som presla jazykovo na uroven B2 ang.jaz., nemc. C1 a franc. B1...vsetko dolizene medzin.uznavanymi certifikatmi,potom mi uz bolo luti starat sa ken o deti al nosit taniere, tak som si otvorila internet a hladala co by ma.bavilo, napisala ziafost ,prijali ma,robila rok skolu a uz cez 7rokov mam pracu kt ma.bavi ale ma aj urcite nevyhody, fyzicky sa nenarobim, psychicky obcas a nezarabam najhorsie...
Rada pre teba: zober pracu vo fabrike ako.odrazovy mostik a pracuj na tom co chces a co ta bavi...nemusi kazdy robit v kancelarii, je vela zaujimavych povolani a je len na.nas akym smerom sa uberieme len treba ratat s tym ze nic nie je zadarmo a vravi sa "sikovnym patri svet" 😉
prečo splácaš strednú školu... tá sa predsa nespláca...
@sense pekne napsané... presne to som jej aj ja napísala... musí sa len snažiť a troška vyčkať... toť vše... nič nepadne z neba samé.....
žiaľ, dnes chodiť domov z práce o 3 h poobede pri je vzdelaní a skúsenostiach nereálne.... troška sa posnažiť, povzdelávať, "zamakať" na sebe a postupne to pôjde...
Prácu vo fabrike nevezmem kedže sa kvôli zdr.problémom dostanem len znovu do nemocnice.A nedám 5€ za cestu kvôli robote ktorá i podaruje jedine tak kŕčové žily.A nič v zlom ale to radšej čašníčku kde sa budem môcť aspoň odprezentovať.Fabrika je už naozaj posledná možnosť... aspoň na SK.Stačí mi momentálne ten môj sklad 🙂 krok vzad nespravím.Školu splácam lebo som urobila blbé rozhodnutie.. no blbé jak blbé 🙂 síce súkromná a drahá... ale ďakujem za ľudí ktorých som spoznala a zistila, že svoje deti na súkromnú školu vživote nedám 😂
Áno máte pravdu 🙂 nechcem aby ste si mysleli, že tomu nerozumiem, že všetko má svoj čas.. ja skôr sa nedokážem pozerať nato prečo človek nemá právo mať svoj čas.A je jedno čo robí...Pani predavačky ledva vidia svoje deti.A skôr ma mrzi, že sme už ako stroje a nie ako ľudia.Stále sa len ženieme...ale neuvedomujeme si, že to hnanie vedie len k rozpadu rodín a priamo do hrobu.Táto myšlienka by mala vkĺznuť do hláv ľuďom ktorý tieto pracovné časy zavádzajú a uprednostňujú peniaze a všetky hovadiny sveta pred ľudským bytím nie prežívaním.
@stvura Súhlasím s tebou vo všetkom...🙂 možno by sme my absolventi aj robili nejaké remeslo, niečo užitočné... ale nikto sa nechce v dnešnej dobe cítiť menejcenní.Pretože u nás sa to berie nejak takto...Ty si stolár? Aha... tak to asi veľmi inteligentný nebudeš keď nemáš Ing pred menom a teplú stoličku.Proste keby sa práca brala ako práca a nie ako súčasť osoby... tak by možno na svete bolo aj viac šťastních ľudí.Ja som nechcela plniť sen niekoho iného.Tak mám len maturitu.. a čo.Skôr som sa stretla s poznámkou ... prečo si slečna myslíte, že bez VŠ šancu nedostanete 😂.... u mňa to skôr pokazila sebakritika než moja škola.Nikoho moja maturita ešte nezaujímala.A popravde.... je mi smiešno z toho ako niekto vedie nejaký tím dajme tomu vo výrobe a absolútne nemá poňatia čo jeho podriadení vykonávajú... hlavne, že je Ing a skúsenosti žiadne.Preto to tak aj vyzerá vo firmách.Každý si ťažko hľadá prácu.Hlavne keď každý chce mať mladého človeka s 5 ročnými skúsenosťami, bezdetného a do 30 rokov.
@lucia_9 pozri to chce čas. Môj manžel začínal ako elektrikár na stavbe a teraz? Lieta po svete a rieši zákazky. Dnes dá výpoveď zajtra má ďalšiu prácu bez problémov. Vie 3 jazyky. Ale neprišlo to samé. Veľa sa vzdelával, má skúsenosti. Stálo ho to veľa námahy. Doslova makal každý deň od rána do večera. Čiže všetko má svoj čas. A mimochodom nerád sedí v kancelárii, nudí ho to. Každá práca ma plusy aj mínusy.
