Práca v umeleckej oblasti na základe kurzu

katarina092
11. dec 2021

Ahojte,
chcela by som sa spytat, ci sa niekomu podarilo uplatnit sa v umeleckej oblasti pokial nemal vystudovani konkretny odbor ale len kurz? Zaujimalo by ma praca v socharstve alebo dizajne.
Dakujem za odpovede🙂

ella_price
11. dec 2021

Čo sa umenia týka, prácu nájdeš ťažko. Možno ešte reštaurátor pre múzeá a galérie, poprípade učiteľ (na to ti samozrejme kurz stačiť nebude). Ja mám vyštudovanú propagačnú grafiku a maliarstvo, ale poviem ti, že už ako grafik to je problém, pretože teraz ti stačí kniha o photoshope a môžeš ísť robiť na vlastnú päsť. Nikto z mojich spolužiakov nepracuje v tom, čo sme študovali. Akurát jedna chodí fotiť svadby a rande, ďalšia tetuje v Brne a jeden chalan sa dostal na pozíciu kurátora galérie. Zrovna sochárstvo a dizajn. No neviem. Čo si pod tým predstavuješ, že by si robila?

poopsie
11. dec 2021

Ja mam strednú šuv v Kremnici a je mi na dve veci na 💩a na nič.... Môžeš vyrábať vo voľných chvíľach a potom akurát tak predávať na sashe... Neviem akú pozíciu by si mala na mysli v odbore sochárstvo a dizajn.... Lebo ako kurz ti na to nebude stačiť.. Moja na to sú vysoké školy... Nieje to o tom niečo niekde napatlať a je hotovo... Stale to bude insitné

ella_price
11. dec 2021

@poopsie Len tak zo zvedavosti, aj tvoríš ešte po škole? 😄
Mne to škola tak znechutila, že dovidenia ale teraz po rokoch som sa zase vrátila k maľbe a k ďalším hlúpostiam 😃

hebba25
11. dec 2021

No dievčatá nepotešilo ma, to co píšete. Dcéra je momentálne v maturitnom ročníku na ŠUP - propagačné výtvarníctvo a prihláška podaná na VŠVU. To vážne nemá zmysel študovať?

ella_price
11. dec 2021

@hebba25 Ak ju to baví, zmysel to má. No aj hromada mojich učiteľov tvorí len pre seba (s tým, že majú aj výstavy), ale sa stali učiteľmi vo výtvarnom obore. Umenie v dnešnej dobe nikoho len tak neuživí.
Poznám ale dievčatá, ktoré v CZ študovali napríklad animáciu a ilustrácie a tvoria veci do kníh. Nie je to práca ako taká, ktorá by ich uživila, ale svoje výtvory aspoň takýmto spôsobom dostávajú ďalej.

ella_price
11. dec 2021

@hebba25 Stále sa ale môže vypracovať na kurátorku, alebo môže vlastniť galériu, pracovať v nej, alebo sa dostať do oblasti muzeológie.
Jedna moja učiteľka dokonca nechala školstvo tak a spravila si akreditáciu na arteterapiu, teda terapiu umením.

hebba25
11. dec 2021

@ella_price ju skôr zaujíma textilný dizajn a učitelia jej hovorili, že by bola dobrá ilustrátorka.

ella_price
11. dec 2021

@hebba25 Ja tvorím drobné ilustrácie z linorytov a občas sa nájde malá práca (napríklad som robila komiks pre jedno OZ pre sluchovo postihnuté detičky).
Možno ak bude naozaj dobrá, vypracuje sa aj v tom odvetvie textilu, ale na Slovensku to je naozaj ťažké.
Učitelia jej povedať môžu čokoľvek, len potom ak na sebe nepracuje a nikto si ju nevšimne, ťažko sa presadí. Môže len skúšať alebo tvoriť pre seba a možno si ju niekto nájde pre svoje projekty.

hebba25
11. dec 2021

Ja jej stále hovorím, že pre ňu by bolo najvhodnejšie učiť v ZUŠ, ráno môže vyspávať 🙂, poobede byť v práci s istou mzdou a popri tom tvoriť podľa seba. Nechce o tom ani počuť.

poopsie
11. dec 2021

@hebba25 moj muž robí grafika a stačila mu na to stredná škola.. Aj tak musíš ísť od piky.. Najprv niekde robiť vo firme.. Zohnať si vlastnú klientelu alebo už popri škole niečo rozbiehať ak nechce strácať čas... Muž zarobí.. V tejto oblasti je dosť ľudí, ktorý to neštudovali vôbec.. Mame jedného známeho, čo sa tomu venuje asi na takej urovni ako muž a nikdy to neštudoval v škole.. Ale ten chlap je od rána do večera zavretý v pracovni pod obrovským stresom 😩... Všetci na neho hádžu svoje deadline... Tak väčšinou len nestíha niečo, lebo má toho veľa... Keby toho mal málo, to by nás zase neuživil

ella_price
11. dec 2021

@hebba25 Ona to pochopí časom už keď príde realita po škole.
Slovenský ilustrátor Michal Ivan žije v Rakúsku a robil teda digitálne ilustrácie a pracuje so spisovateľom Jurajom Červenákom a vypracoval sa až tak, že kreslí pre veľké herné zahraničné spoločnosti.

poopsie
11. dec 2021

@hebba25 lenže, čo teraz tí učitelia v ZUŠ 🤷‍♀️aj tak sú doma... Moja sesternica ma Mateja Bela v BB výtvarnú výchovu, robila v ZUŠ a teraz predava rum a je šťastná

hebba25
11. dec 2021

@poopsie no deadliny sú pre moju dcéru kameň úrazu 😀. Neviem fakt co ju čaká v živote. A ešte táto šialená doba, raz v škole, raz doma. Mali chodiť po Európe na exkurzie a kurzy a akurát tak trčia doma v izbe pri PC.

