Práca v taxi a poistná udalosť

majko333
24. jún 2024

Ahojte ľudia náhodou niekto skúsenosti s pracou v taxi a havariou? Skôr ako má tu budete odsudzovať že som zlý vodič a podobné veci napíšem konkrétnu otázku. Pár mesiacov dozadu som mal autonehodu ako vodič v taxi pri ktorej som nedal prednosť z dôvodu prudkého dažďa nie nezodpovednou jazdou. Ale podstata otázky je zaplatil som spoluúčasť zamestnávateľovi ktorá bola v poistnej udalosti. No a jadro problému znie. Nakoľko som zaplatil spoluúčast zamestnávateľ odo mňa požaduje zaplatenie polepov auta lebo auto išlo na totálku. Lenže polepy neboli pripoistené som povinný mu to zaplatiť? Prosím len ľudia ktorí s tým majú skúsenosti odpište. lebo pán zamestnávateľ sa mi vyhráža súdom myslím si že som si svoju povinnosť zaplatenie spolu účasti splnil A to že on chcel mať najmenšiu pojistku a nedal si pripoistiť polepy co sa po zisteniach dá by nemal byť môj problém a tým pádom by som nemal prečo ja uhrádzať nejaké nálepky nie? Ďakujem za každú rozumnú odpoveď nakoľko sa chcem iba informovať aby som vedel či chce odo mňa iba peniaze navyše alebo či má právo požadovať odo mňa platbu za konkrétnu doplnkovu vec Ďakujem 🙂 dopredu sa ospravedlňujem za diakritiku A prípadné chyby v texte

wade
24. jún 2024

Obavam sa, ze zamestnavatel ma pravdu. Sposobil si skodu a zodpovedas za nu. Ty by si tiez mal mat spravenu poistku za skody sposobene tretim osobam (zametnavatelovi). Extra ked jazdis v autom. Odporucam sa so zamestnavatelom dohodnut (pol na pol napriklad).

majko333
autor
24. jún 2024

@wade ďakujem za odpoveď samozrejme keď budem povinný to zaplatiť samozrejme to zaplatím ako aj spolu účasť len najradšej a dopredu sa chcem informovať aby som neplatil za niečo zbytočne

lienka.7
24. jún 2024

@majko333
@draik je pravnik, možno pomôže...

majko333
autor
24. jún 2024

@lienka.7 ďakujem skúsim napísať

draik
24. jún 2024

@majko333
Zamestnanec samozrejme zodpovedá za spôsobenú škodu na majetku (do 4násobku mzdy) a je úplne irelevantné, či zamestnávateľ mal poistený majetok alebo nie. Takže je to Váš problém.
Rovnako tak v podstate bola Vaša jazda nezodpovedná - s ohľadom na okolnosti, teda počasie.

milan123x
24. jún 2024

@majko333 ja neviem ja by som mu polepy nezaplatil... ked uz tak tie polepy isto neboli cisto nove je mozne ze uz sa odliepali alebo boli staré.. povedz mu ze si ochotny mu zaplatit 50% z poleppv ak chce ak nie tak mu nedáš nic.. ale akonje to z pravneho hladiska neviem

majko333
autor
25. jún 2024

@draik ďakujem za odpoveď a moja jazda nebola nezodpovedná a keď nepoznate okolnosti nemáte pravo usudzovať ci ano alebo nie vyjadrujte sa k otazke takéto odpovede nepotrebujem ďakujem

melanta
25. jún 2024

@majko333 ale prosím ťa, nestrápňuj sa. Nedal si prednosť. Takže tvoja jazda bola nezodpovedná. A je úplne irelevantné, že pršalo. Prednosť sa má dať aj keď prší, aj keď sneží, aj keď je poľadovica, tma, slnko, dúha. Do 4 násobku mzdy si povinný im škodu uhradiť, takže áno, polepy zaplatíš. ak nie, počká si to na teba u exekútora. Odporúčam nájsť si iné zamestnanie a nešoférovať vôbec, ak z akéhokoľvek dôvodu ospravedlňuješ to, že si nedal prednosť.

wade
25. jún 2024

Ale ste mu naložili. Každý robí chyby. Dážď nie je určite spravedlnienie, ale môže sa stať každému. Neurobil to úmyselne a určite si toho už vypočul dosť v robote. Normálne sa skus so šéfom dohodnúť ze 50:50. A či ti to nevedia sťahovať postupne. Mohol ti dat ešte aj ušly zisk k náhrade. To že máš jazdiť opatrnejšie asi už vieš. A ešte si správ poistku za škody spôsobené zamestnávateľovi. Nie je to veľa a máš pokoj. Prevezmi zodpovednosť, zmier sa so stratami, pouč sa a ideš ďalej. Horšie veci sa deju.

melanta
25. jún 2024

@wade nikto by mu nenaložil, ak by neospravedlňoval to, že nedal prednosť. Áno, robíme chyby, veď sme ľudia. Ale ľudské je aj priznať si chybu. A nie tvrdiť, že nedala som prednosť, ale jazdila som zodpovedne.

majko333
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majko333
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majko333
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majko333
autor
25. jún 2024

@melanta tak po prvé ja som sa neospravedlňoval ja som sa chcel iba slušne opýtať niekoho kto s tým má skúsenosť aby som niekomu niečo nezaplatil zbytočne lebo ja chodím do práce a nerobím na to aby som niekomu len tak dal peniaze svoju povinnosť som si zaplatil a to je spoluúčasť a ostatné som si chcel najskôr predtým ako to uhradím prezistiť lenže zrejme keď sú tu takí ľudia ako ty sa pravdy nedovolám ty by si tiež nič neuhradil/a bez faktúry len tak lenže ti niekto povie daj mi 400 € za nálepky tak prosím ťa skorej ako budeš tu do mňa hustiť tak prečítaj podstatu správy A keď tomu zrejme nerozumieš čo som sa tu snažil opýtať tak sa prosím nevyjadruj ja sa tu ani nevyhováram neospravedlňujem ešte raz ti to zopakujem ako si k tomu ako človek pochopil ja som chcel iba radu Ďakujem za pochopenie

wade
25. jún 2024

Rozumiem že si rozhorčený, ale nenadávaj tu nikomu do hlupákov. Odpoved máš. Ak chcu od teba peniaze - faktúru si samozrejme môžeš vyžiadať.

majko333
autor
25. jún 2024

@wade to nebolo myslené na teba ale na toho chytraka co sa tu vyjadril agresívnym spôsobom