@bosorkabb Takýto ľudia sú veľkou inšpiráciou 🙂 Ja by som chcela cestovať aj s priateľom... spoznávať nové veci.Porovnávať a nakoniec sa podeliť o nové poznatky.Ale neviem ako začať.. proste len cítim, že ma neláka práca niekde v sklade, v kancli... proste byť zavretá v búdke.
@lucia_9 teda nechcem "ripat" ale https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/da-sa-urobit-maturita-bez-cudzieho-jazyka/
ani dlho netrvalo, kym ta skutocny zivot ani nie prefackal, ale mozno poucil???
Nic v zlom, si mlada, cely zivot mas pred sebou, tak sa neobmedzuj ze toto nevies, toto nechces, a toto ta nebavi........ skusaj. A jedneho dna mozno najdes to, co ta bude naplnat. Ide o to, byt spokojna. Na to nemusis mat extra super duper karieru ci zarabat miliony. Staci mat len otvorene oci na prilezitosti a sem tam skocit aj do neznamych vod. Zivot je dobrodruzstvo, tak si ho uzivaj.
@lucia_9 ahoj. priamo v ams je centrala booking.com. skus si pozriet ponuky prace. ak vies dobre jazyky, isto najdes aj testera hotelov ci nieco podobne 😊
@obsadenemeno dobre som.sa na tej teme zabavila....vdaka ...aj to vypoveda vela o cloveku...
@sense ani tato nie je zla...... 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/strajk-ucitelov-postrehy-nazory-2/
@lucia_9 Ty vies tolko rozpravat a rozpravat az sa dakedy stracam v tych tvojich uvahach.
Nepisala som ze skola je zarukou sikovnosti alebo inteligencie, napisala som ti aka je skutocnost s tym, ze ak mas len vseobecne vzdelania, tak proste nemas "nic", nemas co ponuknut zamestnavatelovi. A ako som pisala, aj praca predavacky je praca, sama som si vyskusala a vazim si kazdu pracu.
Ty mas velke reci o tom, co by si chcela, ale nedam 5 eur na cestovne, nebudem toto, nebudem tamto... v prvom rade si aspon ujasni co chces robit - potom mozes rozosielat denne aj 100x zivotopisov do kazdej jednej prace, ktoru by si chcela robit.
Ale aj z inych tvojich tem len vidim, ze fnukat, stazovat sa, to ano, ale ked ti tu zeny uz ponukli plno rad, napriklad aj ohladom toho lekara, ku ktoremu si sa "nevedela" dostat, tak uz prestanes na diskusiu reagovat.
UPDATE: Vidim dokonca, ze ta "slavna" diskusia o neserioznej agenture a nemoznosti dostat sa k lekarovi je asi zmazana 🙄
Keď sa človek vyjadrí k niečomu prečo do niečoho nepôjde 🙂 ... tak nič v zlom.Ale ani vám nenapadlo, že to nie je výhovorka? Reálne som precestovala do práce neúrekom peňazí.Áno aj som sedela 2 hodiny na stanici aby som sa dostala domov o polnoci.Takže toto je dôvod prečo niečo odmietam opakovať.Načo by to bolo dobré.Ja som si sem neraz prišla len vyjadriť svoj názor alebo sa opýtať na radu iných.Nevidím dôvod prečo by ste si mali o mne vytvoriť obraz na základe diskusného fòra.Ako dobre viem... tak je len a len na mne ako sa rozhodnem pretože len ja viem aký život vediem.Vy vidíte len mladú 20tku ktorá akože nič nerieši.Ja mám realitu trošku inú a nepriala by som ju nikomu ani vám nie.Život ma facká už pár rokov inak by to bola nuda ale tak ako vy máte názor mám ho aj ja a nemienim na ňom nič meniť.Ani tu nebudem kopírovať vaše diskusie a smiať sa na tom lebo mi to príde neskutočne úbohé na dospelé ženy ale dobre.Neprišla som sa sem hádať.Áno diskusia som zmazala pretože je neaktuálna.Je v tom nejaký problém?
@obsadenemeno tusim este lepsia...