poopsie
11. dec 2021

@hebba25 na vysokej škole môže ísť na erasmus.... Moja spolužiačka tam išla... Tuším do Nórska, išla na VŠVU dizajn a potom si tam našla aj partnera ( o hodne staršieho) a naučila sa aj jazyk... Ona bola veľmi šikovná... Ďalšia šikovná spolužiačka sa uchytila ako šperkarka, jeden chalan viem, že robí v jednej firme kováča (zanechal sochárstvo)

ella_price
11. dec 2021

@hebba25 Suma sumárum, ak bude šikovná a dokáže sa presadiť, môže sa dostať na naozaj zaujímavé miesta 🙂

poopsie
11. dec 2021

@ella_price ešte k tej otázke tvojej, či tvorím... Netvorím.. V podstate nemám ani kedy 😅ja som si potom spravila školu - učiteľka MŠ a vychovávateľka... A to ma baví, robila som 3 mesiace v škd, ale tam sa človek tiež ťažko dostane, ak je mimo BA... Zastupovala som '' dlhodobú '' pn...

titla
11. dec 2021

@katarina092 Moj otec vystudoval na VSVU socharinu, odbor priemyselny dizajn. Okrem neho z celeho rocnika ma len jedneho spoluziaka, ktoreho umelecka tvorba aj uzivi. Ostatni maju zamestnanie v inej sfere a umeleckej tvorbe sa venuju ako hobby.

hebba25
11. dec 2021

Dievčatá ďakujem za info, budem veriť, že sa presadí a bude v živote robiť to, čo ju baví

kittykat22
11. dec 2021

Samozrejme ze sa uplatnit moze. Ale v umeleckej sfere je to narocnejsie ako v inych komercnych oblastiach. Na to sochararstvo by bolo dobre mozno byvat vo velkom hlavnom meste - niekde v EU. Pozriet sa, kde sa ludia podobneho zamerania zhlukuju. Neviem co myslis pod slovom dizajn. Dizajn coho? Poznam ludi co vystudovali umenie a maju sa dobre a nasli sa v obore. Druha skupina sa ma tiez dobre aj ked to nevystudovali. Maju talent a zvysok dobehli. Keby to u vas nevyslo podla predstav je mozne prestupit do komercnej sfery a zmenit kurz. Kolko ludi to tak robi.

katarina092
autor
12. dec 2021

@kittykat22 Ta druha skupina ludi co sa ma dobre aj ked umenie nevystudovali, maju teda co? No ja len zvazujem ze by som sa niecomu takemu chcela venovat...som na materskej a chcela by som vediet ake su moznosti na uplatnenie sa bez patricneho vzdelania na skole...ci stacia kurzy a vlastnou snahou by sa dalo nejak vypracovat a pod...ja sama nemam uplne jasno zatial comu konkretnemu z tychto odborov by som sa chcela venovat, len zistujem ake su moznosti🙂
Dizajn som myslela pracu s modnym navrharstvom alebo nieco take...Ako sa k tomu da dopracovat.

kittykat22
12. dec 2021

@katarina092 modne navrharstvo je velmi tazke. Myslela som skor grafiku, fotografiu ... modne navrharstvo musis chodit do skoly. Bez toho to nejde. Musis sa naucit navrhovat, sit, poznat latky, stehy ... je tam milion veci. Usit nieco len tak - bez sance. Pozri si kurzy online a uvidis. Toto je obor v ktorom sa presadzuje extremne tazko. Su tam velmi drahe vstupy. Potrebujes stroje, latky, promo, modelky, reklamu ... ked chces ucast napriklad na Merdes Benz v Prahe, tak tie miesta stoja desiatky tisic.

ella_price
13. dec 2021

@katarina092 Ešte to môžeš využiť napríklad na sashe. Je tam veľmi veľa ľudí, ktorí sa venujú šitiu a výrobe rôznych vecí bez toho, aby niečo vyštudovali. Ak budeš šikovná a tvoje práce budú dobré, nájdu sa aj ľudia, ktorí si od teba niečo kúpia 🙂
Väčšina umelcov, ktorí mali to šťastie, že sa dostali niekam vyššie boli buď na doporučenie, alebo vynaložili snahu na propagáciu svojich výtvorov tak, že si ich niekto všimol a ich práce sa dostali ďalej.

poopsie
13. dec 2021

Napríklad teraz v tomto období si mohla piecť medovníky, buď si mega talent... Alebo budeš v tom len tápať.... Ja som sa stretla so všelijakými ľuďmi - šikovnými umelcami, nikdy ich umenie natoľko neuživilo aby k tomu nemuseli byť pedagógovia.. Moje práce sa im páčili ale nebola som aj tak ten mega talent čo by sa dokázal presadiť.. Stále je to o tom či máš ten talent (ale to by si vedela od mala) alebo máš priemer a 90%je tvrdá drina.. Skus robiť aj nechty napríklad, aj to je taká piplačka 🤷‍♀️

katarina092
autor
15. dec 2021

Dakujem za odpovede🙂)

hebba25
17. dec 2021

@ella_price @poopsie dievčatá hlásim, že po prvom kole prijímacích skúšok na VŠVU, kde sa hodnotilo portfólio, moje dieťa skončilo na druhom mieste. Teším sa 🙂

ella_price
17. dec 2021

@hebba25 Gratulujem a nech sa jej tam darí ❤️🙂