Jaj dievca zlate, ty este dobre narazis, za tu almuznu, co pracujes v Holandsku, si radsej mohla ostat na Slovensku a pracovat na sebe. Mas krasne vzdusne zamky, ale realita je uplne niekde inde. Nie si jedina, co sa starala po skole sama o seba, bez VS a aj tak sa clovek dokaze vypracovat, len nemoze cakat, ze hned pojde do vedenia a bude robit do tretej a padla, tie casy uz pominuli. Treba makat a ukazat sa, vtedy ani skolu nepotrebujes
@lucia_9 Ja v mazani diskusie vidim problem - jednak si zeny dali namahu pozistovat veci, pomoct, napisat ako to chodi - niekto iny, by tie rady mohol vyuzit, ale takto si ty dostala info, ktore si chcela a plno infa ktore si ani nechcela, tak si proste diskusiu zmazes. Povazujem to za nefer voci vsetkym tym, ktori si daju tu namahu a zdielaju informacie a radia. To plati vseobecne pre mazanie diskusii.
Tiez si clovek urobi obraz podla toho ako a cim prispievas do inych tem, pretoze to o tebe nieco vypoveda - tak ako aj o mne, kto si pozrie kde a ako prispievam ja, tak si povie, ze som niekedy asi arogantna, ze neznasam ked niekto odrbava system, ked sa len stazuje ale nic pre to neurobi, ze mi velmi vadi, ked niekto neovlada slovencinu a gramatiku a pod. - a? Tak to je, ved takymi nazormi sa tu na fore prezentujem, tak aky nazor o mne maju mat ludia?
Dostala si plno rad, ty vzdy reagujes na to, na co tebe vyhovuje - ked poukazeme na nieco, co je pravda ale tebe sa to nepaci, tak jasne ze ti to vadi.
Dievca zlate, aj ked to mozno vyznie kruto, s takymto pristupom bohuzial budes v tom sklade robit do konca zivota..som od teba starsia o 8 rokov co nie je tak vela, vystudovala som gymnazium aj vysoku skolu, mam statnicu z troch jazykov..a aj napriek tomu som po vyske odisla do zahranicia a robila podobne prace nie 11, ale 17 hodin denne..nikdy som sa ani pol slovom nestazovala a brala to ako skusenost a brala som kazdu pracu, co sa mi ponukla..na zaklde rokov odrobenych aj takto som si potom nasla pracu po navrate na slovensko..dnes pracujem ako personalistka, na veducej pozicii, s ludmi a volnymi vikendami- nieco ako si ty predstavujes..mimochodom al chces pracovat na veducej pozicii, zabudni na to, ze budes o tretej doma..no ale k veci..na mojej pozicii sa stretavam denne s podobnymi mladymi ludmi ako si ty a pristupom, nechcem robit hento toto lebo taky a onaky dovod a zarabat chcem tolkoto, lebo si myslim, ze si to zasluzim a pritom skusenosti nula bodov..absolutne tu nejde o skolu a nemas pravdu, ze bez titulu si tu nic aji v tom, ze lepsie pozicir su davno obsadene po znamostiach..dnes je taka situacia, ze ja nemam komu tie lepsie pozicie s dvoj tisic eurovymi platmi davat, lebo dobri ludia uz pracuju a zvysok ma pristup ako ty..plat ano aj dobru poziciu, ale jazyk cudzi minusovy, prax ziadna, veodmosti ziadne a ponuknut nema co ani len ten spravny namotivovany proaktivny pristup, na ktorom by sa aspon dalo stavat
@obsadenemeno Súhlasím s tebou vo všetkom.Mne však nejde o kariéru ale aj o môj voľný čas.A ten vo výrobách neexistuje.
K tým diskusiám.Naozaj sa mi nechce vyvolávať zbytočné hádky 🙂
su rozne obdobia v zivote - niekedy pracujes viac, niekedy menej. Ale ak sa rozhodnes zit v zahranici, tak na zaciatku musis pocitat s tym, ze ak pracu mas, treba zatat zuby a makat, samozrejme ak nie si na nejakej pohodlnej pozicii hned od zaciatku - tvoja generacia uz pozna jazyky, ma skusenosti z brigad a podobne. cize ak mas kvalifikaciu a najdes si dobry job, tak je to lahsie ako ist do sveta makat na farme, ci upratovat.....
Ale si mlada, mozes sa vypracovat. Ja som tiez zacinala pred 14 rokmi v satni v bare a s cleaningami. Dnes pracujem pre local government na velmi dobrej pozicii. Pracujem 30-38 hodin tyzdenne, co je tak akurat. A mam cas aj na rodinu, aj na konicky, vikendy volne.